El president indica que "hi ha una escletxa" arran de la flexibilització i del dèficit assimètric plantejat al CPFF
El president, Artur Mas, durant una reunió del Consell Executiu al Palau de la Generalitat
El president, Artur Mas, ha assegurat aquest divendres que el pacte amb ERC "està anant raonablement bé" tot i la "duresa de les circumstàncies". Amb tot, durant una entrevista a RAC1, Mas ha insistit en la seva oferta de formar un Govern de coalició amb els republicans i "altres forces com el PSC". Sobre el Consell de Política Fiscal i Financera que es va fer ahir a Madrid, el president ha indicat que "hi ha una escletxa" arran de la flexibilització del dèficit autonòmic i de la possibilitat de fer-ho assimètricament. Pel que fa a la imputació d’Oriol Pujol, Mas ha defensat el fet que no deixi l’escó al Parlament assegurant que en aquest cas es perdria "el sentit de la justícia i de la reparació".
"Anem cap a on vem dir, no hi ha cap variació de rumb". Amb aquestes paraules, el president, Artur Mas, ha negat que hi hagi variacions en els plans del Govern tal com s’ha especulat després de la reunió que va mantenir el Consell Executiu al Palau de Pedralbes el darrer cap de setmana i de la qual se’n va filtrar la intenció d’impulsar el diàleg amb el govern espanyol.
El president de la Generalitat ha aprofitat l’entrevista a RAC1 per insistir en les prioritats del seu Govern, que passen, tal com ha asseyalat, per la recuperació econòmica, la preservació de "la columna vertebral de l’estat del benestar" i per la reformulació de "la relació entre Catalunya i Espanya". Mas ha enumerat les prioritats del seu Executiu en aquest ordre.
Preguntat sobre la salut del pacte que manté Convergència i Unió amb Esquerra Republicana de Catalunya, el president ha assegurat que "està anant raonablement bé" maltrat la "duresa de les circumstàncies que estem administrant". "Amb les seves petites arestes, que ja hi són, amb les seves discussions que lògicament hi són", el president s’ha mostrat "raonablement satisfet" de l’entesa amb els republicans.
Seguint aquest fil, Artur Mas ha afirmat que, tot i no saber què pot passar en el futur, la seva intenció és que la legislatura duri quatre anys perquè, tal com ha dit, "no ha nascut per durar un any i mig o dos".
En aquest mateix bloc temàtic, se li ha preguntat a Mas si Convergència Democràtica de Catalunya està enmig de la voluntat pactista del president del Comitè de Govern d’UDC, Josep Antoni Duran i lleida, i de l’independentisme d’ERC. Això després que ahir Duran i Lleida assenyalés que serien els republicans els que es desmarcarien de CiU en el pacte de legislatura. El president de la Generalitat ha respost assegurant que el pacte entre Convergència Democràtica i Unió Democràtica és "sòlid com a mínim fins que hi hagi la consulta" i s’ha mostrat convençut que el pacte "es mantindrà" en el futur.
És en aquest punt, després d’apuntalar l’acord de federació de CiU, quan Artur Mas ha insistit en el que, d’altra banda, ja va exposar a l’inici de la legislatura: la voluntat d’impulsar un govern integrat per ERC i "altres forces com el PSC". "Necessitem que les forces centrals del país s’adonin de la magnitud del repte que tenim per davant",ha sentenciat el president.
Sobre la possibilitat, per tant, que el president d’ERC, Oriol Junqueras, i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, passessin a ser consellers d’un hipotètic executiu de coalició, Artur Mas ha respost amb un "per què no?". Això sí, ha afegit el president, "sempre que ens posem d’acord en el full de ruta". En aquest sentit, ha recordat la resolució que va defensar el PSC al Parlament ara fa uns dies sobre la voluntat de negociar amb el govern espanyol el fet que Catalunya pugui exercir el dret a decidir.
Una "escletxa" i una "miqueta de llum"
Pel que fa al Consell de Política Fiscal i Financera que es va celebrar aquest dijous a Madrid, i en el qual el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar la possibilitat de repartir els objectius de dèficit entre les comunitats autònomes de forma asimètrica, Artur Mas ha assegurat que "hi ha una escletxa, només hi ha una escletxa", tot afegint que per aquesta escletxa "veus una miqueta de llum".
