El president del Parlament Europeu, el socialista alemany Martin Schulz, ha promès a Artur Mas que “treballarà a fons” per autoritzar l’ús de la llengua catalana al plenari, tot i que no li ha concretat “cap data ni la seguretat que això acabi bé”. Així ho ha explicat aquest dimecres a Brussel·les el president de la Generalitat, després de reunir-se amb Schulz. Mas s’ha mostrat “optimista”, tot i advertir que és “gat escaldat” i que ara toca “sembrar llavors i no encara recollir els fruits”. “En honor a la veritat, Schulz ens ha dit que tot i que hi treballarà i hi creu no té la garantia absoluta d’aconseguir-ho, perquè no depèn només d’ell”, ha admès.
Mas ha valorat “de forma molt positiva” el suport de Schulz, exllibreter i lector de Pla, Màrius Torres o Jaume Cabré, tot i que “no ens ha donat cap data ni la seguretat que això acabi bé”, ha reconegut. “Li ho agraïm, perquè no estem acostumats a aquests gestos de sensibilitat, gent que hauria de ser més propera de vegades es mostra més llunyana”, s’ha queixat el president català.
Mas s’ha referit al popular Alejo Vidal-Quadras, un dels catorze vicepresidents de l’Eurocambra que hauran de votar i acceptar o no l’ús del català a l’hemicicle. “Conec Vidal-Quadras des de fa molts anys i sé que en el tema del català no cal insistir-li gaire perquè amb el pas dels anys s’ha anat radicalitzant”, ha lamentat Mas. “No hi comptem, amb la seva ajuda, més aviat donem per fet que ho obstaculitzarà tot si pot, mentre que altres membres del PP són molt més raonables”, ha afirmat el President, que ha dinat precisament amb el popular Santiago Fisas i altres eurodiputats catalans, com el socialista Raimon Obiols i els eurodiputats de CiU, Ramon Tremosa i Salvador Sedó, que l’han acompanyat a la reunió amb Schulz.
“Jo sóc gat escaldat en aquestes coses, en altres ocasions ho hem intentat i no ens hem sortit”, ha recordat el President. No obstant, Mas s’ha mostrat “optimista” perquè “el pas del temps ens va donant la raó, tot i que sigui lentament” i perquè el president de l’Eurocambra “és sensible a la identitat i la llengua catalana”. Mas ha volgut subratllar que les intervencions en llengua catalana als plenaris de Brussel·les i Estrasburg “no costaria diners”, ja que “molts dels traductors d’espanyol són catalans” i “aquest tema pot atabalar a algú en aquestes èpoques d’austeritat”.
El d’aquest dimecres és el quart viatge a Brussel·les en només un any de Mas, que en les seves anteriors visites ja va trobar-se amb els presidents de les altres institucions comunitàries, la Comissió Europea i el Consell, José Manuel Durao Barroso i Herman Van Rompuy. Mas ha aprofitat per informar Schulz dels “esforços que està fent el Govern per reconduir els dèficits i moderar els deutes, part obligada de qualsevol missatge” a l’estranger. Mas ha demanat a la UE que faci possible una “millor visualització de Catalunya i de la seva llengua a Europa”.