El president afirma que la lluita contra la corrupció convé també per la recuperació econòmica i el manteniment de la cohesió social
Artur Mas durant una de les intervencions, al Parlament de Catalunya
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut al Parlament per donar compte del resultat de les dues cimeres que va convocar amb els òrgans de control de la gestió pública. Després de resumir les iniciatives proposades, Mas ha fet una crida als partits per consensuar mesures per lluitar contra la corrupció perquè, segons ha dit, l’alarma social creada posa en risc la confiança entre els ciutadans i les institucions. I, sense aquesta, ha afegit, Catalunya difícilment podrà portar a terme el procés de transició nacional i del dret a decidir. Mas ha assegurat que la regeneració democràtica també convé des del punt de vista de la recuperació econòmica i el manteniment de la cohesió social.
"En aquest terreny, ens juguem molt, gairebé ens ho juguem tot". Amb aquestes paraules, Artur Mas ha deixat clara la importància que té avui dia la lluita contra la corrupció. Per això, ha fet una crida als partits per contribuir a la regeneració democràtica. Segons ha declarat en la seva intervenció en el ple, durant la qual ha donat compte de les dues cimeres que va celebrar amb el Parlament, el TSJC, la fiscalia superior de Catalunya, el TSJC, el Síndic de Greuges, el Sindic de Comptes i l’Oficina Antifrau, el president de la Generalitat ha afirmat que difícilment poden posar-se unes bases sanes per a la recuperació econòmica si no hi ha una democràcia d’"alta qualitat". També serà difícil, ha afegit, demanar sacrificis a la gent si no hi ha una gran transparència i un missatge d’exemplaritat per part de partits i institucions. I sobretot "difícilment el país pot encetar un procés tan complex com el de la transició nacional i el dret a decidir si no està fonamentat en pilars de transparència, bones pràctiques i regeneració democràtica".
Per tant, segons Mas, en un moment en què existeix una alarma social al voltant de la corrupció i els fraus, hi ha d’haver una lluita "clara" contra aspectes com ara el frau fiscal així com una conscienciació sobre bones pràctiques i mesures de transparència. Segons el president, la preocupació dels catalans al voltant d’aquests aspectes pot estar afectant a la confiança de la gent en les institucions del país, un fet que considera molt preocupant perquè "si aquesta línia es trenca, es fa un mal molt gran que pot ser fins i tot irreparable".
Tot i això, Mas ha deixat clar que no és veritat la imatge que s’està traslladant de que tot funciona malament al país. En aquest sentit, ha remarcat la necessitat de "fer pedagogia serena del què està passant". Segons ha assenyalat, s’ha de mantenir la fermesa per denunciar i demanar assumpció de responsabilitats, però, al mateix temps, utilitzar la terminologia jurídica amb "cura i serenitat" i no convertir la corrupció "només en un pim pam pum polític".
Mas ha afirmat que, amb la convocatòria d’aquestes dues cimeres, ha volgut posar el seu gra de sorra en la lluita contra la corrupció. També en aquest sentit s’han d’entendre, ha comentat, les iniciatives que va presentar després de la segons trobada. El president ha fet un repàs a les mesures que va proposar i ha comentat que aquestes no són substitutòries de les que estan engegant en altres àmbits. Entre aquestes hi ha la reactivació de les ponències de la llei electoral i la de transparència que, segons Mas, representa una "oportunitat d’or" per tenir dues normatives que durant anys els grups no han estat capaços de fer. "Si som capaços, haurem donar un pas molt important, no sé si de gegant, en el reforçament de la confiança entre les institucions i la ciutadania, que ara es pot veure esquerdada i, fins i tot, trencada".
Junqueras vol compromisos ètics
El president d’ERC ha valorat de manera positiva les dues cimeres anticorrupció i els resultats de les mateixes. Tot i això, Oriol Junqueras "troba a faltar" els compromisos ètics entre les mesures. "Abans d’arribar a l’àmbit legal, sempre hem de caminar per l’àmbit de l’ètica", ha explicat.
Junqueras ha reclamat un compromís ètic ciutadà que sigui el primer escull contra les pràctiques corruptes. Un compromís que s’hauria de vehicular a través dels "pactes per la integritat", documents que haurien d’incloure normes de comportament entre l’administració i les empreses que opten a concursos públics i en què quedarien definides les sancions corresponents en cas d’incompliment.
Entre d’altres, s’inclouria el "compromís explícit de les empreses que volen participar en els concursos públiques que no pagaran, ni oferiran suborns, ni exigiran contrapartides, ni faran acords amb altres empreses per garantir-se l’obtenció del contracte públic". Les mateixes condicions s’haurien d’exigir als funcionaris públics i/o càrrecs electes o de confiança responsables de les adjudicacions.
Pel que fa a les sancions, Junqueras planteja "la pèrdua del contracte públic, la inhabilitació dels funcionaris infractors, confeccionar una llista de les empreses que han utilitzat males pràctiques i una altra que posi en valor les que sempre han fet servir bones pràctiques, etc.". "Certament estem en el moment de fer lleis i això és imprescindible perquè els pactes de bones intencions s’han demostrat insuficients. Però les lleis també poden ser insuficients", ha opinat.
Navarro enumera el dècaleg del PSC contra la corrupció
Tal com ja va fer divendres passat, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, s’ha mostrat satisfet per les 51 propostes que Artur Mas va presentar com a resultat de la cimera antorrupció, que va aplegar als organismes encarregats de vetllar per la transparència i en la lluita contra la corrupció. Navarro ha agraït, a més, que Mas hagi comparegut per donar les explicacions necessàries, però li ha retret que ho hagi fet sense haver-se reunit prèviament amb els grups parlamentaris. "Com pot vostè intentar solucionar un tema com el de la corrupció sense implicar des del primer moment a aquells que són els més afectats?", s’ha preguntat.
