En la conferència organitzada per la Diputació de Lleida amb el representant permanent del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea, Amadeu Altafaj, qui ha animat tots els actors del territori a presentar-se a més convocatòries
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, destaca la necessitat que Lleida capti més fons europeus per al seu desenvolupament, especialment en el camp de la recerca i la investigació donat que ara només arriben el 2% del total que rep Catalunya. Més d’un centenar d’alcaldes, regidors i tècnics de diferents municipis de la demarcació de Lleida han omplert la Sala d’Actes de la Diputació de Lleida per saber de primera mà com informar-se i accedir als programes, línies d’ajuts i fons que les institucions europees convoquen de forma regular.
Amb l’objectiu d’incrementar tant qualitativament com quantitativament l’impacte dels fons europeus a les comarques de Lleida, la corporació lleidatana ha acollit aquest divendres una conferència titulada “Els fons europeus a Catalunya: oportunitats i eines de creixement”, a càrrec del representant permanent del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea (UE), Amadeu Altafaj.
Aquesta conferència és fruit de la trobada que va mantenir el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, amb Altafaj el passat mes de novembre.
En aquest sentit, el president de la Diputació de Lleida ha explicat que l’objectiu de la conferència és “posar en coneixement i explicar als representants del món local totes les línies d’ajuts que existeixen a la UE i que impliquen recursos per a projectes del territori”.
“També es vol trencar amb el mite de la dificultat d’accedir a les línies d’ajuts comunitaris”, ha indicat Reñé, qui ha agraït a Altafaj la seva disponibilitat per venir a Lleida a explicar i orientar sobre les diferents línies d’ajut europees.
El president de la corporació lleidatana ha remarcat que “com a Diputació de Lleida que representa el territori amb una identitat europea, convé tenir present i ser protagonistes d’aquests fons”.
Reñé ha recordat que el 23% dels ajuts europeus que arriben a l’Estat espanyol, corresponen a Catalunya i ha manifestat la necessitat que Lleida capti més fons europeus per al seu desenvolupament, especialment en el camp de la recerca i la investigació donat que ara només arriben el 2% del total que rep Catalunya.
Aquest ha estat un primer pas, però no l’últim. A partir d’ara, els representants del món local poden mantenir-se informats a través de la Diputació de Lleida i també del nou portal afersexteriors.gencat.cat/fonsue que ofereix informació actualitzada de les convocatòries dels diferents fons, recursos i ajuts que les institucions europees obren regularment.
En el transcurs de la conferència, Alfataj ha animat tots els actors del territori a presentar-se a més convocatòries. “Cal aprofitar tot el potencial de les terres de Ponent i el Pirineu, sobretot en el camp de la innovació, la indústria agroalimentària i el turisme”.
Ha recomanat que cerquin oportunitats, especialment en els programes relacionats amb la recerca, les noves tecnologies, el medi ambient, el desenvolupament rural i la pesca i la promoció dels productes agrícoles.
El representant permanent ha subratllat que, precisament, “Catalunya té una bona reputació a Europa pel que fa a creativitat i a innovació” i que pel que fa projectes europeus “el nostre país és comparable a països com ara Àustria, Dinamarca i Finlàndia”.
Altafaj ha donat dades de captació de fons europeus per part de les terres de Ponent i el Pirineu, que “han participat en 81 projectes europeus de fons competitius durant el període 2007-2014”.
En declaracions als mitjans de comunicació, Altafaj ha remarcat que “per aprofitar aquestes oportunitats, cal sumar esforços”, tal i com ha fet aquest divendres la Diputació de Lleida convocant els ens locals per donar a conèixer els recursos que ha posat a disposició la Generalitat per donar un millor accés a la informació dels ajuts europeus.
Alfataj ha posat en valor el caràcter decidit de la institució i del president Reñé perquè Lleida aprofiti més els recursos europeus i ha animat els assistents a aprofitar el paper de la Diputació de Lleida com a catalitzadora.
“Estem en un moment en que la sortida de la crisi passa també per trobar recursos financers per activitats que poden generar més riquesa i ocupació”, ha indicat Altafaj.
Nou portal de fons europeus del Govern
El nou portal afersexteriors.gencat.cat/fonsue ofereix informació actualitzada de les convocatòries dels diferents fons, recursos i ajuts que les institucions europees obren regularment i agrupa tota la informació en 10 àmbits temàtics per facilitar-ne l’accés i el seguiment.
Altafaj ha explicat que les diferents convocatòries que s’actualitzen en el portal es difondran a les xarxes socials, amb l’etiqueta #FonsUECat a través del compte de Twitter de la Delegació del Govern davant la Unió Europea @delgoveu.
“Fins ara no existia cap portal que aglutinés tots els fons europeus, programes i instruments financers, ja que tot estava molt dispers i atomitzat, la qual cosa dificultava l’accés a la informació”, ha afegit Altafaj.
Ara, qualsevol ciutadà que ho desitgi pot veure amb només un clic quins fons europeus existeixen i quines convocatòries estan obertes en cadascun dels següents temes: Ciutadania i Drets; Cooperació al Desenvolupament i Acció exterior; Cultura i Esport; Emprenedoria, Empresa i Turisme; Ensenyament, Joventut, Formació i Ocupació; Infraestructures, Energia i Transport; Innovació, Recerca i Salut; Justícia i Interior; Medi Ambient, Desenvolupament Rural i Pesca; i TIC.
El portal web funciona també com a punt únic d’accés a la informació disponible per part de tots els Departaments de la Generalitat. El Govern gestiona i impulsa la participació d’entitats catalanes en els diferents fons i programes que depenen de les institucions europees. La pàgina destaca què s’ha fet i què s’està fent amb fons europeus a Catalunya i presenta casos d’exemples exitosos de projectes desenvolupats a Catalunya amb finançament europeu.