El Consell Polític és un òrgan mundial de nova creació que permetrà tenir accés als debats a escala global liderant aquesta temàtica
Fotografia de la jornada. Imatge: Diputació de Barcelona.
Durant el fòrum internacional de la CGLU, Mercè Conesa ha avisat que «els objectius de desenvolupament sostenible no s’aconseguiran sense els governs locals»
Conesa serà la única representant de l’Estat a aquest Consell Polític i serà nomenada al proper Consell Mundial, que se celebrarà a la Xina aquesta tardor
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, coliderarà el Consell Polític de Governança Territorial, Multinivell i Finançament Sostenible de l’Organització de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU). Aquesta decisió s’ha pres durant la reunió del Buró Executiu de la CGLU celebrat aquest dimecres a Madrid.
Els Consells Polítics, formats per un màxim de 15 persones, són òrgans mundials de nova creació i tenen com a principal objectiu elaborar recomanacions polítiques entorn de diferents temes estratègics i fomentar la participació política als debats de la CGLU. Conesa serà la única representant de l’Estat a aquest Consell Polític i les candidatures dels Consells Polítics es proclamaran al proper Consell Mundial, que se celebrarà a la Xina aquesta tardor.
Coliderar el Consell Polític oferirà l’oportunitat de participar en la formulació de polítiques i presentar les seves perspectives davant dels òrgans de govern. A més, permetrà a la Diputació de Barcelona accedir als debats a escala global liderant aquesta temàtica.
Governs locals: un paper clau
Durant el fòrum internacional d’aquesta organització, la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, ha avisat que «els objectius de desenvolupament sostenible no s’aconseguiran sense els governs locals» i ha defensat la necessitat «d’apoderar als ens locals i als ajuntaments per aplicar els objectius de l’agenda global».
Conesa també ha demanat impulsar-ne la «participació activa», ha reclamat situar-los com a «actors principals en aquesta agenda internacional» i ha reconegut que des del món local «som conscients de les tendències de la globalització», fet que implica reivindicar el paper dels governs locals «no només davant de les Nacions Unides sinó també davant dels propis Estats».
Finalment, la presidenta ha reivindicat un sistema financer sostenible i un millor finançament pels governs locals, amb l’objectiu d’assegurar «els drets dels ciutadans des de la base: l’accés als serveis bàsics, a l’energia, a l’habitatge, a la salut, l’educació, a l’equitat i igualtat d’oportunitats i la sostenibilitat».
Onze anys
La Diputació de Barcelona és membre la CGLU des del 2006 i, des de fa una dècada, forma part del Consell Mundial i del Comitè de Gestió Financera i presideix la Comissió de Descentralització i Autonomia Local.
Al llarg dels anys, aquesta organització ha aconseguit tenir un paper rellevant davant d’organismes multilaterals com Nacions Unides, fet que ha permès obtenir el reconeixement dels governs locals com a actors clau a nivell internacional , així com participar en l’elaboració de les Agendes Globals.
Aquest fet, junt amb el canvi de la presidència de la CGLU, ha provocat que s’estigui treballant en una nova estructura que redueixi el número de Comissions temàtiques i grups de treball.