Barcelona (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat en el seu missatge de Cap d’Any la política d’ajust que està fent el Govern per sanejar les finances catalanes. Això sí, Mas també ha reconegut errors, i ha deixat clar que ni tan sols les condicions “duríssimes i sense precedents” de la crisi poden servir d’excusa per no admetre les equivocacions. El president ha augurat un 2012 “dur”, en el qual s’haurà de continuar en la mateixa línia exigent que aquest any, però també ha volgut donar un missatge d’esperança. No s’ha oblidat del pacte fiscal, i ha confiat que el Parlament faci una proposta durant el 2012, avisant que un rebuig d’Espanya debilitarà “encara més els ponts” amb Catalunya.
Mas ha començat el seu discurs de Cap d’Any recordant que ara tot just fa dotze mesos ell ja va avisar que no amagaria la realitat i que explicaria la veritat, “encara que fos dura”, perquè la societat catalana té “un alt grau de maduresa i no vol ser enganyada, sinó cridada a un esforç col·lectiu”. Així mateix, ha continuat, va advertir que el Govern faria front als problemes per grans que fossin “sense por a ser criticats i escridassats”. “Que actuaríem sense concessions al populisme, pensant més en les futures generacions que en les properes eleccions, defensant més el bé comú que l’interès individual, corporatiu o partidista”, ha afegit.
Ara, passat un any de Govern de CiU, Mas ha defensat la seva política d’ajust malgrat les crítiques que pugui haver rebut. “Té un sentit gran. La política d’austeritat, de rigor, de serietat, de fer els deures, d’enterrar l’economia especulativa, de saber que els deutes tenen un límit, de no estirar més el braç que la màniga, tot això té un sentit”, ha reivindicat.
Això sí, també ha tingut temps per reconèixer errors, encara que les circumstàncies hagin estat molt complicades. Fent ús d’un símil marítim, com sol ser habitual en ell, ha remarcat que “amb la mar embravida i les onades altes que vénen per tots els costats, els errors es noten més”, però aquestes “condicions duríssimes i sense precedents” no poden servir d’excusa, perquè “els errors són errors i punt, i el pitjor error no és cometre’l, sinó negar-se a reconèixer-lo per excés d’orgull o de supèrbia”.
El país està a prova però superarà tots els entrebancs
De cara al 2012, ha deixat clar que s’haurà de continuar en la mateixa línia d’exigència, perquè serà un any “dur”. Per afrontar-lo, ha receptat “exigència i esperança”, perquè el poble de Catalunya té dret a tenir-ne i també “molta necessitat”. “El nostre país està a prova, però estic convençut que superarem aquesta prova per grans que siguin els entrebancs”, ha afirmat.
El president ha reconegut que el país està patint quatre anys de “dificultats creixents”, però no seran anys perduts si es treuen algunes lliçons, com que la justícia social no és una ideologia de dretes o d’esquerres, sinó un “imperatiu moral que a tots pertoca defensar”; que l’estat del benestar “no és un regal dels governs sinó una conquesta de la societat”, i que “se’l posa en perill quan per agradar o per quedar bé se’n menyspreen els seus límits i la seva sostenibilitat”.
Mas s’ha mostrat esperança en el futur del país perquè Catalunya té molts actius i qualitats, entre les quals ha destacat la maduresa, “entenent que els sacrificis i les renúncies d’avui són la llavor dels fruits del demà”; la creativitat, “sabent que els països petits han de fer les coses millor que els altres per sobreviure i per destacar”, i també la bondat, que s’ha comprovat amb el compromís amb totes aquelles causes destinades a fer costat als més desvalguts.
Deures a Europa i a Espanya
El Govern, ha dit, seguirà el “camí traçat”, però s’ha dirigit a altres instàncies determinants per afrontar la crisi. En primer lloc, ha demanat a les autoritats europees i els líders de la Unió Europea que donin “senyals inequívocs” que creuen en Europa, perquè “fins ara no ha estat del tot així”.
També ha apel·lat al nou executiu espanyol, a qui ha desitjat encerts però també li ha demanat que tingui sentit d’Estat, coratge i respecte per a Catalunya. Ha avisat que Catalunya vol veure respectada la seva identitat, les seves institucions, la seva cultura, el seu dret i la seva llengua, i que no es limitin o retallin les seves capacitats com a país: la seva creació de riquesa, l’esforç col·lectiu, la creativitat i el talent.
L’any del pacte fiscal
I en aquest punt ha aprofitat per fer referència al seu objectiu estrella d’aquesta legislatura: el pacte fiscal. Ha confiat que en aquest proper any, el Parlament formuli una proposta amb el màxim consens possible, com a reflex del gran consens social que existeix sobre aquesta matèria. “Confio que tothom, des de l’esfera pública o la privada, sabrà estar a l’alçada de les circumstàncies que Catalunya necessita i mereix”, ha afegit.
I un advertiment al govern espanyol: Si la proposta de pacte fiscal és escoltada i atesa, els ponts entre Catalunya i Espanya “es reforçaran”. “En cas contrari, encara es debilitaran més”, ha alertat.