El president de l’ACM, Miquel Buch, va estar dijous al matí el convidat al Fòrum Europa Tribuna Catalana on ha exposat la seva visió de l’estat del món local i de quines han de ser les bases de la llei que reguli els ajuntaments catalans en una Catalunya com a nou estat d’Europa.
Miquel Buch al Fòrum Europa Tribuna Catalana.
El president de l’ACM i alcalde de Premià de Mar ha estructurat la seva intervenció en quatre blocs. En el primer ha analitzat l’estat actual del món local i ha lamentat que l’Estat espanyol, a través de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL), ha laminat els serveis públics que els ajuntaments estan oferint amb esforç dia rere dia. “Una Llei a la qual més de 2.300 ajuntaments van presentar un recurs d’inconstitucionalitat fa dos anys i avui en dia encara estem esperant una resposta”, ha lamentat Miquel Buch, qui ha recordat que “històricament, l’Estat ha menystingut, ignorat, empobrit i infrafinançat el món local”.
Tot i aquesta voluntat centralitzadora, l’alcalde de Premià de Mar ha assegurat que els ajuntaments no estiren més el braç que la màniga. “Hem reduït un 25% la despesa mentre que l’estat l’ha augmentat un 5% en els últims anys”. Per això, ha denunciat que és el ministre Montoro qui decideix en què es pot gastar el romanent positiu dels ajuntaments. “No el podem destinar a crear ocupació o a fer aquelles polítiques que donin resposta a les necessitats de la gent”, ha reblat.
En un segon bloc ha explicat quina és la funció de l’Associació Catalana de Municipis dins el món local català. Així ha explicat els diferents serveis que ofereix als 920 ajuntaments associats a l’ACM, posant en valor que l’entitat municipalista realitza més de 1.000 consultes jurídiques a l’any, forma a més de 9.000 càrrecs electes i més de 800 ens locals de Catalunya compren productes o serveis agregadament a través de la Central de compres del món local.
Ha estat en el tercer bloc on ha definit com creu que ha de ser el món local en la futura Catalunya. “Volem definir una nova llei pel món local sorgida dels ajuntaments, de baix a dalt”. Així mateix ha recordat que la prioritat és definir quins serveis han de tenir els catalans visquin on visquin. “Un cop tinguem les bases, llavors ja veurem quina és la millor administració per prestar-los i després qui ho paga”.
Miquel Buch ha explicat que actualment l’ACM està debatent quines han de ser les bases de futur del món local català a través de la Convenció Municipalista. Un procés que pretén escriure i transmetre entre tots quines han de ser les línies mestres que ha de regir la futura llei de governs locals. Així, s’està debatent sobre la transparència, el model territorial, les competències, la governança, les finances locals i la gestió del personal. “Sabem que hi ha desconfiança envers la política. El nostre repte com a alcaldes i alcaldesses és recuperar aquesta confiança”.
El president de l’ACM ha estat presentat per la regidora de CDC a l’Ajuntament de Barcelona, Mercè Homs, qui ha elogiat la figura de Miquel Buch, a qui ha definit com l’alcalde de Catalunya i ha recordat que l’ACM, amb ell al capdavant va ser un dels organitzadors de l’acte del passat 4 d’octubre al Palau de la Generalitat on més de 800 alcaldes i alcaldesses es van aplegar per reclamar el dret a decidir.