Barcelona • Barcelonès

Meritxell Budó: “Volem ser els aliats estratègics dels interessos del món local aquí, a Europa i al món”

0
92

L’Associació Catalana de Municipis (ACM) vol seguir incrementant l’activitat i, sobretot, ampliar geogràficament i sectorialment l’acció d’internacionalització de l’entitat. Aquest dimarts en un acte de presentació a la seu de l’ACM la presidenta Meritxell Budó ha presentat el Pla Estratègic d’Internacionalització de l’entitat municipalista. Es tracta d’un document que recull una sèrie de propostes i d’accions que busquen seguir impulsant la projecció internacional de l’ACM, i al mateix temps, potenciar els municipis catalans a l’exterior.

“Volem ser els aliats estratègics dels interessos del món local aquí, a Europa i al món en favor d’una millora del servei públic i del benestar dels ciutadans”, ha insistit Budó. La presidenta de l’ACM ha destacat la importància de veure el món com una oportunitat: “Pensar en clau estratègica sobre un món que ens pot semblar inabastable és una de les solucions possibles per a enriquir les pràctiques de gestió municipal de les administracions catalanes. Cal focalitzar l’esforç, treballar en àmbits d’interès estratègic i cercar sempre el màxim rendiment d’uns recursos que, naturalment, són sempre limitats i menors dels que voldríem”.

El Pla Estratègic d’Internacionalització s’emmarca en el Pla de Mandat 2023-2027 de l’ACM que defineix la internacionalització com un dels quatre eixos estratègics per potenciar la projecció exterior dels municipis catalans amb l’objectiu de promoure oportunitats de desenvolupament econòmic i social per als ciutadans i millorar-ne la qualitat de vida. Pretén ampliar la feina realitzada per l’ACM al servei del municipalisme català durant més de 43 anys.

Aquest Pla Estratègic proposa una sèrie d’accions per posar les oportunitats a l’abast dels municipis, a través de dos eixos: la projecció internacional per impulsar els municipis catalans en la participació en xarxes, fòrums i organismes internacionals que tracten àmbits d’interès del món local, i la presència global per coordinar i dinamitzar les activitats d’internacionalització i coneixement exterior de l’ACM i dels municipis associats. Segons Meritxell Budó, “projecció i presència són imprescindibles. Cal ser coneguts i, per tant, reconeguts. Així com tenir veu, poder participar i liderar projectes internacionals sempre que calgui” i ha afegit que “el reconeixement i la reputació són el vehicle que ens ha de portar a una interlocució productiva amb la resta d’agents del municipalisme d’arreu del món”.



Aquests dos eixos s’establiran a través de tres objectius que guiaran les línies d’acció i que es basen en promoure accions de diplomàcia pública, augmentar el reconeixement i la reputació internacional del municipalisme català i de l’ACM, i establir aliances estratègiques en temes d’interès “glocal” (global i local alhora).

En base a aquestes línies, l’ACM té previst reforçar l’actuació a nivell europeu que ja s’ha realitzat en els darrers anys amb presència constant en xarxes i grups de treball o un seguiment regular de legislacions que s’aprovin a Brussel·les, tenint en compte que un 75% del marc legislatiu aprovat a nivell europeu, té una incidència directa en els ens locals. Al mateix temps, es potenciarà l’intercanvi de bones pràctiques per detectar iniciatives pioneres en àmbits com la gestió de l’aigua, la generació d’energia verda i sostenible, les polítiques socials o d’habitatge… per veure com es poden traslladar als municipis catalans.

Una altra línia d’actuació serà l’expansió geogràfica de l’acció internacional de l’ACM més enllà d’Europa i enfocada en altres països i continents (Àsia o Amèrica Llatina, per exemple) de cara a identificar àmbits d’actuació prioritats com poden ser la transició digital, la sostenibilitat, la gestió eficient de residus o la implementació d’una economia circular, entre d’altres, i incrementar la xarxa de relacions i col·laboracions amb associacions i organismes d’arreu del món.

La tercera línia d’acció del Pla pretén intensificar els serveis de suport a la internacionalització dels municipis per guiar-los, assessorar-los i acompanyar-los en possibles accions de caràcter internacional. Així es reactivarà el Consell assessor en Projecció Exterior de l’ACM i es crearà un banc d’experts municipals en relacions internacionals locals per generar debat i establir prioritats futures.

La darrera acció se centrarà en implementar una estratègia de comunicació en clau internacional per reforçar el reconeixement i la reputació de l’ACM com a referent municipalista arreu del món.

A l’acte hi ha participat els alcaldes i alcaldesses que formen part del Comitè Executiu de l’ACM, celebrat anteriorment a l’acte de presentació, i també diferents representants d’institucions catalanes que treballen també en l’àmbit internacional.

PLA ESTRATÈGIC D’INTERNACIONALITZACIÓ DE L’ACM (document en pdf)

Galeria d’imatges de l’acte de presentació

Font: ACM

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.