El president vol un executiu "de fets i capaç de prendre decisions" però alhora que sigui "sensible al patiment"
Barcelona (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha encomanat aquest dijous al seu Govern diàleg tant dins com fora de Catalunya per afrontar aquesta nova etapa. Després que els consellers prometessin el seu càrrec, Mas ha destacat la "musculatura política" del nou executiu, i ho ha justificat per les "inclemències" que vindran a partir d’ara i que el Govern haurà d’afrontar a l’hora de convocar la consulta. "No pot ser un govern il·lusionista des del punt de vista frívol, però tampoc pot ser un govern que enterri o malmeti les esperances de tot un poble", ha apuntat. El president també ha demanat un executiu "de fets i capaç de prendre decisions", però alhora que sigui "sensible al patiment".
Després que el nou secretari del Govern, Jordi Baiget, hagi llegit el decret de nomenament de la vicepresidenta i dels consellers, els membres del nou executiu han promès el càrrec. Un a un, Artur Mas ha preguntat als diferents consellers si prometien "complir fidelment d’acord amb la llei les obligacions del càrrec" que han assumit cadascun d’ells, "al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat". Tots ells han promès el càrrec, però la vicepresidenta, Joana Ortega, ho ha fet "amb l’ajut de Déu", fórmula que ja va fer servir fa dos anys en el seu primer nomenament.
Un cop fets els formalismes corresponents, Mas ha clos l’acte amb un discurs on ha desgranat les característiques que vol que tingui el nou Govern. Ha encomanat en primer lloc que sigui un executiu "de diàleg permanent" i no un executiu "de sorolls ni de crits". "No cal fer una gran sorollada ni tampoc cal cridar, simplement es tracta de parlar, de dialogar i sempre que es pugui arribar a acords i pactar", ha argumentat.
De fet, ha apuntat que aquest diàleg ha de ser dins de Catalunya i també fora, perquè cal continuar parlant amb l’Estat "per moltes diferències de projecte" que existeixin. "Diàleg hi ha de ser sempre", ha dit. Mas ha confirmat que l’estructura de les comissions bilaterals serà la mateixa, amb Josep Antoni Duran i Lleida presidint la part catalana.
El president ha destacat també la "musculatura política" del nou Govern. "Els temps ho requereixen", ha apuntat Mas, que avisat, però, que aquest perfil de partit "no ha de fer perdre ni un gram de qualitat i d’eficàcia". I és que aquest nou executiu, ha continuat, ha de ser capaç de "mantenir el vaixell en flotació malgrat les inclemències que es trobi durant la travessia". "Ja sabeu que les inclemències hi seran i possiblement hi haurà més i més fortes", ha advertit.
No s’ha oblidat del gran objectiu de la legislatura, la consulta. "Aquest no pot ser un govern il·lusionista des del punt de vista frívol, però tampoc pot ser un govern que enterri o malmeti les esperances de tot un poble", ha assenyalat.
Augura decisions "difícils però que calen"
Mas ha reclamat al seu executiu que sigui un govern "de decisions, no només de paraules, sinó de fets". I és que el president ha augurat que caldrà enfrontar-se a decisions que "seran difícils però que calen".
Al mateix temps, tot i que s’hagi de ser capaç de prendre aquestes decisions difícils, el Govern haurà de ser, ha dit, "sensible amb el patiment creixent de molta part de la població catalana". També li ha demanat al nou executiu que sigui "transparent, fiable, que digui la veritat des del primer dia, que sigui autoexigent i també humil en el seu comportament".
Reconeixement del govern sortint
Mas ha dedicat bona part del seu discurs a reconèixer la tasca del govern sortint. Després de deixar clar que algunes decisions les ha hagut de prendre "a contracor", ha donat les gràcies als membres de l’executiu per una dedicació "sense límits", un "compromís total" i per la seva "eficàcia". Segons Mas, l’executiu sortint "ha hagut d’enfrontar-se a problemes d’una gran magnitud, n’ha resolts molts i n’ha resolts molts més dels que hagi pogut crear". I ho ha fet, a parer de Mas, "amb molta cohesió interna i bon clima".
El president de la Generalitat ha fet un especial agraïment als que no continuaran en política, a aquells independents que tornaran a una activitat més privada, és a dir, Pilar Fernández Bozal i Francesc Xavier Mena. "No només gràcies, sinó també el meu reconeixement per ser persones atrevides, que actueu amb coratge i amb generositat, perquè en aquest moment, venir de fora de la política i ficar-se en un govern no és pas una cosa fàcil ni extremadament agraïda", els ha dit.
Als que surten del Govern però seguiran la seva trajectòria política, Josep Lluís Cleries i Lluís Recoder, també els ha donat les gràcies, i els ha recordat que formar part d’un executiu és només una etapa. Ja ha augurat que podran tenir funcions "rellevants" en el futur. Mas ha anomenat un per un tots els consellers sortints.
I als que segueixen els ha desitjat sort i "bona singladura" als que s’incorporen. Mas els ha avisat que arriben al Govern en un moment on hi ha "molts esculls, més del que sembla" i on hi haurà "obstacles molt grans i inclemències molt dures".
El president ha definit Francesc Homs, nou conseller de la Presidència, com un "col·laborador estret", però també s’ha referit a la resta de noves cares, com la de Santi Vila, a qui, segons Mas, li fa "il·lusió" el càrrec. Ha reconegut que el nomenament de Neus Munté com a consellera de Benestar és una experiència "de les últimes hores, segurament inesperada", però ha confiat que la realitzarà bé perquè és una persona "molt bregada".