El president del Govern, Artur Mas, compareixerà al Parlament el proper 4 de juliol per informar els diputats dels darrers ajustaments que ha fet la Generalitat en el seu pressupost. Ajustaments que arriben als 1.500 milions d’euros per tal d’adaptar-se, d’una banda a les exigències del govern espanyol i, de l’altra, a les pessimistes previsions macroeconòmiques de creixement. Tots els grups de l’oposició van sol·licitar la compareixença del president, i el mateix Mas havia mostrat la seva predisposició. Un cop acabi la compareixença, s’iniciarà el debat sobre el pla d’ajust de la Generalitat, que va ser aprovat pel Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) el passat mes de maig.
La Junta de Portaveus ha acordat aquest dimarts que la compareixença del president -que va demanar l’oposició al complet el passat 18 de maig- i el debat sobre el pla d’ajust que la Generalitat va presentar al CPFF, se substanciïn en el proper Ple del Parlament, que comença el 4 de juliol. D’aquesta manera, es faran coincidir les explicacions de Mas amb el debat de les darreres retallades, tal com havien acordat tots els grups de la cambra.
La compareixença del president se centrarà en els 1.500 milions d’euros que el Govern va haver de retallar del pressupost aprovat pel Parlament, per adaptar-se a les exigències de l’Estat, un cop el Congrés dels Diputats va donar el vistiplau als comptes estatals pel 2012. En canvi, el debat que s’iniciarà després, girarà entorn del pla d’ajust que la Generalitat va redactar i el CPFF va acabar aprovant el passat 18 de maig. Un pla de viabilitat en el qual la Generalitat es compromet a una sèrie d’actuacions per reduir el dèficit públic.
Els grups parlamentaris podran presentar propostes de resolució i, si aconsegueixen la majoria parlamentària, podran exigir al Govern que rectifiqui alguns punts d’aquest pla d’ajust. Previsiblement les propostes de resolució es negociaran durant el 4 de juliol i se sotmetran a votació en el segon dia del Ple, el 5 de juliol.
El debat entorn del tercer pla d’ajust pressupostari del Govern és una obligació parlamentària que els grups de l’oposició van aconseguir que prosperés en el Ple sobre les retallades del passat mes d’abril.
Comissió d’investigació sanitària
Durant el mateix Ple del Parlament que començarà la setmana que ve, també es decidirà si la cambra catalana decideix crear una nova comissió d’investigació. Dimecres 4 de juliol els diputats votaran la proposta del PSC per crear una comissió que investigui diversos casos de presumpta corrupció en l’àmbit sanitari català.
El PSC vol que la comissió investigui preferentment "la gestió del Consorci de Salut del Maresme i la Selva, i la Fundació Privada de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i sobre la relació entre el Servei Català de la Salut, el Consorci de Salut i Social de Catalunya, el Grup SERHS i les empreses Innova i CCM Estratègies i Salut". A més, ja ha anunciat que demanarà la compareixença, entre d’altres, de l’exconsellera de Salut, la socialista Marina Geli, i l’exalcalde de Reus, el també socialista Lluís Miquel Pérez.
Per tal que el Parlament accepti la creació d’aquesta nova comissió d’investigació cal que aconsegueixi la majoria en la votació del proper dimecres.
Reforma del CAC
El Ple de la setmana vinent també servirà per escollir els dos membres que falten per completar el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). A més, un cop s’ha formalitzat la dimissió del fins ara president del CAC, Ramon Font, el Ple decidirà qui és el seu substitut d’entre les sis persones que formaran part del CAC, un cop s’ha consolidat la reforma de l’òrgan.