Barcelona (ACN).- El futur president, Artur Mas, ha proclamat en el seu discurs d’investidura l’inici d’una ‘transició nacional’ cap al dret a decidir que té com a primer objectiu el pacte fiscal. Mas ha reclamat unitat ja que el Govern sol no pot afrontar aquest ‘repte de país’. La proposta no ha estat ben acollida per PSC i PPC que aquest dimarts votaran en contra de la investidura i mantenen la incògnita del seu vot en segona volta. Els socialistes defensen que el camí continua sent l’Estatut mentre que els populars alerten d’una ‘fractura social’. Tot i així, CiU i PSC han coincidit en convocar una cimera per fer front a la crisi. Mentrestant, ICV-EUiA ha ofert a Mas mà estesa per avançar nacionalment.
En el seu discurs d’investidura, Mas ha fet una crida a la unitat per iniciar una ‘transició nacional basada en el dret a decidir’ que té com a primer objectiu i gran repte per als propers anys el pacte fiscal. Mas ha remarcat que la demanda d’un model de finançament ‘més just’ genera ‘grans consensos en la societat catalana’. A més, ha estès la mà a la resta de partits polítics per arribar a un acord intern sobre aquest tema, tot apel·lant a PSC i PP a estendre aquest repte al Congrés dels Diputats per tenir més força davant l’Estat.
De fet, Mas ha avisat que aquest és un repte que no pot afrontar un govern en solitari i no tant sols un Parlament. ‘Cal sumar-hi tots els agents socials, la societat civil organitzada i la majoria de la ciutadania al costat’, ha dit, ‘la força de la unitat és el nostre principal actiu davant d’una demanda que sabem justa i necessària’.
Tot i que Mas ha reclamat expressament el suport del PSC al pacte fiscal recordant que CiU va fer costat al Govern de Maragall amb l’Estatut, el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha rebutjat la proposta i ha pronosticat que darrera del concert econòmic hi ha un ‘camí cap a la independència a terminis’ o un excusa per afavorir un pacte CiU-PP a Catalunya i a Madrid. Per la seva banda, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha augurat que la transició cap al dret a decidir d’Artur Mas condueix a ‘una fractura social’ i li ha reclamat que aparqui els ‘debats estèrils’ i se centri en fer front a la crisi.
La incògnita de la segona volta
Després d’escoltar el discurs de Mas del matí i debatre amb ell a la tarda, tant PSC com PPC han mantingut la seva posició de no donar suport a la investidura de Mas. La primera volta es votarà aquest dimarts al migdia, un cop acabin d’intervenir tots els grups. Dijous es reprendrà el debat i es farà la segona votació. A hores d’ara, ni socialistes ni populars garanteixen la investidura al candidat de CiU. Fa dies que s’especula amb què un dels dos partits, o tots dos, s’acabin abstenint, ja que Mas només necessita en una segona volta tenir més vots positius que negatius. En aquests moments, però, tots dos partits mantenen el seu no a Mas.
Nadal ha assegurat que ‘perfectament possible’ que el PSC voti en contra de la investidura de Mas en segona volta, tot i que també ha deixat clar que això no treu que els socialistes no ofereixin consens de cara a la legislatura.
Qui té clar el seu vot en primera i segona volta és ICV-EUiA, sobretot per les diferències amb CiU en el model econòmic i mediambiental. En canvi, Herrera ha estès la mà a Mas per avançar conjuntament en temes nacionals. Aquest dimarts serà el torn d’intervenció d’ERC, SI i C’s. Tots tres partits també han anunciat el seu no d’entrada.
Cimera contra la crisi
Un dels fruits del debat ha estat la celebració d’una cimera per lluitar contra la crisi econòmica. Joaquim Nadal ha proposat a Mas que accepti fer la cimera que el candidat socialista, José Montilla, va proposar en campanya electoral. I Mas li ha respost que coincideix amb ell i que li ‘recull el guant’ perquè també en campanya electoral va fer aquesta mateixa proposta. D’aquesta manera, els dos principals partits han coincidit en la urgència de fer una trobada per abordar la situació econòmica del país. A la cimera s’hi ha sumat també la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, que espera que la reunió ‘no quedi en discursos ni propostes’.
A banda de la cimera, Mas ha anunciat que ha encarregat al president del Cercle d’Economia, Salvador Alemany, i al del Col·legi de Metges, Miquel Vilardell, que posin en marxa consells assessors per lluitar contra la crisi i posar al dia el sistema sanitari. Mas també ha promès un govern ‘dialogant, transparent, honest, cohesionat i sense esperit de revenja’.