El president català admet que el to del popular "fa una certa por" quan parla de Catalunya
Artur Mas, durant la roda de premsa per presentar els guardonats amb el Premi Internacional Catalunya
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat aquest divendres als expresidents del govern espanyol José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero que mostrin respecte per a la majoria del poble català que es va expressar el 25 de novembre passat a favor del dret a decidir. "Moltes d’aquestes declaracions que presenten tot aquest procés com una espècie de dèria d’uns esbojarrats són una manca de respecte al que va ser l’expressió de la pròpia ciutadania a les urnes", s’ha queixat Mas en roda de premsa per presentar els guardonats amb el Premi Internacional Catalunya. El president ha afegit, a més, que el to d’Aznar "fa una certa por" quan parla de Catalunya.
"Sense novetat al front. Estem en la línia Aznar de sempre", ha dit Mas en preguntar-li sobre les declaracions de l’expresident espanyol. El president de la Generalitat ha recordat, però, que hi va haver un temps en què Aznar "parlava català en la intimitat i feia una altra pinta", però després "es va descarar amb la majoria absoluta" i moltes de les coses que estan passant ara són la conseqüència de les "males llavors" que va plantar ell aleshores.
En aquest sentit, ha dit que no li sorprès que Aznar parli de la fortalesa de la nació espanyola, tot i que també ha reconegut que el seu to "fa una certa por" quan parla de Catalunya perquè és "clarament desagradable". "No a mi, perquè ja hi tinc una certa experiència", ha afegit amb ironia.
En tot cas, al marge d’això, ha demanat tant al popular com també a José Luis Rodríguez Zapatero que mostrin una mica de respecte i es fixin on estan les majories. Ha recordat que els catalans es van expressar a les urnes fa sis mesos i que van apostar per la consulta de forma clara amb una "majoria aclaparadora". "I això s’ha de respectar. Que respectin la majoria, que escoltin més, que estan poc acostumats. Que dialoguin més i que trobin sortides com passa en altres països del món", els ha demanat.
Mas ha posat els exemples de Regne Unit i Canadà tot apuntant que hi ha solucions quan hi ha una actitud dialogant i de tarannà democràtic. Però sí l’actitud és "intolerant", ha afegit, és quan es produeixen "situacions indesitjables".