Rosa Fonoll

Alcaldessa de Cubelles

Platja tranquil·la

“M’atreveixo a dir que tenim 10 milions d’euros al banc, morts de riure per culpa de la LRSAL” 


Rosa Fonoll s'afegeix a la llista d'alcaldes que reclamen poder disposar dels seus romanents per a endegar projectes d'interès municipal

0
475

Sense pels a la llengua, directa, dinàmica i resolta. Aquesta és la primera impressió que ens duem de Rosa Fonoll, l’alcaldessa de Cubelles. No ens coneixíem, però estem contents d’haver-la visitat abans d’acabar la seva primera legislatura. 

El meu estil és molt del tu a tu. Si una persona té un problema, m’hi implico fins que li soluciono. Passo hores a la vora de la gent, i els dies intentant estar al telèfon, resolent problemes, trucant aquí i allà”

Jo tenia molt de complex d’inferioritat quan vaig veure que havia de ser alcaldessa. Tenia angoixa perquè pensava: “ostres, em preocupa molt el tema dels estudis”. No en tinc, perquè he hagut de treballar des de petita”

No tenim zones blaves, som un dels pocs pobles que queden a la costa sense”

“El fonamental de l’ajuntament és el treballador, el que fa la eina. Nosaltres hi estem de pas”

“Al consistori hi ha representats 9 partits i, juntament amb el de Mataró, el nostre ajuntament era el que més partits té de Catalunya”

Quan en un poble s’hi ha estat vint anys sense fer-hi res, per poc que hi facis, tot és benvingut. I els veïns són molt agraïts, en aquest aspecte”

Políticament tot està molt embolicat. Fa dos o tres mesos es veia alguna sortida, però és que ara… Cada vegada hi ha canvis de noms de partits, divisions de partits… I penses: ‘Si entre ells no s’entenen, què hi fem nosaltres per aquí al mig?'”

Com defineix la seva manera de fer a la política?
És molt del tu a tu. Si una persona té un problema, m’hi implico fins que li soluciono. Passo hores a la vora de la gent, i els dies intentant estar al telèfon, resolent problemes, trucant aquí i allà. La gent ve al meu despatx per tractar qualsevol cosa, fins i tot la més insignificant. Això em dona molta satisfacció, certament. Crec que hauria de ser el normal, però segons m’han dit, el meu estil no és gaire comú.
 
Creu que els alcaldes i alcaldesses han de tenir estudis superiors (per exemple, ciències polítiques) per poder exercir?
Jo no tinc cap estudi, més enllà dels fonamentals. I he arribat on estic. Jo tenia molt de complex d’inferioritat quan vaig veure que havia de ser alcaldessa. Tenia angoixa perquè pensava: “ostres, em preocupa molt el tema dels estudis”. Per circumstàncies de la vida jo he treballat des de petita i porto cotitzant a la Seguretat Social uns 40 anys. Sempre he hagut de treballar per ajudar la meva família, perquè hem estat una família del camp, molt humil. Haver-ho assolit és una gran satisfacció. Ara bé, en aquest temps m’he adonat que no cal tenir estudis per ser alcaldessa. Només cal sentit comú i coherència, bons valors i bon fons. Conec a persones amb molts estudis que em fan pensar que no els han servit de res, perquè tenen ben poca humanitat.
 
Té algun referent polític?
El meu pare. Ja no hi és i el trobo a faltar molt i molt. Com a alcaldessa hi ha moments a la vida en què et manca aquella persona que em digués cap on caldria tirar per fer el correcte. Estic segura, però, que encara m’ho segueix dient.
 
Ens ha portat unes fotografies. Què representen per a vostè? 
La primera fotografia és la meva vida quotidiana. A Cubelles sempre hi ha hagut balls populars i jo sempre m’hi he involucrat. Des de petita estic molt vinculada al teixit associatiu local perquè m’agrada molt. La següent fotografia és del dia de la investidura, fa tres anys i mig. Va ser un dia molt emocionant, per no oblidar. A més, el meu pare feia poc que se n’havia anat. La tercera fotografia és de quan era petita, el dia de rams, amb la palma. És una cosa que hem fet tots.
 
