L’acte de presentació serà dimecres 28 de setembre al Teatre Monumental
El regidor d’Educació, amb els representants de l’AFA Joan Corominas i dels directors de l’escola pública i l’escola concertada. Foto: AJ
El primer àmbit que es començarà a debatre serà el de l’educació. En aquest sentit, el Consell Escolar Municipal i el Govern municipal s’han plantejat com a objectius pensar en l’educació que necessita la ciutat i elaborar un compromís cívic i polític per l’educació del present i del futur per arribar a desenvolupar una societat local més educadora, més avançada, més culta i més justa.
Per aconseguir aquests objectius s’ha dissenyat un procés participatiu, que convoca a tots aquells que vulguin dir-hi la seva, a través de diferents canals.
Acte de presentació
El tret de sortida d’aquest procés de debat serà dimecres, 28 de setembre, amb l’acte de presentació a les 19 h al Teatre Monumental. En aquest acte de presentació hi participaran la consellera del Consell Escolar Municipal de Mataró (CEM) en representació de pares i mares d’alumnes, Anna Mataró; l’enginyer, exalcalde de Mataró i president de la Fundació Ernest Lluch, Joan Majó; a més del regidor d’Educació i Treball, Miquel Àngel Vadell. L’acte estarà presidit per l’alcalde, David Bote.
A l’acte de presentació, que clourà amb una actuació de l’Escola Municipal de Música de Mataró, la catedràtica de Sociologia de l’Educació de la UAB, Marina Subirats, impartirà la conferència "El compromís de les ciutats amb el canvi educatiu".
Com participar en el debat educatiu?
El procés participatiu s’ha dissenyat per incloure tothom que vulgui aportar el que cregui oportú a l’entorn de l’educació i des de qualsevol àmbit.
El gruix del procés són cinc taules temàtiques que treballaran un tema en concret i cadascuna d’elles clourà amb un debat uns dies després que recollirà totes les aportacions que hagi generat la taula.
Les taules temàtiques tindran lloc a les 19h al Centre Cívic Espai Gatassa i giraran a l’entorn de l’educació i la ciutadania crítica (5 d’octubre); educació i desenvolupament social i econòmic (27 d’octubre); educació i equitat (26 d’octubre); educació artística i cohesió social (2 de novembre); i esports, lleure i cohesió social (9 de novembre).
Cada taula estarà formada per tres o quatre ponents que exposaran el tema a debatre. Per poder formar part de les taules temàtiques caldrà que els que hi vulguin participar el dia de l’acte de presentació s’inscriguin a la taula que desitgin. La taula temàtica generarà un debat uns dies més tard on tots els participants podran presentar les seves opinions i propostes.
Els temes tractats en les taules temàtiques també es debatran en tots els consells relacionats amb el món educatiu, com també en els consells territorials i en tots els espais associatius de la ciutat.
Les conclusions que es recullin de tot aquest procés es faran públiques en una jornada prevista el març de 2017 i que clourà amb el compromís cívic i polític per l’educació del present i del futur de la ciutat, el document del Pacte Educatiu Municipal que s’haurà d’aprovar en el Ple.
També es podrà participar en el debat educatiu a través de la web del Mataró 2022: www.mataro2022.cat/educacio, en la qual s’hi pot trobar tota la informació sobre el procés.
Mataró 2022
El “Mataró 2022” és el procés de reflexió estratègica per definir quin és el model de ciutat que es vol en el futur.
Aquest procés de reflexió estratègica s’emmarca dins de l’Estratègia Europa 2020, que és l’actual estratègia de desenvolupament europea que tracta de pal•liar les diferències de l’actual model de creixement per encaminar-se cap a un altre model basat en el desenvolupament Intel·ligent, sostenible i integrador. En aquest sentit, la UE dóna suport a aquells municipis que estableixin estratègies per afavorir el desenvolupament urbà sostenible.
La finalitat d’aquest procés és aconseguir un desenvolupament urbà inclusiu, sostenible i Intel·ligent, que permeti afrontar els reptes futurs de la ciutat: econòmics, ambientals, climàtics, demogràfics i socials. I també assolir les exigències de la UE per accedir a qualsevol tipus de finançament europeu.
Per arribar a definir el Mataró 2022 s’ha dissenyat un procés participatiu per tal d’identificar quins són els reptes que ha d’afrontar la ciutat i que ja es va iniciar el març de 2016 amb diferents dinàmiques grupals a nivell polític, tècnic i ciutadà.