12.05.16 – GAVÀ • Baix Llobregat

Més del 80% de les propostes realitzades per la ciutadania en el procès participatiu s’incorporaran al Pla d’Actuació Municipal de Gavà

0
327

El document que recull el programa de l’Ajuntament 2016-2019 serà traslladat al Ple Municipal per la seva aprovació 

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va presentar ahir els resultats del procés participatiu del Pla d’Actuació Municipal (PAM), que recull les principals accions que s’han d’executar en el present mandat municipal.

El document s’ha obert a la participació del conjunt de la ciutadania perquè, “no només fos un programa d’actuació elaborat pel govern municipal, sinó que inclogués també les aportacions d’entitats, associacions i veïns i veïnes de Gavà” va manifestar Raquel Sánchez.
 
El procés participatiu va tenir lloc entre el 15 de febrer i el 20 de març. Al llarg d’aquest període, 391 persones han fet un total de 775 propostes a través dels quatre canals establerts: butlleta, formulari a la pàgina web municipal, taller participatius i xarxes. Del total d’aportacions un 46% han estat estimades, un 40% estimades en part i un 14% desestimades per ser inviables econòmicament o perquè no són de competència municipal.
 
Les aportacions de la ciutadania queden recollides en els quatre eixos en què es va dividir el PAM: Ciutat i Territori, Persones i Famílies, Economia i Treball, i Govern Obert.
 
El 56% de les propostes estan relacionades amb Ciutat i Territori. Pel que fa a la planificació i al desenvolupament estratègic, destaca l’interès de la ciutadania en l’ús futur de l’edifici Unió de Cooperadors, i en generar més activitats lúdiques al mar i promoure el turisme, una proposta que es vincula amb el projecte de crear un “Centre” o “Escola” de Mar. Pel que fa a l’espai públic, hi ha quatre aspectes que preocupen especialment: la mobilitat, en què es planteja millorar els accessos a la ciutat; més transport públic; la millora de les infraestructures bàsiques; i l’incivisme, amb demanda de més accions de neteja de la via pública. També es proposa la substitució de mobiliari urbà i la millora de l’enllumenat, entre altres accions.
 
El segon eix amb un percentatge més alt d’aportacions és el de Persones i Famílies amb un 30,2%. Les demandes ciutadanes estan centrades, entre d’altres aspectes, a recuperar diferents serveis que s’han deixat de prestar a la ciutat com el dispensari de Gavà-Mar, l’obertura de les farmàcies a la nit i les urgències nocturnes.
 
En l’àmbit educatiu es proposa la construcció d’una nova llars d’infants pública i la millora de les escoles públiques, així com rebaixar les ràtios de P-3 i no haver de renunciar a cap línia, i crear programes específics d’ajuda a l’escolarització. Una altra demanda és potenciar el programa de Patis Oberts amb la incorporació de més escoles i l’ampliació del període d’obertura.
 
En acció social es demana l’ampliació de recursos adreçats a diferents col·lectius, entre ells el dels infants de 0-3 anys o de les persones amb discapacitats, i la posada en marxa d’un major nombre d’activitats per a la gent gran.
 
En l’àmbit esportiu, la demanda prioritària fa referència a la millora de les instal·lacions. Altres propostes s’orienten a la construcció d’una piscina descoberta, la creació d’un club de rítmica i noves accions per potenciar l’esport escolar.
 
Dins d’aquest mateix eix, la ciutadania proposa potenciar les activitats culturals i que aquestes arribin als diferents barris de la ciutat, i fer més difusió de les entitats de cultura popular. Finalment, en matèria de joventut, es posa en relleu la necessitat de comptar amb més espais per respondre a les inquietuds d’aquest col·lectiu.
  
El 7,6% de les aportacions estan relacionades amb l’eix Economia i Treball. La ciutadania ha mostrat una gran preocupació per l’atur i es demana informació respecte als programes d’ocupació adreçats als col·lectius més desfavorits, com es fa l’acompanyament per inserir-los al mercat laboral, i sobre els cursos perquè el jovent trobi la primera feina.
 
Finament, l’eix Govern Obert ha rebut el 5,7% de les aportacions. Es demana potenciar les regidories de barri; noves edicions del programa Junts fem barri; nous espais de reflexió política oberts a la ciutadania i a l’àmbit educatiu mitjançant l’organització de conferències d’actualitat; i traslladar les sessions plenàries a diferents punts de la ciutat.
 
L’alcaldessa Raquel Sánchez va assegurar que “en els pròxims dies contestarem de forma individualitzada a les persones que ens ha fet arribar les seves aportacions”. Així mateix, va afirmar que “el retorn al procés participatiu no queda en aquest acte d’avui sinó que continua durant tot el mandat, ja que s’anirà fent una avaluació continuada dels resultats”.
 
El document final del PAM se sotmetrà a l’aprovació del Ple. Sánchez va explicar que “volem que el PAM esdevingui el Pla de Ciutat. La participació ciutadana és molt important però al mateix temps buscarem aliances amb la resta de partits polítics perquè sigui un document amb el màxim consens possible”.
 
Actualment s’estan analitzant el conjunt de les propostes. Pròximament es faran públiques totes i cadascuna de les aportacions ciutadanes així com el document final del PAM.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.