Aquesta iniciativa ha estat organitzada pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), el Consell Comarcal de l’Alt Empordà (CCAE) i els ajuntaments de Roses, Figueres, Castelló d’Empúries i Vilafant.
Imatge de la jornada. Foto: CCAE.
El Teatre Municipal de Roses acull, al llarg de tot aquest matí, la II Jornada Comarcal d’Ocupació per a majors de 45 anys. Es tracta d’una iniciativa emmarcada en les línies d’actuació del Pla Estratègic en l’Àmbit del Desenvolupament Econòmic Local i l’Ocupació a l’Alt Empordà. Aquesta iniciativa ha estat organitzada pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), el Consell Comarcal de l’Alt Empordà (CCAE) i els ajuntaments de Roses, Figueres, Castelló d’Empúries i Vilafant.
La jornada té per objectiu sensibilitzar a la societat en general, i en particular a les empreses, per tal d’afavorir la contractació de persones majors de 45 anys. A més, la jornada s’inclou dins la campanya "Grans Actius", que pretén fomentar, per una banda, el valor de l’experiència en el mercat de treball i, per altra, dinamitzar i agilitzar el contacte entre les empreses i possibles candidats per cobrir llocs de treball.
De bon matí s’han formalitzat les inscripcions a la jornada, imprescindibles perquè les persones en situació d’atur participin en l’espai d’entrevistes amb les empreses participants. Tot seguit s’ha donat la benvinguda a l’acte a càrrec de Jesús Quiroga, director de l’Àrea d’Ocupació Juvenil del SOC, i de Montse Mindan, alcaldessa de Roses i vicepresidenta del CCAE. A continuació s’ha presentat la ponència "Les claus de l’èxit en la recerca de feina", a càrrec del comunicador Enric Bastardas.
Fins a les 15h s’ha habilitat l’Espai Entrevistes, al mateix escenari del Teatre Municipal, per aquelles persones que prèviament s’han inscrit, per realitzar les entrevistes amb les empreses per optar a les vacants laborals ofertes. Paral·lelament, s’han realitzat tallers sota el lema "Trobar feina és possible", a més a més de la presència d’estands informatius de diferents entitats de formació, oberts durant tota la jornada. En total hi ha participant més de 200 persones i s’han presentat una cinquantena de feines de 32 perfils diferents, tot i que bàsicament del sector serveis i molt relacionats amb el turisme.
ELS REPTES DE LA DESESTACIONALIZACIÓ I LA DIVERSIFICACIÓ
En el discurs d’obertura de la jornada, el director de l’Àrea d’Ocupació Juvenil del SOC, Jesús Quiroga, ha reconegut que tot i la creació de llocs de treball que es generen en l’actualitat, "molts d’ells són precaris i en zones com l’Alt Empordà, i més concretament en els municipis turístics com Roses, són majoritàriament estacionals. Les polítiques del SOC van adreçades a donar suport als treballadors, però no volem una societat subsidiada. Per això donem molta importància a la formació i a generar aptituds per a la recerca de feina en totes les edats i nivells de formació".
Pel que fa a la situació conjuntural de la comarca, Quiroga ha remarcat "la importància en diversificar l’economia de l’Alt Empordà i no centrar-la quasi exclusivament en el sector serveis. Cal buscar i trobar alternatives per tal de reforçar les estructures laborals d’aquest territori".
Per la seva banda, Montse Mindan ha recordat que el Pla Estratègic, impulsat des del Consell Comarcal, entre altres institucions, apostava entre altres aspectes "per la desestacionalització de la temporada turística en els municipis costaners. Ens esforcem molt en promoure activitats fora dels mesos punta de l’estiu, però no n’hi ha prou. Molts ajuntaments també treballem per atraure activitat industrial". Mindan, finalment, va remarcar "la necessitat de la formació i la posada en valor dels majors de 45 anys, unes persones que acumulen experiència i a vegades aquest plus no es té en compte des de les empreses que contracten".