Digui’ns tres factors clau per venir a viure a Cubelles?
Les platges, la tranquil·litat de la població, i el patrimoni natural i patrimonial.
 
També ens ha dit que hi ha llocs molt significatius del poble per a vostè. En concret, l’hort familiar, la platja i el castell.
Jo vaig néixer a l’hort familiar. És una casa de pagès que van fer fa 60 anys en un carrer on no hi havia de res, ni asfalt ni altres construccions. Tot eren horts i el camí anava cap al cementiri. Ara és l’únic hort que hi ha al centre del poble. Si el visiteu us quedareu parats de veure’l.
 
Després tenim la platja. Un municipi amb platja ho té tot: turisme, comerç, impuls a la població… Ens converteix en un municipi de serveis, especialment a l’estiu. A l’hivern tot queda una mica massa tranquil. I el castell i el campanar són els dos puntals arquitectònics de Cubelles. Són els dos elements patrimonials més antics, juntament amb la cova del Traver.
 
Vostès, com a població turística, treballen molt la qualitat. En quins valors basen aquesta qualitat?
En les platges, en les facilitats per aparcar (no tenim zones blaves, som un dels pocs pobles que queden a la costa sense zona blava) i en la gastronomia. Tenim un ventall de restaurants amb molt bona qualitat, servei i preu. Però penso que Cubelles es pot definir per la tranquil·litat. Aquí hi pots viure molt bé i en calma. I si vols gresca, sempre pots anar a Calafell, Sitges o Vilanova.
 
En termes d’ocupació, vostès fan alguna acció per promoure la creació de llocs de treball o la capacitació professional?
A l’ajuntament hi tenim el SOLC, o Servei d’Orientació Laboral de Cubelles, que no para d’incentivar el jovent i la gent gran per tal que facin cursets. Ara n’estan fent un de cambrer, i un altre de servei de neteja per a les cases. També de gruista de màquines elevadores… Aquests cursos sempre s’omplen. I hi estem molt al damunt, més que res per que el jovent que ha deixat d’estudiar puguin trobar una sortida digna.
 
Quin és l’estat financer de l’ajuntament?
Es troba molt sanejat. El que passa és que no ens deixen gastar els diners amb la llei LRSAL. Aquí estem una mica encallats, perquè podríem fer molts projectes, però estem lligats de mans i peus. M’atreveixo a dir que tenim 10 milions d’euros al banc, morts de riure. I estem pendents de fer una biblioteca, arreglar un passeig marítim, etcètera. A tots els municipis els passa el mateix. Ara hi ha una necessitat d’arreglar voreres i punts del carrer, i és dolorós no poder treure els diners d’enlloc.
 
En relació a l’administració electrònica, vostès com tenen les coses?
En això hem fet un avanç important en aquesta última legislatura. Les instàncies, les demandes, ja no cal que siguin presencials, es poden fer a través de la web. I també comencem a instaurar el tema de l’expedient electrònic, que ajudarà a veure minut a minut on es troba cada expedient i facilitarà molt la tasca del dia a dia. El fonamental de l’ajuntament és el treballador, el que fa la eina. Nosaltres hi estem de pas.
 
El proper mes de febrer Alcaldes.eu celebrarà la I Fira de Mobilitat Sostenible de Catalunya, i ens interessaria molt saber què fan els alcaldes i alcaldesses des dels ajuntaments per a promoure la mobilitat sostenible.
Aquesta legislatura hem posat en marxa les bicicletes elèctriques, entre Cunit i Cubelles, que tenim amb una marca conjunta ‘Penedès Marítim’. Hi ha dos punts de recollida, un a Cubelles i un altre a Cunit, i ara mirarem de posar-ne un altre a l’estació.
 
