11.11.11 – BEGUR • Baix Empordà

Miquel Roca Junyent assegura que el pacte fiscal “cap perfectament” a la Constitució

0
283

Begur (ACN).- Miquel Roca Junyent, un dels ponents de la Constitució, considera que el pacte fiscal “cap perfectament” a la carta magna i assenyala que “no hi ha res que ho impedeixi”. Durant una ponència a Begur (Baix Empordà) davant els principals representants del món empresarial i polític gironí, ha defensat com a “molt necessari” un pacte fiscal i ha assenyalat que cal establir la quota de solidaritat de Catalunya envers l’estat perquè sigui “sensata”. “Amb la crisi tan greu, és evident que la quota s’ha de limitar exactament amb els estrictes temes que la justifiquen, no més enllà”, ha dit. L’advocat ha exposat amb optimisme la seva visió de la crisi econòmica amb un “ens en sortirem”.

Roca ha posat l’exemple del concert econòmic del País Basc per demostrar que el pacte fiscal “no té res a veure amb la Constitució” i “no hi ha res que ho impedeixi”, tot dient que no figura a la carta magna sinó a la LOFCA. I ha subratllat que el que està actualment en discussió és el contingut del nou pacte fiscal a Catalunya.

Preguntat per si creu que millorarà la situació de crisi econòmica que viu el país, Roca ha constestat amb claredat i ha defensat que és “molt necessari” tenir un pacte fiscal a Catalunya i també un concert econòmic, per tal de poder generar polítiques de gestió tributària que s’adaptin a les necessitats del territori. “Qui té la gestió, té la capacitat de generar polítiques”, ha afirmat amb contundència i després ha afegit que la “gran força” del País Basc, “no és la capacitat normativa sinó la gestió del tribut perquè les polítiques són gestió”.

En aquest sentit, ha apuntat que el fet de tenir un concert econòmic no vol dir tenir una política fiscal diferent -“no és veritat perquè la legislació serà de l’Estat”, ha dit- sinó que al tenir la recaptació també hi haurà la gestió i inspecció que permetran a Catalunya generar polítiques diferents a altres llocs i “tenen dret a fer-ho”. I és que per Roca, aquest és un procés “inevitable”, encara que alguns diguin “el contrari”, perquè “no hi ha cap país d’estructura federal o quasi federal que no tingui una política de gestió tributària adaptada a l’estructura federal de l’estat, no n’hi ha cap”.

Una visió optimista de la crisi

Miquel Roca Junyent ha fet aquestes reflexions com a ponent de la cinquena edició dels Debats d’Economia a Begur que portava per títol ‘Futur de l’economia catalana. Què ens espera?’. A pesar de les dificultats econòmiques actuals, ha volgut transmetre una visió optimista de la situació i ha començat la seva intervenció amb un “no patiu, tot acabarà bé”.

Roca ha subratllat que l’atur és el pitjor problema a resoldre a l’estat espanyol i ha apuntat la formació com a la principal arma per poder combatre’l, ja que als ulls d’Europa no s’entén com en tres anys s’ha passat de tenir un atur per sota de la mitjana europea a superar en més del doble la mitjana actual. Per altra banda, ha apuntat la necessitat de modificar el marc laboral perquè s’ha demostrat que no serveix per afrontar la crisi.

Trobar l’equilibri entre retallades i l’estímul de l’economia

Un dels reptes més importants que hauran d’afrontar els governs, inclosos l’espanyol i el català, és saber trobar l’equilibri entre les mesures d’estalvi per reduir el dèficit i els estímuls de l’economia productiva. Si no s’aconsegueix, ha dit, hi ha el perill de “sanejar” massa els comptes fins que “no ens quedi alè per viure” i per tant cada país haurà d’aplicar la seva fórmula.

Un consell a les Cambres de Comerç i “amics”

Roca ha pronosticat que vénen temps difícils i de “molts sacrificis” i ha enviat un missatge als assistents i als representants de la Cambra de Comerç tot aconsellant-los que donin suport a les mesures d’ajust. “Recolzar les retallades és molt incòmode però no tindran cap credibilitat en les seves reivindicacions si no les recolzen; no me’ls creuré per res”, ha assenyalat Roca, que ha afegit que tot i que per alguns les retallades són “excessives”, “algú ha de pagar les nòmines cada mes”.

El debat, que s’ha celebrat al Parador d’Aiguablava, ha comptat amb la presència de polítics com ara el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús; el delegat del govern espanyol, Francesc Francisco-Busquets; i representants del món empresarial gironí com ara el pesident de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera; el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, i els presidents de PIMEC i FOEG, Iñaqui Frade i Jodi Camas, entre d’altres autoritats i representants del món empresarial i associatiu del Baix Empordà. En total, gairebé un centenar de persones que han assistit al dinar, a la ponència i al col·loqui.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.