21.11.12 – BARCELONA • Barcelonès

Mas rebaixaria l’IVA cultural fins al promig europeu si Catalunya tingués hisenda pròpia

0
320

Es queixa que l’Estat no creu en el país ni en la cultura catalanes i que fins i tot "li fan nosa"


Artur Mas, aquest dimecres en un esmorzar organitzat per RBA

El candidat de CiU a la Presidència de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que si Catalunya tingués una hisenda pròpia, es podria rebaixar l’IVA cultural fins al promig europeu des del 21% que ha imposat l’estat espanyol. També aprovaria, ha dit, una llei de mecenatge moderna, la que CiU intenta impulsar sense èxit al Congrés des de fa més d’una dècada. En un esmorzar organitzat per RBA amb el sector cultural, Mas s’ha queixat que l’Estat no creu en Catalunya ni en la seva cultura, que fins i tot "li fa nosa". En conseqüència, al seu parer, mai ha ajudat Barcelona com altres realitats culturals com Madrid. "Aquest corrent no ens porta a bon port. Si insistim, ho farem en una via morta", ha dit.
Mas ha participat en un esmorzar amb uns 300 representants del món cultural català. Un d’ells li ha preguntat què passaria amb l’IVA si Catalunya tingués una hisenda pròpia. El candidat de CiU ha apuntat que, d’entrada, la manera de començar seria veure quin és més o menys el promig que hi ha a la UE per col·locar-s’hi. "Probablement no ens posaríem en els àmbits més baixos dels països que més ho afavoreixen, perquè no podríem a l’inici, però sortiríem dels països que apliquen tipus més alts, com l’estat espanyol", ha apuntat. Al seu parer, això seria una política "ajustada a la realitat i al mateix temps raonable".
També li han preguntat per una llei de mecenatge. Mas ha subratllat que en cas de tenir independència econòmica i fiscal, el Parlament podria aprovar la seva pròpia normativa, una llei que realment permeti la implicació gran del món econòmic i dels particulars que tenen patrimonis significatius en el camp de l’acció cultural. 
De fet, ha recordat que CiU ha fet moltes propostes en els darrers deu o quinze anys al Congrés que no han prosperat. El problema, per tant, és que ara mateix CiU no té les competències per decidir sobre els impostos més importants. 
Durant la seva intervenció inicial, Mas ha constatat que molta gent del país ja ha entès que a l’Estat li va bé Catalunya però no hi creu. Li va bé des del punt de vista econòmic i polític, perquè moltes disputes electorals es fan sobre la base de l’enfrontament amb els catalans, "però no hi creu i ho ha demostrat durant segles".
Tampoc creu, al seu parer, en la cultura catalana, perquè si ho fes, hagués tractat millor els actius culturals catalans. "No els ha valorat mai i no els ha ajudat de veritat, i no de forma equivalent a altres fets culturals com Madrid", ha opinat.
En aquest sentit, ha remarcat que entre Barcelona i Madrid s’hauria pogut establir una cocapitalitat cultural, però això mai ha passat.
"No és un tema aïllat, la cultura catalana fa nosa"
Tot plegat no és un tema aïllat, d’uns anys concrets, sinó que la direcció sempre és la mateixa, el que significa, ha dit, que és un problema "estructural". "No es creu en el que representem, no es creu en la cultura catalana, més aviat fa nosa", ha lamentat.
És per això que els catalans mai poden estar tranquils en qüestions com la llengua i la immersió lingüística, i sempre s’ha d’estar "amb l’ai al cor" per si algun tribunal es pronuncia en contra.
Això ha passat durant anys, amb monarquies i repúbliques, dretes i esquerres, el que porta a pensar que "aquest corrent no porta a bon port". "Si insistim, ho farem en una via que no deixa de ser una via morta", ha dit.
Discussió "absurda i provinciana" entre llengües
En el camp de la llengua, ha considerat "absurda i provinciana" la discussió entre el català i el castellà, perquè ara mateix cal obrir-se a parlar quants més idiomes millor. Mas ha remarcat que a Catalunya hi ha una "coexistència perfectament normal" de català i castellà, que es considera una "gran riquesa" i és símptoma de país obert. 
Segons Mas, cap llengua és millor que l’altra i el castellà no s’ha de veure com una amenaça, tot i que sí que s’ha de procurar protegir l’idioma propi.
Abans de Mas ha intervingut el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ha constatat que aquestes eleccions serviran per desbloquejar una situació que ha posat dificultats al desplegament de la cultura catalana. "Estàs fent història", li ha dit a Mas.
El conseller ha remarcat que la cultura catalana s’ha desplegat en un marc "d’un estat impropi", on si cal s’inventen llengües a l’Aragó i es diu que es vol espanyolitzar l’educació catalana, ha dit. I aquest "espanyolisme", ha continuat, segueix treballant ara, "i amb això tenen a veure algunes de les coses que estan produint-se, que no són d’aprofundiment democràtic, sinó el contrari", ha dit sobre les filtracions al diari ‘El Mundo’.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.