El president de la Generalitat concreta que li enviarà la carta per formalitzar la petició abans que acabi el juliol
El president del Govern, Artur Mas, durant la roda de premsa prèvia a la signatura del conveni entre la Generalitat, la Unió per la Mediterrània i la Comissió Intermediterrània de la CRPM.
El president de la Generalitat, Artur Mas, traslladarà al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, la voluntat d’obrir una negociació sobre la consulta amb l’objectiu d’arribar a un acord. "La nostra intenció és exhaurir tots els mecanismes possibles per arribar a un acord", ha garantit Mas en referència a la carta que li enviarà per formalitzar la "voluntat majoritària" del poble català a favor del dret a decidir. En la roda de premsa posterior a l’Assemblea General de la Comissió Intermediterrània, el president català ha concretat que té la intenció d’enviar l’escrit abans que acabi el període de sessions al Parlament, és a dir, abans que s’acabi el juliol.
El president de la Generalitat ha recordat que ja li va comunicar "de paraula" a Rajoy la intenció de convocar una consulta en la reunió que van tenir al març. "Ja està fet però no amb la solemnitat que significaria una comunicació per escrit", ha afegit. Per això, després de la constitució aquest dimecres del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, el cap de l’executiu català li enviarà una carta abans que s’acabi el període de sessions al Parlament, a finals de juliol.
La carta que formalitzarà la demanda de convocar una consulta expressarà dues qüestions: d’una banda, traslladarà al govern espanyol que hi ha una voluntat majoritària a favor el dret a decidir. I en segons lloc, l’objectiu és fer-li evident que "el que volem és basar aquesta petició en una negociació i, si pot ser, en un acord", ha explicat Mas. "La nostra intenció és exhaurir tost els mecanismes possibles per a arribar a un acord", ha garantit. Una qüestió que es començarà a tractar a partir que Rajoy rebi la petició formal per part del president de la Generalitat.
Mas ha evitat entrar en una picabaralla amb la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, que li ha recordat que convocar una consulta és il·legal. Mas ha argumentat que les declaracions serveixen pel "pim pam pum" però no "per avançar". En aquest sentit, ha volgut posar l’accent en significat de l’acte de constitució del Pacte Nacional pel Dret a Decidir que es va celebrar ahir al Parlament.
En aquesta línia, ha defensat "el gran valor" de l’acte que, segons Mas, va demostrar fins a quin punt hi ha aquesta voluntat majoritària de la societat catalana a favor de la consulta. I s’ha dirigit als partits que no estan d’acord amb el pacte per recordar-los que la majoria té dret a avançar en el procés. "No només és una majoria en la política sinó també una majoria en el teixit associatiu i la representació de la societat civil", ha conclòs.
Preguntat per si una eventual Catalunya independent formaria part de la UE i d’organismes com la Unió per la Mediterrània, Mas ha demanat que no es prejutgi el resultat de la consulta. Tot i així, ha remarcat que és evident que per la immensa majoria dels catalans, la Unió Europea és una prioritat. En aquesta línia, ha defensat que Catalunya compleix totes les normes i, a més, és contribuïdora neta a la UE, és a dir, que paga més recursos dels que rep a canvi. I ha afegit que els catalans se senten part d’Europa des de fa dotze segles, mil dos-cents anys, ha concretat.
Ha posat d’exemple que la conferència d’aquest divendres se celebri a Barcelona, "probablement la capital més significativa de la mediterrània", ha assegurat.
Mas ha defensat que ara no s’ha de prejutjar el resultat que pugui tenir una consulta sinó que s’han de centrar els esforços en poder exercir el dret a decidir. I ha garantit que el Govern no demana"adscripcions totals" respecte una opció sinó que ha defensat que tothom tingui la seva pròpia tria. Però, ha insistit, que "aquesta tria no es pot expressar si els ciutadans no són cridats a expressar la seva opinió".