D’altra banda, estem pendents de rebre un permís per la recàrrega dels cotxes elèctrics que tenim a la benzinera, que és també pioner a la comarca. Igualment, tenim un pla d’accessibilitat. Tenim una brigada d’obres públiques que no paren de fer obres accessibles. I el bus que passa per Cubelles també en té.
 
Es l’alcaldessa de Cubelles des de 2015, i acaba la seva primera legislatura el 2019. Quin balanç pot fer dels projectes completats i pendents?
Començo per explicar que nosaltres vam entrar a governar en minoria i que vam estar patint totes les dificultats imaginables durant un any i mig. Al consistori hi ha representats 9 partits i, juntament amb el de Mataró, el nostre ajuntament era el que més partits té de Catalunya. Vam tenir la capacitat d’augmentar fins als 11 regidors que som actualment, i vam constituir una majoria. Hem pogut aprovar els pressupostos recentment.
 
Quant a projectes, abans de finals d’any hem de començar a veure moviment per la biblioteca i, a primers d’any vinent, esperem tenir la sort de veure moviment al passeig marítim. Moltes de les coses de l’anterior govern s’han desencallat (en l’anterior hi va haver tota mena d’entrades i sortides i van canviar els cartipassos a mitja legislatura). La clau és que hem aconseguit aportar coherència, sentit comú, diàleg i bon enteniment amb les persones i n’estem molt satisfets. Pel bé de tots, espero que tot continuï igual de bé. Quan en un poble s’hi ha estat vint anys sense fer-hi res, per poc que hi facis, tot és benvingut. I els veïns són molt agraïts, en aquest aspecte.
 
Així doncs, la biblioteca i el passeig marítim serien els reptes prioritaris de la propera legislatura?
Clar. Això ja fa anys que es reivindica, ara almenys ja tenim els plecs aprovats de la biblioteca i, crec, estem en fase de concurs. I amb el passeig marítim hem de presentar un petit projecte a la Generalitat a veure si estan conformes per poder tirar-lo endavant, però tenim el projecte fet. Falta una petita modificació amb un tema de costes, és més aviat un tema burocràtic. Són els dos puntals de Cubelles. I, si no, una piscina coberta, que també és una demanda de la població.
 
Vostè és partidària de la limitació de mandats? De quants anys cada mandat?
Jo hi porto quatre anys i he estat regidora al llarg de sis anys més. Quan ets regidora fas el que et toca a la teva regidoria, però aquí gairebé has de picar de tot arreu (riu). Portaré quatre anys com a alcaldessa si Déu vol, i penso que la legislatura de sis anys seria la perfecció. Ara mateix, per exemple, ens faltaria aquest any i mig que vam estar en minoria. Si disposéssim de dos anys més, jo penso que la biblioteca ja podria estar acabada i el passeig marítim ben avançat. Jo penso que la perfecció seria sis anys, però com que la legislatura està establerta de quatre anys, doncs en demanaria dues, però no més. Per això ens tornem a presentar amb el nostre grup una altra vegada.
 
Anem a la última secció. Quina és la seva valoració sobre la situació política actual?
És molt complexa. Personalment penso que ara està tot molt embolicat. Fa dos o tres mesos es veia alguna sortida, però és que ara… Ara cada vegada surten canvis de noms de partits, divisions de partits… I penses: “Si entre ells no s’entenen, què hi fem nosaltres per aquí al mig?”. 
 
També et decepcions una mica perquè, en aplicar el 155, l’administració va estar aturada molt de temps. Mireu: un detall molt senzill. Teníem contactes amb el Departament d’Ensenyament per l’Institut nou que volem fer. Però ara han canviat la direcció, i els hem anat a veure i ens diuen que no saben res, que no tenen coneixement que Cubelles vulgui fer un Institut. Clar, hem perdut tres anys. La primera acció que vam fer aquest govern va ser anar al Departament per veure com estava l’Institut Les Vinyes, que ara fa deu anys que està en barracons. I ens diuen que no saben res, clar això és una gerra d’aigua freda que et tiren per sobre.
 
