Sabadell (ACN).- Sabadell ha inaugurat el nou Museu del Gas de la ciutat. La instal·lació, repassa l’evolució d’aquest recurs energètic i els 170 anys de vida de l’empresa Gas Natural Fenosa. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que equipaments com aquest reflecteixen l’esperit emprenedor i la capacitat de recuperar-se que té la societat catalana. En aquest sentit ha destacat la importància que empreses com aquesta segueixin invertint en instal·lacions culturals malgrat l’actual situació de crisi. La plantilla de l’empresa Cubigel ha rebut Mas a l’entrada del museu per reclamar que es paralitzi l’ERO que afecta uns 400 empleats de la planta. El president confia en la supervivència de la companyia.
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat el caràcter històric d’aquest museu que repassa els 170 anys de vida de Gas Natural Fenosa perquè mostra alhora “l’evolució econòmica del nostre país”.
En aquest sentit ha destcat l’esperit emprenedor de la societat catalana i la capacitat de recuperar-se: “Quan la gent visiti aquest museu ha de tenir present els 170 anys de trajectòria perquè explica historia de la gent que ha fet empresa, ha tingut empenta, ha caigut i s’ha tornat a aixecar”, ha dit el president.
Per la seva banda, l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha recordat que Sabadell és una ciutat que conté “la suma de moltes històries” i des del seu punt de vista “l’energia també és protagonista” d’aquest relat.
Així mateix ha destacat el fet que Gas Natural Fenosa dugui a terme una inversió d’aquestes característiques tenint en compte l’actual situació econòmica: “És una aposta per la cultura i el patrimoni”, ha indicat Bustos que ha recordat que aquesta instal·lació és la única d’aquestes característiques a l’estat.
Trobada amb la plantilla de Cubigel
L’acte d”inauguració del nou museu ha coicidit amb una protesta de més de 500 treballadors de Cubigel que s’han concentrat a la plaça del Gas de la capital vallesana en contra de l’ERO que afecta 400 empeats de la planta.
El president ha rebut els treballadors que li han entregat un manifest i ha indicat que confia que la situació d’aquesta planta vallesana pugui resoldre’s.
Una instal·lació única a l’estat
El Museu del Gas de Sabadell és la primera instal·lació dedicada a la indústria del gas de tot l’estat. Neix amb la voluntat d’esdevir un equipament de referència i de mostrar com ha evolucionat la tecnologia del gas des dels seus inicis fins l’actualitat: “Convidem al visitant a fer un viatge en el temps per mostrar els inicis del gas a les fàbriques de carbó, passant per el canvi social que va suposar l’extensió de l’enllumenat a les ciutats i la posterior arribada de l’electricitat”, comenta Pere Fàbregas, director general de la Fundació Gas Natural Fenosa.
Així mateix, la instal·lació fa un repàs als 170 anys d’història de la companyia, des de l’any 1883, quan es va fundar com a Sodiedad Catalana para el Alumbrado por Gas, fins a l’actual Gas Natural Fenosa. El museu també acull l’Arxiu Històric de la Fundació, que ocupa més de 3.000 metres de prestatgeria i recopila tota la informació de l’empresa energètica.
A més a més, compta amb una zona interactiva amb pantalles que mostren les principals energies alternatives que existeixen al mercat com l’eòlica, la nuclear o la hidràulica.
Una de les característiques més destacades de l’equipament, que ha significat una inversió de 8 MEUR, és l’edifici en què s’ha construit. Es tracta d’un inmoble catalogat de finals del segle XIX ubicat a la plaça del Gas de la capital vallesana. Va ser construit per acollir la seu de la empresa La Energia que es dedicava a produir electricitat a partir de motors de gas i l’encarregat de dissenyar l’edifici original va ser l’arquitecte modernista Juli Batllevell, que va ser col·laborador de Gaudí. Aquesta part històrica s’ha complementat amb una construcció més moderna.
Es tracta d’un equipament sostenible, que s’ha edificat reduint-ne el seu impacte ambiental, el consum energètic, les emissions de diòxid de carboni i el consum d’aigua. En són exemples l’ús de materials reciclats en el bastiment de la nova façana, la construcció d’un aljub a la terrassa per millorar l’aïllament, la producció local d’electricitat amb una pèrgola fotovoltaica, o la instal·lació d’enllumenat de baix consum. El projecte ha estat desenvolupat per l’oficina Varis Arquitectes, guardonada amb el Premi Nacional de Disseny 2001.