Sigui com sigui, Mas ha descartat que, fruit de les declaracions del ministre, la situació hagi "canviat radicalment". Per tal de justificar-ho, ha destacat que Catalunya representa un 6% de la despesa del conjunt de les administracions estatals i, en canvi, ha assumit el 17% de l’ajust que s’ha dut a terme. El que sí que ha admès el president és que "fa unes setmanes hi havia un tancament total" i, en canvi, "ara hi ha una escletxa".
Analitzant com pot seguir avançant la negociació sobre els objectius de dèficit, Artur Mas ha assegurat que el que li correspondria a Catalunya és "un terç" del dèficit que la Unió Europea acabi permetent assumir a l’estat espanyol. Això, tal com ha afegit, "ens permetria no fer unes retallades brutals a Catalunya que no volem fer".
També examinant l’escenari obert amb el govern espanyol, el president de la Generalitat s’ha referit a la possibilitat que es tornés a negociar el pacte fiscal arran d’una pregunta de l’entrevistador. Mas ha assenyaalt que "si el pacte fiscal ens caigués com una fruita madura, no diríem que no". De totes maneres, s’ha mostrat conençut que això no passarà.
Carles Viver i Pi-Sunyer, al Consell Assessor per a la Transició Nacional
Tornant al full de ruta que té marcat el Govern, Artur Mas ha destacat les declaracions sobre el dret a decidir que s’han aprovat al Parlament, l’elaboració de la llei de consultes que també es porta a terme a la cambra que, segons el president, estarà feta aquest any, i també s’ha referit al Consell Assessor per a la Transició Nacional. Mas ha anunciat que la setmana que ve el nomenarà i que aquest organisme estarà presidit per l’exvicepresident del Tribunal Constitucional, Carles Viver i Pi-Sunyer.
Una de les matèries que haurà d’abordar, de forma essencial, el Consell per a la Transició Nacional és la fórmula per exercir el dret a decidir. Preguntat sobre aquesta qüestió i arran de l’anunci del referèndum a Escòcia, previst pel 18 de setembr del 2014, Artur Mas s’ha mostrat partidari de plantejar "una pregunta molt clara que es pogués identificar per part de la gent, amb un sí o o un no, i que fos vinculant".
El president de la Generalitat no ha volgut anar més enllà quan se li ha preguntat sobre la data idònia per celebrar la consulta catalana. El que sí que ha admès és que sent una "enveja sana" davant del fet que Escòcia hagi pactat amb el govern britànic la celebració d’un referèndum. I que es faci amb una pregunta que, a la pràctica, suposa un "caixa o faixa".
Suport a Oriol Pujol
El president de la Generalitat també ha hagut d’afrontar preguntes sobre la imputació del fins ara secretari general de CDC, Oriol Pujol, i sobre la decisió de Pujol de no deixar l’acta de diputat al Parlament. Artur Mas ha donat suport al fet que el també fins ara president del grup parlamentari de Ciu no deixi el seu escó perquè, si això passés, des del seu punt de vista s’estaria perdent "el sentit de la justícia i de la reparació".
Artur Mas ha qualificat de "perillós" el concepte que passa per assumir una decisió encara que sigui injusta. Segons ell, quan s’arriba a aquest punt, es perd el sentit de la justícia que, afegeix, és "bàsic i essencial" en un estat de dret. D’altra banda, ha destacat que tant CDC com ERC i el PSC han assumit responsabilitats en els seus casos de quadres iputats mentre que "fora de Catalunya" el que passa és que "no ha plegat ningú de res".
"Decisions" per no tancar la CCMA
Durant el torn de preguntes per part dels tertulians del programa radiofònic en què s’ha realitzat l’entrevista, Artur Mas també s’ha referit a la reducció del pressupost de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. El president de la Generalitat ha defensat el paper que va tenir CiU a l’hora d’impulsar els mitjans públics catalans i ha afirmat que "no s’entendria" que la federació volgués "posar-ho en perill".
Seguint aquest fil, Artur Mas ha sentenciat que "o allà prenem decisions o allò s’enfonsarà". I és que, segons ha assegurat, el que fan és "triar la meys dolenta de les opcions que tenim sobre la taula". El president ha destacat que hi ha "programes sencers" de la Generalitat que s’han eliminat, i que s’han reduit les partides de departaments com el de Salut o el d’Ensenyament. Mas ha conclòs que, si no es prenien "decisions", es portaria la corporació "a la situació d’haver-la de tancar".
Encara sobre la reducció de pressupost de la CCMA, Artur Mas s’ha mostrat confiat que ERC entengui la situació "quan se’ls expliquin les coses" tot afegint que "l’alternativa serà molt pitjor".