En tot cas, Navarro ha afirmat que el PSC "gira full" i accepta treballar per tirar endavant totes les propostes i per afegir-ne de noves. El líder socialista ha enumerat els deu punts que el PSC planteja en la lluita contra la corrupció: regular la figura dels lobbys; prohibir les donacions als partits per part d’empreses i persones jurídiques; que els gestors dels partits i els dirigents de les empreses siguin responsables; incrementar el temps per a la prescripció dels delictes de corrupció; augmentar també les penes per inhabilitació de càrrecs; regular la impossibilitat d’indult en relació a la corrupció; regular la retribució dels salaris dels càrrecs públics; evitar que els partits superin els límits de despesa en les campanyes electorals incloent sancions i reducció d’assignacions públiques; cessament dels càrrecs quan siguin acusats o processats; garantir mecanismes de rehabilitació de les persones innocents, tant als partits, com a les institucions i també través dels mitjans de comunicació.
El PPC creu que Mas no és "la persona més oportuna"
El portaveu del Partit Popular català al Parlament, Enric Millo, ha llançat diversos retrets al president, Artur Mas. No tant per les mesures proposades després de les cimeres anticorrupció, sinó per la manera com s’ha treballat, i també ha aprofitat per carregar contra la formació política que ostenta el Govern. En aquest sentit, Millo ha assegurat que Mas no és "la persona més adequada" per "donar lliçons sobre les mesures que s’han adoptat". El portaveu popular ha afegit que el Govern de CiU no ha adoptat mesures plantejades pel seu grup en el passat i ha advertit a Mas que "l’ombra de la corrupció l’envolta més que mai".
El que no em sembla elegant és que agafi les línies generals de la ponència conjunta i les faci seves". Amb aquestes paraules, Millo ha retret a Mas que defensi una llei de transparència arran de la cimera quan, tal com ha descrit, s’hi va treballar durant la legislatura passada i es continua fent en una ponència al Parlament. No obstant això, el portaveu del PPC a la cambra ha assegurat que des del seu grup estan "disposats a parlar i a prendre les decisions necessàries", tot afegint que "és el moment de fer neteja, de donar exemple amb les nostres actuacions". Seguint aquest fil, ha afirmat que "no tornarà a les files del PPC algú que estigui imputat o processat".
Herrera a Mas: "vostès han de fer net"
En els mateixos termes, en el de retreure a CiU els casos de presumpta corrupció que l’envolten, s’ha expressat el secretari general d’ICV. Joan Herrera ha s’ha dirigit a Artur Mas assegurant que "vostès han de fer net" i li ha demanat que des de CiU s’assumeixin "responsabilitats". Ho ha fet tot citant el cas Palau, el de les ITV i la possible relació de l’ajuntament de Lloret amb la màfia russa. En aquest sentit, Herrera ha retret a Mas que es vulgui "externalitzar responsabilitats" amb les cimeres anticorrupció i ha advertit que "no seran les lleis ni l’acord entre tots" el que permetrà que la federació recuperi "la credibilitat".
Amb tot, el representant d’ICV-EUiA ha qualificat de "bona notícia" que, fruit de les cimeres anticorrupció, es plantegin propostes per la regeneració democràtica. En aquest sentit, ha recordat els plantejaments que els ecosocialistes han fet en el passat i ha demanat que es vagi més enllà en la lluita contra la corrupció del que, ara mateix, es posa sobre la taula. Herrera ha posat diversos exemples, com ara el paper de la Sindicatura de Comptes. "La Sindicatura de Comptes parla de limitar despeses electorals i vostè parla d’autolimitar-se", ha advertit Herrera a Mas.
Albert Rivera demana la despolitització dels òrgans de control
El president de C’s, Albert Rivera, ha estat un dels més crítics amb Mas. Rivera ha insistit en què el president de la Generalitat és, alhora, el president d’un partit (CDC) "que té la seu embargada pel cas Palau" i ha recordat que Mas va protagonitzar una "escena siciliana" al Parlament: "l’escena del 3% amb Pasqual Maragall".
Després de posar en dubte la figura de Mas per liderar la regeneració democràtica, el líder de Ciutadans ha afirmat que la voluntat del seu grup és poder arribar a acords al voltant d’aquesta qüestió. En tot cas, troba a faltar diverses qüestions en les propostes en favor de la transparència que fa la Generalitat: "arribarem als acords que siguin necessaris, però li demanem la despolitització dels òrgans de control, impulsar un sistema electoral i de partits que faci que els partits puguin regular-se internament, i li demano que es comprometi a venir a donar explicacions al Parlament pel cas Palau".
La CUP vol comprovar si s’apliquen les mesures anticorrupció
Pel que fa a la CUP, el diputat David Fernández ha assegurat que no s’oposaran a cap de les 51 mesures proposades pel Govern. De fet, planteja anar encara més enllà i avança que la CUP serà rigorosa en l’anàlisi d’aquestes mesures i el grau de compliment de les mateixes.
Fernández ha afirmat que la corrupció "esgota i genera impotència" en la ciutadania. Ha enumerat la multitud de casos que afecten Catalunya i l’Estat, "més de 200", segons ell, i ha demanat que, a més de la feina del Govern i del Parlament, s’obri la porta a la participació ciutadana en tot aquest procés.