La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha inaugurat aquest divendres al matí la Jornada sobre Municipis 2018 ‘Relleu generacional en els ens locals’, organitzada per la Fundació Ernest Lluch a l’Auteneu Barcelonès.
Imatge de la jornada. Foto: Dip. Barcelona.
Durant la seva intervenció, Conesa ha exigit que «s’ha d’alçar i revocar aquesta dificultat de reposició d’efectius» imposada per l’Estat, ja que ha assegurat que «si no som capaços de planificar a mig i llarg termini el relleu de tots aquests professionals que arriben ara a la jubilació» això provocarà que «ens trobem amb una administració ineficient».
A més, ha destacat la necessitat de planificar aquesta renovació «perquè l’atenció al ciutadà l’hem de continuar fent» i pel fet d’assegurar «unes administracions professionals, al servei de la ciutadania i orientades a la ciutadania».
En aquest sentit, Conesa ha recordat que «tenim una normativa en relació a la congelació de les plantilles que no ens permet la reposició i ens trobem amb una bretxa generacional que s’agreujarà a mesura que es vagi jubilant el personal» de les administracions públiques, un personal que ha qualificat com a «eficaç i professionalitzat».
La presidenta ha posat en relleu que «no podem produir la reposició de determinats efectius» encara que «hi hagi tots els indicadors econòmics de bona gestió a una administració local», uns indicadors que demostrin que l’administració «està sanejada, que ha complert amb els límits de dèficit, porti molts anys fent superàvit i rebaixant l’endeutament».
Reptes de futur
Mercè Conesa ha assegurat que «si volem una administració puntera al segle XXI, necessitem excel·lència a les nostres files», fet pel qual «no ens podem permetre no tenir excel·lència». En aquest sentit, la presidenta de la Diputació ha recordat quins són els reptes de futur a assolir en aquest àmbit.
Per Conesa, el primer repte és «continuar prestant amb eficàcia i eficiència els nostres serveis», amb la necessitat de «poder planificar a mig termini la reposició» i poder «reemplaçar els llocs de treball amb els perfils adequats».
En segon lloc, ha destacat que un dels objectius de la Diputació és assegurar que tots els ajuntaments puguin garantir «prestar els serveis adequats, principalment aquells ajuntaments i municipis més petits que en aquest moment els és impossible per disponibilitat i pressupost». D’altra banda, també ha afirmat que «com a alcaldes, tenim la responsabilitat de fer que les nostres administracions estiguin orientades al ciutadà i treballin amb professionalitat, eficàcia i eficiència».
Finalment, i amb una visió de l’administració catalana, ha acabat afirmant que «un país que no es creu la seva administració pública, que no es creu que a l’administració pública hi ha d’anar la millor gent, la gent més formada i preparada, és un país que no podrà avançar».
La Jornada sobre Municipis es realitza anualment amb la voluntat d’oferir un marc de reflexió sobre els problemes que afecten a l’àmbit local i les relacions que s’estableixen entre l’administració local i la ciutadania.