Penso que també he tingut mala sort de trobar-me amb aquest procés pel mig perquè som un partit municipalista qeu engloba molts tipus de persones i cadascú té el seu pensament. Però t’has de definir, i el cor et diu una cosa, el cap una altra, i la població et diuen una altra… Jo crec que això no ha beneficiat a ningú, encara que tant de bo es pogués arribar a una bona solució pel bé de tots.
 
Si tingués ara mateix el president Torra, quin missatge li donaria?
Sí, només un, que se’n recordi que jo provinc de Reagrupament, a l’igual que ell i que ens tingui en compte.
 
Última pregunta. Ara que la transparència adquireix un paper cada cop més important, quines mesures prenen des de l’ajuntament per a promoure-la?
Aquí hi ha un portal de transparència que ens obliguen a satisfer. La última vegada ens faltaven dues creuetes per omplir tot el qüestionari, però eren temes que no tenien transcendència. Petites coses que no s’havien formulat bé. És una cosa en la que estic molt al damunt, perquè és importantíssima, perquè representem una població i estem gestionant els seus diners. Sempre hem de ser amb tota la transparència del món.

Rosa Fonoll, l’alcaldessa de Cubelles, va començar a treballar de ben joveneta a l’empresa privada, on va exercir com a administrativa molts anys, fins entrar a fer d’administrativa municipal. Filla de família pagesa, el seu pare havia estat regidor de l’ajuntament i militant de la llista municipalista “Entesa per Cubelles” durant 18 anys. Ella va integrar-se a Convergència Democràtica de Catalunya des de 1981 fins a 2011, i va arribar a ser regidora de Medi Ambient, Comerç i Turisme durant dos anys (2009-2011) formant part d’una llista d’aquest partit.

Poc temps després va fundar “Unitat Cubellenca” i es va presentar a les eleccions municipals com a cap de llista. Tot i que no van guanyar les eleccions, aquella legislatura va exercir com a primera Tinent d’Alcalde i Regidora de Festes i Tradicions, Turisme, Comerç i Consum (2011-2012). El 2015 va repetir com a cap de llista i la seva opció ja va ser l’escollida. Segons explica, en un inici li va costar molt prendre la decisió d’integrar-se en política, però un cop dins, li va agradar molt fer feina municipal. Es defineix com una política que vol ser propera a la ciutadania.

QÜESTIONARI IMPERTINENT

  • Llibre de capçalera: no tinc gaire temps de llegir, però ara estic llegint l’últim que van fer els balls populars de la població.
  • Una pel·lícula especial: ‘Ghost’.
  • Una cançó: ‘Boig per tu’.
  • Un plat de cuina: Macarrons.
  • Una beguda: Coca-cola.
  • Un país: Catalunya.
  • Un viatge: Estats Units, pendent.
  • Un esport: El senderisme.
  • El que més valora d’una persona: La lleialtat.

Cubelles



“Si voleu esbarjo”, ve a dir-nos l’alcaldessa, “aneu a Sitges, o a Vilanova, o a Castelldefels... Aquí s’hi ve a descansar”. Cubelles és el lloc tranquil de la platja, un espai apte pel turisme familiar, ben atès i ben entès. A 50 km de Barcelona, en l’extrem meridional del Garraf, just la darrera població de la demarcació de Barcelona abans d’entrar en la de Tarragona, hi trobem aquesta població banyada per la Mediterrània i pel riu Foix. Presidida per un castell, la xemeneia de la central tèrmica i uns simpàtics gegants, però també recordada per la memòria d’un pallasso tan immortal com Xarli Rivel. I, de totes, la dada més curiosa és que és un dels darrers municipis de costa sense zona blava! En un moment en què et cobren per qualsevol cosa, qui havia de dir que es podria aparcar el cotxe sense cost...

Recomanat per Alcaldes.eu



FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.