El president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, demana al govern català “celeritat en la construcció de la Llei de Governs Locals i d’Hisendes Locals per evitar que algú que no coneix la realitat dels municipis vulgui aturar el que hem estat i el que hem fet: una garantia de progrés a Catalunya”
La presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza, defensa la mancomunació de serveis i la redefinició de competències dels ens locals
Més d’un centenar de representants del món local participen avui al Consell Comarcal del Vallès Occidental a la jornada Mancomunació i compra agregada: Un pas més en l’eficàcia i l’eficiència de l’administració local. La jornada està organitzada pel Consell Comarcal i la Federació de Municipis de Catalunya i està dirigida a representants polítics, secretaris/es, interventors/es i tècnics/ques d’ajuntaments, de consells comarcals i d’entitats públiques supramunicipals de Catalunya.
Durant la inauguració de la jornada, el president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha reivindicat “el paper dels ajuntaments catalans, que durant 33 anys de democràcia local han donat progrés, cohesió i benestar al municipis”. També ha afirmat que “els Consells Comarcals han d’estar al servei dels governs de la comarca” i ha posat el Vallès Occidental com a exemple en la mancomunació. “Si algú sap d’estalviar, som nosaltres, els municipis, per la via de mancomunar serveis, no de suprimir-los”, ha afegit.
Bustos també s’ha referit a la proposta feta les últimes hores per la Federación de Municipios y Províncias (FEMP) en relació a la supressió de municipis afirmant que “si es manté l’eliminació de les competències essencials als ajuntaments de menys de 20.000 habitants, això afectarà al 93’6% dels municipis de Catalunya ja que 884 municipis estan per sota aquest llindar”. En referència a la proposta, l’alcalde de Sabadell ha demanat al govern català “celeritat en la construcció de la Llei de Governs locals i Hisendes locals per evitar que algú que no coneix la realitat dels municipis vulgui aturar el que hem estat i el que hem fet: una garantia de progrés a Catalunya”.
En relació a aquesta qüestió, el director general de l’Administració Local de la Generalitat de Catalunya, Joan Cañada, ha felicitat i agraït al president de l’FMC “per la seva lleialtat institucional cap al govern i cap als municipis i el fet que posis el interessos dels municipis per davant de qualsevol altre”. Cañada ha tingut també un reconeixement pel Consell Comarcal del Vallès Occidental “per la pràctica iniciada en el camí de la mancomunació i la compra agregada”. També ha dit que “aquesta ha de ser l’ànima de les entitats que estan per sobre dels municipis: facilitar serveis i gestions per tal de fer-los més eficaços”.
La presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza, ha explicat l’experiència d’aquest ens en compres agregades, per exemple, de telefonia i energia. Pedraza ha afirmat que “en telefonia vàrem assolir un important estalvi en les factures dels 17 ajuntaments que van participar de la compra agregada. Així demostrem que les economies les podem fer també sense retallar cap servei, només aprenent a treballar plegats”.
En relació a la redacció de la Llei de Governs Locals i d’Hisendes Locals ha afirmat que “pensem que és cert que cal delimitar les competències de cada ens. Però no és menys cert que el nostre país no pot perdre uns òrgans supramunicipals que donen uns serveis de proximitat als municipis i que permeten un estalvi amb la mancomunació de serveis. La clau no és si suprimim o no els Consells Comarcals sinó quins serveis han de prestar per evitar duplicitats i amb quin finançament”.
L’objectiu principal de la jornada d’avui al Consell Comarcal és servir de marc a la reflexió, al debat i a l’intercanvi d’idees i brindar el coneixement dels principals aspectes jurídics i organitzatius i d’experiències d’èxit que permetin generar noves línies de treball entre els ens locals de Catalunya per impulsar processos de mancomunació o prestació conjunta de serveis, així com de contractació agregada.