27.03.13 – BARCELONA • Barcelonès

Mas-Colell justifica la concessió de l’ATLL per complir amb l’objectiu de dèficit i per la inviabilitat de l’empresa

0
351

El Govern recorrerà si el TSJC no li dóna la raó amb l’adjudicació a Acciona


Santi Vila i Andreu Mas-Colell, durant la seva compareixença al Parlament aquest dimecres
El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha justificat la concessió de l’Aigües Ter Llobregat per complir amb l’objectiu de dèficit, però també per la inviabilitat de l’empresa. Mas-Colell ha argumentat que l’ATLL tenia un passiu d’uns 850 MEUR entre endeutament i pèrdues, situació que no podia ser assumida pel Govern. De fet, ha remarcat que l’operació pràcticament no ha aportat cap valor afegit a la Generalitat, ja que ha hagut d’assumir aquest passiu. El conseller de Territori, Santi Vila, ha descrit el concurs i ha defensat l’actuació del Govern, tot remarcant que Acciona oferia un preu de l’aigua més barat. En tot cas, ha avançat que la Generalitat recorrerà si el TSJC no li dóna la raó.
Mas-Colell ha començat la seva intervenció al Parlament subratllant que aquesta concessió ha generat uns ingressos patrimonials que han ajudat la Generalitat a apropar-se de forma considerable a l’objectiu de dèficit del 2012. Però a més, ha servit per sanejar una situació complicada de l’empresa, ja que presentava uns 850 MEUR entre endeutament i pèrdues que la Generalitat no podia assumir. De fet, ha remarcat que el valor afegit de tota aquesta operació és "aproximadament zero", ja que s’ingressaran gairebé 1.000 milions, però el Govern també ha hagut d’assumir aquest passiu de 850. 
"La Generalitat, amb aquesta operació, també ha contribuït a la salut econòmica d’aquesta companyia i al preu de venda quedant-se amb els passius", ha apuntat. I és que el conseller ha remarcat que l’ATLL va fer inversions importants com la dessaladora del Prat o el túnel de la Fontsanta, i es finançava amb aportacions públiques (fons europeus i disposició addicional tercera) o amb crèdits. Vist que aquestes dues vies ara mateix estan tallades, l’empresa va tancar el 2011 amb un endeutament financer de 687 milions, i unes pèrdues de 128 MEUR més. El retorn d’aquest deute s’havia de produir per la via d’incorporar a les tarifes de subministrament les amortitzacions de les inversions efectuades, però això no es va fer, el que "comprometia seriosament la continuïtat de les operacions de l’ens". 
Les pèrdues i l’endeutament de l’ATLL
El conseller ha desglossat aquestes xifres. Les pèrdues de l’ATLL van ser de 3,6 milions l’any 2008; 11,3 el 2009; 44,4 el 2010; 33,9 el 2011, i 34,8 el 2012. Total, 128 milions. Pel que fa a l’endeutament, va passar de 393 milions el 2008 fins als 652 del 2012.
"Amb aquesta situació, la Generalitat no podia atendre les necessitats generades per les pèrdues de l’empresa", ha resumit Mas-Colell, que ha afegit que tampoc es podien dur a terme les necessitats d’inversió que requeria la xarxa per mantenir els nivells actuals de garantia i qualitat del subministrament. Aquetes inversions "indispensables" que ni la companyia ni la Generalitat estaven en condicions d’endegar, les farà la societat concessionària, en aquest cas Acciona. Mas-Colell ha al·legat que amb l’actual situació, la Generalitat no pot aportar recursos, i tampoc hi ha accés als mercats de crèdit. A això li ha sumat l’incompliment de l’addicional tercera per part de l’Estat.
Per la seva part, el conseller de Territori ha explicat pas per pas com es va produir el concurs. Ha destacat que es va primar l’oferta econòmica, donant 75 dels 100 punts per aquest concepte. Així, si bé Agbar va guanyar en la part tècnica (20 punts davant dels 13 de l’oponent), Acciona es va emportar gairebé els 75 punts de l’altre capítol, mentre que Agbar va obtenir poc més de 31. "Aquesta empresa va oferir una oferta clarament més avantatjosa i amb un major benefici social", ha dit.
Pel que fa a l’execució d’obres i al fet que Acciona ho programés en més anys que Agbar, Vila ha remarcat que aquesta periodificació era "merament indicativa". En tot cas, ha recordat que la Mesa de Contractació del departament va puntuar Acciona amb un zero en aquest apartat.
Acciona oferia un preu de l’aigua més barat
Per tot plegat, ha indicat que el resultat "objectiu i indiscutible" va ser per a Acciona, i ha remarcat, a més, que aquesta empresa oferia un preu de l’aigua més barat que Agbar, un 10% inferior, i això de cara al 2015, perquè l’altra empresa volia aplicar l’increment ara mateix, el que hagués suposat 30 MEUR més de cost per l’ús de l’aigua. 
Un altre argument a favor d’Acciona, ha dit, és el manteniment de la plantilla de treballadors durant 50 anys. En definitiva, Vila ha defensat l’actuació de la Mesa de Contractació malgrat la decisió de l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) d’estimar el recurs interposat per Agbar. La Generalitat ha interposat recurs al TSJC per anular l’acta de l’OARCC, i ja avançat que recorreran si el tribunal no ho fa.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.