L’ens gestor del parc assumirà durant vint anys el manteniment i neteja dels terrenys que el consistori no pot assumir
Imatge d’una finca forestal del Parc de Collserola al terme municipal de Molins de Rei (Baix Llobregat).
L’Ajuntament de Molins de Rei ha cedit la gestió de totes les finques forestals de propietat municipal de Collserola -200 hectàrees- a l’ens públic que gestiona el parc. D’aquesta manera i a un cost zero pel municipi, el Consorci del Parc Natural de Collserola assumirà a partir d’ara i durant vint anys la neteja i el manteniment dels terrenys, que no podria assumir plenament el consistori. "Suposa un cost important i l’Ajuntament no té els mitjans per dur-la a terme", ha explicat l’alcalde, Xavi Paz, qui ha volgut posar en valor la importància de afavorir la mancomunitat d’interessos entre el parc i els municipis per tal de mantenir la política forestal que el parc es mereix.
En aquest sentit, Paz ha assegurat que la cessió de Molins pot servir com a exemple per d’altres municipis. "A cost zero per l’Ajuntament, es garantirà la política forestal i la neteja d’aquestes finques", ha explicat a la premsa aquest dimecres. L’Ajuntament va acordar la cessió de les finques de propietat pública al Consorci del Parc en el passat Ple municipal.
Cap a la gestió integral del Parc
La decisió ha estat molt ben rebuda per l’ens gestor del parc natural, que actualment ja gestiona de forma integral, inclosos els terrenys de Molins de Rei, amb uns 3.000 hectàrees de bosc i camp, que confia seguir ampliant amb nous acords. Es tracta d’una "economia d’escala", explica Josep Perpinyà, vicepresident executiu del Consorci, qui recorda però que "encara queda molt recorregut a fer en política forestal" a Catalunya.
En primer lloc i més important, continua, per garantir una bona neteja dels boscos i prevenir així els incendis forestals en l’època d’estiu. Però també per poder utilitzar la fusta que genera el parc de Collserola. En aquest sentit, ha explicat que l’objectiu del consorci és revertir la tendència actual en què la majoria de la massa forestal del parc s’exporta a Itàlia.
"Estem treballant amb iniciatives locals per aconseguir una repercussió més propera i de proximitat de la fusta" que s’extreu dels boscos de Collserola, ha explicar Perpinyà. Qui ha recordat que, precisament, "això només ho podem fer des d’una gestió integral de moltes hectàrees".