El 17 de setembre Aguilar de Segarra (Bages) ha acollit la segona trobada organitzada per l’Associació de Micropobles de Catalunya, amb l’objectiu de reivindicar el món local i rural com a part activa en la transformació de país
Així com la primera Convenció de Micropobles, celebrada el 2014 a Pira (Conca de Barberà) va ser plantejada com un espai de reflexió i debat sobre la situació dels municipis rurals del territori català, la jornada “Micropobles, ruralitat i futur” ha reivindicat el paper actiu de la comunitat rural, amb les seves particularitats socials i territorials enteses com a oportunitats i no com a limitacions, lluny de la tendència a la urbanalització en l’elaboració de polítiques i lleis
Després de la benvinguda de l’alcalde d’Aguilar de Segarra, Valentí Riera, la presidenta de l’AMC i alcaldessa de Vallfogona del Ripollès, M. Carme Freixa, ha agraït la presència als més de 160 assistents que s’han aplegat al local social del municipi del Bages, i ha donat pas a la projecció d’un vídeo en què es reflecteix la quotidianitat de la vida rural.
A continuació, l’encarregat d’inaugurar la jornada, l’actual President de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet una aposta ferma en el seu discurs per un país equilibrat tant territorial com socialment. Ha destacat la necessitat de fixar i arrelar la societat al territori a partir de la garantia d’uns serveis bàsics equitatius i equilibrats, que arribin a tots els racons del país. A banda de convidar els municipis a ser part activa en la transformació del país, Puigdemont ha defensat la capacitat de dirigir la mirada cap al món local, d’establir noves formes organitzatives de finançament i repartiment dels rols administratius, així com de ser flexibles amb la diversitat de les realitats del país.
Toni Lloret, alcalde d’Argençola i conductor de l’acte, ha explicat la història de l’Associació; com s’ha passat de poc més d’una desena de municipis associats el 2008 a superar el centenar. Amb la reivindicació de la ruralitat com a quelcom més important que un element anecdòtic, ha presentat la poneència “Les oportunitats dels micropobles” del geògraf Ignasi Aldomà, autor de l’Atles de la Ruralitat i professor de la Universitat de Lleida. Aldomà ha parlat de la importància de la cooperació ciutadana en el dia a dia de la gestió municipal. Precisament, sobre gestió i organització local ha tractat la ponència “Cap a un Estatut dels Micropobles” de l’advocat Joan Sala Morell, el qual ha demanat un esforç per sistematitzar les relacions dels pobles amb els seus propis recursos a través de procediments més simples i d’un règim propi administratiu. Finalment, en el seu torn, Mònica Terribas, periodista i directora d’El Matí de Catalunya Ràdio, ha recordat la seva infantesa a Malgrat de Sió, a la Cervera, d’on se sent originària. Terribas ha valorat el vincle identitari del territori sobre les persones com a capital emocional, i ha encoratjat els municipis a augmentar la seva autoestima enfront de les grans ciutats i les convencions que els mitjans han contribuït a crear al seu voltant.
Finalment, la presidenta de l’AMC, M. Carme Freixa, ha clos l’acte tot repassant les fites aconseguides per l’Associació en els darrers anys, tals com l’establiment de reunions periòdiques amb Governació, la participació en la redacció de legislacions a les Diputacions, invitacions d’entitats a formar-ne part com a ens de decisió, etc. Freixa ha anunciat que l’AMC proposa la creació d’un Consell Català de la Ruralitat, amb la intenció de crear un discurs positiu a partir de les singularitats del món rural, aixií com de conscienciar la societat de la rellevància de ruralitat en les noves formes de vida i treball arreu del territori.
En acabar l’acte, més de 100 assistents entre veïns, alcaldes, membres de consells comarcals i representants d’entitats s’han quedat al dinar organitzat pel mateix municipi amb motiu de la 2a Convenció de Micropobles de Catalunya: “Micropobles, ruralitat i futur”.
(A Catalunya hi ha 948 municipis, 328 dels quals tenen menys de 500 habitants. Són els anomenats “micropobles”. Actualment, l’AMC compta amb 122 municipis associats.)