La regidoria de Medi Ambient de Reus ha presentat aquest matí el nou pla d’accions de sensibilització i comunicació per involucrar en l’Agenda 2030 i el Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la ciutadania de Reus. Aquest pla promou la implicació social i la participació ciutadana entorn als cinc ODS que treballa la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus: energia, ciutat sostenible, consum responsable, acció pel clima i biodiversitat. En aquest sentit, s’ha dissenyat un calendari d’accions per 2021 i 2022 què, més enllà de llençar missatges informatius a la ciutadania, es recolza en nous models de comunicació que inclouen la participació activa dels col·lectius ciutadans com ara tallers, scape-rooms, passejades, organització de reptes, concursos o l’obertura d’espais de debat en format de podcasts o webinars.
Per tal que el missatge vagi calant en la ciutadania, així com que augmenti el coneixement dels ODS, s’ha creat la imatge de marca Reus 2030, envoltada d’una rotllana de colors que s’identifiquen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Val a dir que els ODS també estan recollits al Pla d’Acció Municipal (PAM) per la legislatura actual 2019-2023.
En paraules del regidor de Medi Ambient i Recursos Humans, Daniel Rubio, “amb aquest pla no pretenem alliçonar o donar consells. Volem involucrar a la ciutadania en el procés de canvi cap un model de ciutat més amable amb el medi ambient i generar un vincle emocional amb els ciutadans perquè som conscients que el compromís amb el medi ambient i la implantació de models respectuosos amb l’entorn i el planeta reverteix directament en la millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes de la ciutat”.
Aquest pla d’accions persegueix els objectius d’incrementar la consciència ciutadana en aspectes de protecció del medi ambient i sostenibilitat; millorar les pautes i hàbits; incentivar a la reflexió sobre comportaments que minimitzen els impactes ambientals i conscienciar i fer partícips a la ciutadania en el procés Agenda 2030 i ODS de la ciutat de Reus.
Les accions es dirigeixen al teixit comercial i empresarial, les famílies, el sector educatiu, els mitjans de comunicació, el jovent, el col·lectiu de persones grans i a la ciutadania en general amb tres grans estratègies:
• Informar: informar per a conèixer
• Sensibilitzar: sensibilitzar per a fer
• Formar: comunicar per a millorar els hàbits i transformar
Accions per objectius temàtics
Les accions a desenvolupar s’han previst en relació als objectius temàtics relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i s’han organitzant cronològicament en funció del calendari de dies mundials i internacionals vinculats amb el medi ambient com ara el Dia Mundial del Clima i d’Adaptació al Canvi Climàtic; Dia Mundial del Reciclatge, Dia Mundial del Medi Ambient, Dia Mundial de l’Acció pel clima, Dia Mundial Contra el Consumisme, etcètera.
Així, entre les accions a desenvolupar, destaca la creació d’un podcast mensual que comptarà amb convidats del món del comerç, empreses i petits productors de Reus per promoure el consum responsable i sostenible; una caminada per espais naturals de Reus; la difusió de challenges o reptes entorn a accions de medi ambient per compartir a les xarxes socials; un concurs de fotografia sobre biodiversitat; rutes guiades culturals amb bicicleta o un scape room sobre consum responsable, entre altres.
La propera acció planificada al calendari serà aquest divendres, 26 de març coincidint amb el Dia Mundial del Clima i Adaptació al Canvi Climàtica amb la jornada online “‘Reus contra el canvi climàtic: V Verda, Mobilitat Sostenible i Energia Renovable’ que es realitzarà en format online i comptarà amb la participació d’experts i personalitats destacades en la matèria.