El projecte europeu EnPC-INTRANS ha desenvolupat recentment tres models de negoci per als contractes d’estalvi garantit (EPC) adaptats a diferents necessitats de remodelació d’edificis. L’EnPC-INTRANS es un projecte finançat pel projecte Horitzó 2020 que promou el desenvolupament d’EPC innovadors en edificis públics. Aquest inclou 10 socis en 9 països europeus, que són Alemanya, Grècia, Croàcia, Letònia, Romania, Eslovàquia, Eslovènia, Sèrbia i Ucraïna.
L’estudi de l’EnPC-INTRANS, anomenat “Models de negoci adaptats per als contractes d’estalvi garantit en el sector públic”, perfila tres models d’EPC per als edificis, que són: el “model de negoci d’EPC lleuger”, el “model de negoci d’EPC bàsic” i el “model de negoci d’EPC plus”.
- El “model de negoci d’EPC lleuger” aconsegueix estalvi energètic gràcies a l’optimització d’aparells tècnics dels edificis públics, així com implementant sistemes de gestió energètica. Els contractes són de curta durada (de 2 a 3 anys) i requereixen un esforç lleuger per part dels ens locals i els ESCOs (companyies de servei energètic) per tal d’implementar el servei. Ha estat exitosament provat a Berlin-Pankow, on ha aconseguit un estalvi energètic del 10% a edificis escolars i de l’administració.
- El “model de negoci d’EPC bàsic” inclou la implementació de mesures tècniques. Els contractes tenen una durada de 5 a 15 anys i es garanteix un estalvi energètic d’entre el 20 i el 60%. Aquest servei ha estat implementat exitosament al projecte d’estalvi energètic de la ràdio d’Eslovàquia, aconseguint superar la ràtio d’estalvi prevista en un 25%.
- El “model de negoci d’EPC plus” conté les mesures més relacionades amb la reforma dels edificis, com l’aïllament tèrmic dels edificis. Sol requerir cofinançament publico-privat i sol tenir una durada d’entre 10 i 20 anys, amb uns índex d’estalvi del 70%.