Barcelona (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha advertit aquest dimarts que Catalunya haurà de preparar-se "en els propers temps" per portar a terme "camins d’autoafirmació que alguns entendran com a actes de confrontació" i que suposaran un "trencament de les costures" de l’Estatut i la Constitució espanyola. Mas ha llençat aquest missatge pensant en la necessitat que tindrà el país de buscar "un reforçament de la legitimitat democràtica" a l’hora de demanar un pacte fiscal que garanteixi el finançament al què aspira el Govern. El president català, a més, ha vaticinat que Catalunya haurà de cercar nous "camins legals internacionals" que ajudin a aconseguir el seu objectiu.
Missatge ferm del president de la Generalitat fent una crida als catalans perquè es preparin per les dificultats que poden arribar a enfrontar Catalunya i l’Estat quan es reclamin objectius claus del Govern com el pacte fiscal. Artur Mas ha aprofitat la presentació del recull de dictàmens del 2010 del Consell de Garanties Estatutàries per fer aquesta proclama, en presència, a més, de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i els membres de l’ens consultor.
El president ha advertit que "poden arribar moments en aquests propers temps que, a més dels arguments del dret, haguem de buscar maneres de reforçar les legitimitats democràtiques" per poder arribar a defensar demandes com la del pacte fiscal. "Pot arribar un moment en que les diferències entre el conjunt de l’Estat i les institucions catalanes siguin prou grans com perquè des de Catalunya necessitem obrir alguns camins, que alguns interpretaran com camins de confrontació però que seran d’autoafirmació del nostre país", ha advertit Mas.
En aquest sentit, el president ha considerat que aquesta situació possiblement conflictiva que preveu "ens obligaran a imaginar camins legals, no només catalans o espanyols, sinó fins i tot internacionals, per legitimar posicions nostres fonamentades en la democràcia i en l’expressió del poble de Catalunya". Amb aquestes paraules, Artur Mas ha volgut reflectir la necessitat que intueix que tindrà el seu Govern d’envoltar-se de suport legal dins i fora de Catalunya per fer front a possibles negatives a les demandes que farà a un govern estatal sustentat amb una majoria absoluta del PP.
"El país s’ha de preparar per actes d’autoafirmació que de vegades potser trencaran les costures d’una Constitució molt restringida i d’un Estatut molts cops restringit per les decisions del Tribunal Constitucional", ha vaticinat el president de la Generalitat. Per això, Mas ha recomanat que, arribat aquest punt "i si es trenquen aquestes costures", als catalans els "interessa portar un vestit el més ampli i còmode possible". "Això requerirà molta capacitat de raonament, molta solidesa jurídica i molta empenta i coratge per part del país", ha conclòs.
En aquest sentit, i aprofitant la presència dels membres del Consell de Garanties Estatutàries i del seu president, Eliseo Aja, Artur Mas ha assegurat que la tasca d’aquest ens pot ajudar, i molt, a assolir aquest objectiu de tenir més i millor legitimitat democràtica en les reclamacions del Govern. "La feina que feu és una feina que toca directament a la línia de flotació de l’autogovern de Catalunya. Està directíssimament relacionada amb la qualitat i la quantitat del nostre autogovern i nosaltres volem molt autogovern i de la millor qualitat possible", ha sentenciat el president, tot apuntat que el Consell de Garanties Estatutàries és qui pot "protegir i abonar" aquesta visió.
És per això, que Mas ha demanat al Consell de Garanties Estatutàries que "analitzi la Constitució Espanyola en el sentit més obert i ampli possible per encaixar l’autogovern de Catalunya, i que analitzi les normes estatutàries i l’Estatut de Catalunya per encaixar-hi la major sobirania i capacitat pròpia".
I és que, segons el president, la conjuntura global fa que Catalunya estigui "en un moment delicat pel nostre autogovern". "La dinàmica europea, si va bé, concentrarà molt de poder a Europa, però això provocarà ‘cuetades’ dels estats tradicionals, que veuen que se’ls escapa una part de la sobirania i poder cap a Brussel·les i que tenen por que se’ls hi vagi una altra part de sobirania cap al que diuen la perifèria", ha alertat el president de la Generalitat.
Durant l’acte, Mas també ha volgut lloar la feina del Consell de Garanties Estatutàries que, tal i com ha dit, s’ha guanyat "el reconeixement i el prestigi" gràcies a la seva manera de fer i a la seva capacitat per arribar a grans consensos. Per Mas, els dictàmens recollits fins ara per aquest ens i pel seu predecessor, el Consell Consultiu de la Generalitat, han aconseguit crear una base sòlida que fa a la institució "millor" que altres ens que interpreten l’abast de les lleis com el Tribunal Constitucional.
Abans de la intervenció de Mas, han parlat el president de Consell de Garanties, Eliseo Aja, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Tots dos s’han felicitat per les estadístiques que envolten el recull de dictàmens que aplega el volum que aquest dimarts es presentava. I és que, segons han dit, més del 80% s’han pres per unanimitat i la pràctica totalitat dels consells han acabant assumint-se com a propis per part del Govern i del Parlament de Catalunya.