Barcelona • Barcelonès

Més de 200 treballadors de totes les administracions públiques catalanes participen en un seminari per reflexionar sobre els drets humans

0
1330

La iniciativa és pionera en l’àmbit formatiu de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya

La primera edició del Seminari de Drets Humans amb més de 200 persones inscrites va començar aquest dilluns. És la primera vegada que una activitat amb aquesta temàtica s’ofereix al personal de totes les administracions públiques catalanes des de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC). És, per tant, una experiència pionera.

Aquesta activitat formativa, que s’imparteix en modalitat en línia síncrona, pretén conèixer els drets des d’una perspectiva global i actual, així com explorar, tant les peculiaritats concretes d’aquests drets, com la seva vinculació amb les discriminacions i els drets emergents. L’organització del seminari va a càrrec de la Direcció General de Promoció i Defensa dels Drets Humans del Departament d’Igualtat i Feminismes, i de l’EAPC.

El director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans del Departament d’Igualtat i Feminismes, Adam Majó, ha destacat la importància de continuar parlant dels drets humans en la Catalunya del segle XXI: “Que s’entengui que la defensa dels drets humans és tan necessària ara com fa 75 anys, tant pel que fa als drets continguts en la declaració de 1948 com als de nova generació i emergents que s’hi han incorporat posteriorment”. També ha ressaltat el caràcter clarament transversal i pluridisciplinari: “Estem duent a terme una avaluació i projecció de les polítiques públiques amb perspectiva de drets humans, mirant sempre el conjunt de la societat, perquè els drets humans o són de tothom o no són de ningú. Aquest és el país que volem, i per això aquest any 2023 commemorarem el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans amb moltes accions i propostes, entre les quals s’hi compta aquesta formació.”

Volem reforçar la idea que l’Administració no tracta amb expedients, sinó amb persones” ha afegit el director de l’EAPC, Ismael Peña-López, “i que aquestes persones ho són pel sol fet de ser-ho, més enllà de si l’Administració és capaç de reconèixer-les mitjançant un document d’identitat o un determinat perfil sociodemogràfic”.

El programa es divideix en quatre sessions, d’ara fins al juny de dues hores cadascuna, on es tractaran temes com la conceptualització dels drets humans, la normativa, els drets humans i les discriminacions i els drets humans emergents. L’equip docent està format per un conjunt de professionals experts en aquests àmbits com Itziar Ruiz-Giménez, professora de Relacions Internacionals i experta en drets humans de la Universitat Autònoma de Madrid; Marco Aparicio, professor de Dret Constitucional de la Universitat de Girona i president de l’Observatori DESC; Estel·la Pareja, consultora en Drets Humans, i David Bondia, Síndic de Greuges de Barcelona, expresident de l’Institut de Drets Humans de Catalunya i professor titular de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona.

L’any 2023 es commemora el 75è aniversari de la signatura de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948. D’aleshores ençà s’han produït molts avenços, però és evident que queda encara molt per fer, no només en els països del Sud Global o en els règims totalitaris sinó també en el conjunt d’Europa i particularment a Catalunya.

La commemoració del 75é aniversari és una ocasió per reivindicar l’absoluta vigència del concepte de drets humans i de la Declaració de 1948 i per reflexionar sobre les noves necessitats i reptes que hem d’afrontar la societat i les administracions públiques del segle XXI en matèria de drets humans.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.