5.11.12 – BARCELONA • Barcelonès

Mas-Colell situa la renovació generacional del professorat universitari com el principal repte per atraure el talent

0
368

El conseller d’Economia i Coneixement creu que un nou sistema d’estructura universitària permetrà una millor mobilitat del professorat a Europa

 


Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia i Coneixement, i Carmen Vela, secretària d’Estat de Recerca, han participat aquest dilluns a la jornada sobre l’atracció de talent a la UPF.
La renovació de professorat a les universitats catalanes en els propers deu anys cal que es desenvolupi amb ”esperit obert” que permeti fer ”un salt endavant”, segons el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Mas-Colell creu que aquest és un dels reptes per atraure talent d’arreu del món i convertir Catalunya en un dels territoris ”capdavanters” d’Europa. Ho ha declarat en la jornada sobre l’atracció de talent ha organitzat la Universitat Pompeu Fabra i l’European Research Council aquest dilluns i on Carmen Vela, secretària d’Estat per a la Recerca, ha destacat la necessitat que les universitats espanyoles millorin el finançament participant als programes europeus.
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, creu que és important que a mitjà termini, els investigadors d’arreu del món vegin les universitats catalanes com institucions obertes. Per això ha instat les universitats a ser atrevides i ”obrir molt” els processos de contractació sobretot de cara al moment en què es reprengui aquesta contractació, i que depengui del currículum i el mèrit, únicament. En aquest sentit Mas-Colell s’ha referit a la futura renovació generacional que hauran d’assumir les universitats catalanes i al programa Serra Húnter, que ha dit, encaixa en els programes europeus i la seva perspectiva. 
Mas-Colell calcula que els propers 10 anys es jubilaran un terç del professorat, i per això, i si es vol seguir sent competitiu a Europa, cal que les universitats catalanes ”facin el salt” que han fet els centres de recerca per convertir Catalunya en un dels territoris capdavanters d’Europa. Per això, creu que cal fer bé la renovació del professorat que es jubilin, i per això ho ha situat com un dels principals reptes a les universitats catalanes, També ha defensat els canvis d’estructura que haurien de tenir les universitats i la governança de cada centre com a sistema per assegurar aquests processos oberts. 
Mas-Colell ha fet aquestes declaracions a la jornada sobre l’atracció del talent que ha organitzat la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’European Research Council (ERC) aquest dilluns. Mas-Colell creu que totes les universitats europees s’han anat transformant i que cal que les espanyoles també se sotmetin a modificacions que facilitin la mobilitat dels investigadors i docents que es dediquen a la recerca universitària. Per Mas-Colell, són reformes que no suposen cost econòmic i que en canvi pot millorar la competitivitat de les universitats catalanes i espanyoles.
Per la seva banda, a la conferència també hi ha participat la secretària d’Estat per a la Recerca, Desenvolupament i Innovació del Ministeri d’Economia i Competitivitat, Carmen Vela, que ha destacat l’esforç que s’ha fet per reduir al mínim les retallades en recerca per tal que les universitats espanyoles puguin seguir endavant. Malgrat tot, Vela ha situat el finançament com un dels problemes de les universitats i per això ha instat als centres a dirigir-se més als fons europeus com una solució que a banda de millorar la situació econòmica dels grups de recerca, s’acompanyarà d’una millora de la mobilitat d’estudiants i professorat, entre altres beneficis, el que ha qualificat de problemes ”intangibles”.
Carmen Vela ha destacat les més de 200 institucions que es dediquen a la investigació i la recerca a l’estat espanyol, i els 35.000 professionals que en formen part. Per Vela, i tenint en compte les polítiques d’austeritat actuals, cal fer una llista de prioritats, per tal de poder mantenir o millorar aquestes xifres. Vela ha situat l’excel·lència com a criteri prioritari a partir del qual es pdorà donar incentius i ha destacat la necessitat de donar més suport a la recerca perquè els investigadors puguin seguir-hi treballant.
Més finançament europeu fins el 2020
Octavi Quintana, director de l’Àrea de Recerca de la Unió Europea, ha explicat que des de la Unió Europea s’ha de mantenir l’actual sistema de recerca de cada país, però obrir-lo i millorar-lo. Per això, ha destacat que pel programa Horizon 2020, Europa destinarà més de 80 bilions d’euros a la recerca arreu de la Unió entre el 2014 i el 2020. Quintana ha assegurat que se seleccionaran els millors projectes per assegurar que la recerca també inclou promocionar la mobilitat, la competició, les dimensions internacionals i la qualitat. 
Quintana ha destacat la necessitat de detectar les sinergies que es poden establir entre diferents universitats i centres de recerca de diferents països i creu que obrir el mercat laboral als investigadors ajudaria a l’intercanvi de coneixement, no introduint més investigadors al sistema, sinó millorant-ne la seva mobilitat, la convalidació de títols acadèmics o innovant programes de doctorat. Per això, el primer pas segons Quintana és millorar la competitivitat a dins de cada país, millorar els sistemes d’avaluació i incrementar els fons de recerca. Per Quintana, aquestes mesures podrien suposar un impacte a curt termini per transferir el coneixement dins el mercat de productes i coneixements i per tant, optimitzar la circulació i la transferència d’aquest coneixement pot beneficiar al final a la societat i respondre a la inversió pública.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.