9.01.12 – LONDRES

Mas presenta a Londres una Catalunya que “fa els deures” tot i el “drenatge fiscal” que pateix sense precedents a Europa

0
289

Londres (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, defensa aquest dilluns a Londres que Catalunya “està fent els deures” en matèria d’austeritat, tot i les “enormes dificultats” que pateix a causa d’un “drenatge fiscal continu” que gairebé no té precedents a Europa. Mas s’ha reunit amb el viceprimer ministre britànic, Nick Clegg, i aquest migdia participa en la cimera de líders europeus, on és l’únic representant d’una nació sense estat. En declaracions a la premsa des de la capital britànica, Mas ha assegurat que els seus socis a Europa “han d’entendre” que Catalunya està impulsant les retallades “en una situació molt delicada des del punt de vista financer i de recursos” perquè manté una relació “poc equilibrada” amb la resta de l’Estat espanyol.

“Nosaltres estem fent els deures, estem liderant els processos d’ajustament i austeritat, però els líders europeus també han d’entendre que Catalunya està en una situació molt delicada des d’un punt de vista financer i de recursos perquè es troba amb una relació amb l’estat espanyol molt atípica” ha remarcat el president. “El que ens passa a nosaltres des d’un punt de vista de disponibilitat de diners i fiscal no passa pràcticament enlloc d’Europa, ha afegit Mas, destacant que aquest “drenatge fiscal” provoca “dificultats enormes” a Catalunya.

Pocs minuts abans de reunir-se amb el viceprimer ministre Nick Clegg, Mas ha explicat a la premsa què vol transmetre als seus socis liberals. “Vull que entenguin que les nostres dificultats d’ajustament i austeritat van acompanyades molt sovint d’aquestes dificultats enormes com a conseqüència de la relació poc equilibrada -des d’un punt de vista financer i fiscal- entre Catalunya i la resta d’Espanya”, ha dit el president. Mas ha dit que Londres “no és el fòrum” per reivindicar el pacte fiscal, sinó Madrid, però ha defensat que cal que els diversos líders europeus “comprenguin” la situació de Catalunya.

Mas ha assegurat que aquest 2012 intentarà viatjar “una mica més” a l’exterior perquè part de la seva tasca com a president “és vendre Catalunya” a fora. Segons Mas, la sortida de la crisi es veurà molt influenciada per “l’atractiu mundial” del país. A més, segons el president de la Generalitat, cal contrarestar les “imatges deformades” sobre Catalunya que envia Madrid cap a l’exterior. “Ens cal que ens entenguin, perquè si no les imatges arriben molt deformades”; ha reclamat Mas. “El que surt de la bombolla de Madrid és sempre molt unidireccional, només va en una sola direcció”, ha lamentat el president de la Generalitat.

El president ha assegurat que cal que els líders europeus tinguin “tota la informació” per poder tenir opinió sobre la situació a l’Estat espanyol. “Els venen la música que el problema són les autonomies i Catalunya”, ha lamentat Mas, que ha assegurat que aquesta assumpció és “mentida”.

Artur Mas, que participa a la reunió juntament amb Clegg, el primer ministre d’Holanda, Mark Rütte, el comissari d’Economia de la UE, Olli Rehn, el de Transport, Siim Kallas, i altres líders liberals europeus, vol transmetre que les retallades poden rebre “suport popular”. “Es poden aplicar mesures d’austeritat i alhora que la gent les entengui, fins i tot revalidant majories del govern que està al poder”, ha dit Mas, en referència a les victòries electorals de CiU aquest 2011. El president de la Generalitat ha explicat, però que “amb mesures d’austeritat no n’hi ha prou” i que cal que Europa parli “de mesures d’impuls i creixement”.

Cimera de liberals europeus

Mas ja s’ha reunit amb el viceprimer ministre britànic, el liberal demòcrata Nick Clegg. A la tarda, Mas també es trobarà amb el primer ministre d’Holanda, Mark Rütte, i els comissaris d’Economia i Transports de la Unió Europea, Olli Rehn i Siim Kallas. A la taula de la reunió de la cimera de líders liberals europeus, Mas s’asseu al costat de dos ministres liberal demòcrates del govern britànic, Chris Huhne, responsable d’Energia i Canvi Climàtic, i Ed Davey, ministre de Relacions Laborals, Consum i Correus.

A nivell europeu, Artur Mas vol remarcar que l’economia de Catalunya té una importància “sistèmica” dins de la Unió Europa, ja que el seu PIB és tan gran com el de Portugal o Finlàndia i el valor de les seves exportacions equival gairebé a les de Dinamarca. A Londres, principal capital euroescèptica de la UE, Mas defensa el suport de Catalunya al nou tractat intergovernamental europeu, el mateix a què el primer ministre britànic, David Cameron, es va oposar frontalment -generant una crisi amb el seu soci de govern, Nick Clegg.

Mas també vol mostrar a Londres el seu desig que el Regne Unit “formi part plenament del projecte europeu, des del convenciment que és molt més el que ens uneix com a europeus que el que ens separa com a detentors de diferents interessos nacionals”. El president de la Generalitat també demanarà l’extensió del mandat del Banc Central Europeu perquè pugui comprar deute de qualsevol estat amb dificultats, i la creació d’Eurobons.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.