26.09.12 – BARCELONA • Barcelonès

Mas es compromet a convocar una consulta d’autodeterminació encara que l’Estat no l’autoritzi

0
260

Proposa que tots els partits n’acordin les condicions després del 25-N


Artur Mas durant la seva intervenció de réplica a Xavier Sabaté
 El president de la Generalitat, Artur Mas, ha apostat per convocar una consulta d’autodeterminació encara que l’Estat no l’autoritzi. "Si es pot fer per referèndum perquè el govern l’autoritza millor. Però si dóna l’esquena i no l’autoritza, s’ha de fer igual", ha dit en la seva rèplica al socialista Xavier Sabaté. Mas ha proposat que tots els partits n’acordin les condicions després de les eleccions del 25 de novembre, incloent els grups majoritaris però també els minoritaris. A més, ha negat que hagi convocat eleccions per raons partidistes, assegurant que podria continuar dos anys més perquè no hi ha "cap alternativa que pugui substituir aquest govern". Al seu parer, l’avançament incomoda el PSC.
 
Si Mas va parlar dimarts d’exercir el dret a l’autodeterminació la propera legislatura, el president ha detallat per fi part del seu projecte de cara a les properes eleccions parlant per primer cop explícitament de consulta. 
 
En aquest sentit, ha deixat clar que el seu propòsit és convocar una consulta d’autodeterminació, amb acord de l’Estat o sense, en la línia del mateix que va proposar sobre el pacte fiscal. El president ha volgut acabar així amb les acusacions d’ambigüitat llençades des de la bancada socialista. Segons Mas, primer s’ha d’intentar fer-la d’acord amb les lleis, però si no és possible, "cal fer-ho igualment". 
 
"Li sembla més ambigu això que el seu federalisme, encara que sigui nou?", ha preguntat irònicament a Sabaté, a qui ha recordat que quan Pasqual Maragall va defensar el federalisme, va rebre un cop de porta "monumental".
 
Al marge d’això, el cert és que el discurs de Mas contradiu les declaracions d’aquest mateix dimecres del seu soci de federació, el democratacristià Josep Antoni Duran i Lleida, que ha assegurat que el Govern no se saltarà la llei convocant una consulta. 
 
Que les majories i les minories decideixin les condicions
 
Mas ha anat més enllà en la concreció i fins i tot ja ha proposat que tots els partits s’asseguin després del 25 de novembre per establir les condicions d’aquesta consulta, perquè ha de ser la propera legislatura quan Catalunya exerceixi el dret a l’autodeterminació. Que majories i minories es posessin d’acord, ha dit, seria un "senyal de país madur".
 
El convergent ha continuat desgranant els objectius nacionals de CiU, tal i com el PSC li ha demanat. En aquest punt, ha insistit que CiU aposta pel dret a decidir sense límits, perquè "si en aquest procés Catalunya pot arribar a disposar d’un estat propi, millor". "Li sembla també ambigu?", ha preguntat. Ara bé, ha remarcat que el destí de Catalunya l’hauran de decidir entre tots els catalans, perquè ell no és ningú per dir exactament en quins termes es produirà tot això. 
 
L’alternativa a això, ha advertit, és continuar suportant declaracions com la d’alguns presidents autonòmics, que es queixen que ells paguen mentre els catalans demanen; seguir amb un Alfredo Pérez Rubalcaba i un Mariano Rajoy que no estan disposats ni tan sols a negociar el pacte fiscal, o un canvi de la Constitució que hauran de fer els que mateixos que ni tan sols són capaços d’abordar la negociació d’un concert econòmic per a Catalunya. És més, ha retret al PSC que ni tan sols fos capaç d’avalar-lo a Catalunya, posant-se al costat del PPC en aquest punt.
 
Les eleccions no convenen a CiU
 
Després que Sabaté acusés Mas de convocar les eleccions per raons partidistes, el president ho ha volgut negar rotundament assegurant precisament el contrari. "Per interessos estrictament partidistes, convenia no convocar-les, perquè nosaltres tenim dos anys de mandat i no tenim cap alternativa que pugui substituir aquest govern, a menys que es posin tots al costat del PPC", ha argumentat.
 
Segons Mas, el Govern podria haver continuar dos anys més i apurar la legislatura, com va fer el tripartit. El motiu de les eleccions anticipades, ha dit, és ser coherent amb "els fets excepcionals que estan passant". I aquí ha tornat a citar la manifestació, però també el rebuig de Rajoy al pacte fiscal. "Aquí no hi ha interessos partidistes, perquè nosaltres ens l’estem jugant. Vostès podran dir que això ara està pitjor, però nosaltres hi anem ara, i per què hi anem? Per donar la veu al poble", ha reblat. 
 
L’avançament electoral incomoda el PSC
 
Si hi ha tantes crítiques, ha continuat Mas, és perquè aquest avançament electoral en el fons incomoda el PSC, però no ha volgut entrar en la crítica als problemes interns dels socialistes, que encara no tenen candidat. "Em seria molt fàcil arribar a conclusions, però no hi entraré", ha dit.
 
Mas s’ha queixat que Sabaté no hagi destacat ni una cosa positiva del discurs de Mas, i li ha recordat que el PSC no es pot desvincular de la situació després de set anys governant a Catalunya. Els socialistes, ha remarcat, "tenen una enorme responsabilitat sobre el que ha passat a Catalunya i a Espanya". A més, ha replicat que, malgrat les dificultats, "el país funciona".
 
També ha recriminat al PSC que s’apunti al llenguatge que fa servir Espanya per parlar de la situació catalana, amb paraules com ruptura i trencament. Mas ha rebutjat aquest tipus de termes, i ha lamentat que els socialistes catalans es posin un cop més al costat del PP i del PSOE, especialment d’aquest últim partit. "Vostès no es treuen la seva hipoteca de sempre. Vostès el que no volen és acabar de quedar malament amb el PSOE, i això no ho podem resoldre nosaltres, ho han de resoldre vostès", ha etzibat.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.