La retallada afecta a tots els electes i els cost del govern municipal cau un 6% respecte a l’anterior mandat
Mollet del Vallès (ACN).- El nou equip de govern de Mollet del Vallès (PSC-CiU) ha aprovat una reducció lineal de les retribucions del 5%. La mesura s’ha aprovat amb el suport d’ERC i el PP i l’abstenció d’ICV-EUiA, i arriba set mesos després de la polèmica sobre la retribució de l’alcalde, Josep Monràs (PSC). A principis de mandat, va planar sobre l’Ajuntament el rumor que Monràs preveia apujar-se el sou un 32%, tot i que el que es va aprovar va ser una congelació de salaris. Amb l’actual retallada, el cost del govern municipal cau un 6% respecte a l’anterior mandat, segons ha assenyalat el mateix Monràs. La despesa en salaris de regidors representa un 1% del pressupost de 50,3 MEUR que també s’ha aprovat aquest dilluns.
Malgrat la reducció salarial aprovada, el ple de l’Ajuntament de Mollet no ha estat aliè a la polèmica. Els grups de l’oposició (PP, ERC i ICV-EUiA) retreuen al nou equip de govern que la rebaixa salarial vagi acompanyada, per contra, d’un augment de regidors de govern i dedicacions. I és que el ple d’aquest dilluns també ha servit per oficialitzar el que ja feia dies que s’havia anunciat, l’incorporació de CiU al govern fins ara en minoria del PSC.
Es repeteix, doncs, el pacte de l’anterior mandat. Des d’aquest dilluns, els quatre regidors de la federació nacionalista passen a ocupar dues tinences d’alcaldia, així com les àrees de Convivència i Seguretat; Mobilitat i Accessibilitat; Mercats Municipals, Promoció Industrial i Agermanaments; Consum, Inspecció sanitària comercial, Tecnologies de la Informació i administració electrònica, i Turisme i Promoció de la ciutat.
"És desproporcionat que si amb CiU s’augmenten dues dedicacions exclusives i una parcial, no es treguin del PSC. Ara l’Ajuntament haurà d’afrontar molta més despesa" retreu la portaveu del PP, Susana Calvo. En aquest sentit, el republicà Oriol López ha afirmat que quan es va acordar la rebaixa salarial "no sabíem que hi hauria un increment de tres regidors més dins del govern".
Més bel·ligerant ha estat la portaveu d’ICV-EUiA, Marina Escribano, que reclama que no s’augmenti la despesa del govern municipal pel fet que hi entrin a formar part nous regidors. Tot i això, els ecoocialistes han decidit abstenir-se per no posicionar-se en contra de la rebaixa salarial i reconeixent que "cal dignificar els sous dels alcaldes".
En aquest sentit, el portaveu de CiU, Feliu Guillaumes, ha retret a la coalició d’ICV-EUiA que tot i fer aquestes afirmacions hagués estat la responsable "del pollastre del mes de juny", quan es va estendre el rumor que l’alcalde, Josep Monràs, es volia augmentar el seu salari un 35%. Des de CiU consideren que els ecosocialistes "tenen un problema amb els salaris" i afirmen que "no els importa l’acció política".
Monràs ha reiterat la necessitat de dignificar l’acció política i la necessitat de que els càrrecs electes tinguin alguna retribució. En aquest sentit, ha volgut defensar que el seu no és un sou exagerat i l’ha comparat amb el d’altres professionals: " Cobro 2.900 euros nets al mes. Hi ha caps de servei que cobren més i alguns regidors també cobren més proporcionalment. Un professor de secundària cobra 350 euros menys que l’alcalde de Mollet i un administratiu d’un ajuntament molt més menut només té un diferencial del 500 euros amb l’alcalde de Mollet".
La polèmica del sou
Monràs va decidir congelar les retribucions dels electes a principi de mandat, però durant alguns dies va planar sobre Mollet del Vallès el rumor que l’alcalde tenia previst aplicar un augment del 32% en el seu salari. Tal i com havien assegurat sempre des del consistori, però, es va aprovar una retribució per a l’alcalde de 65.000 euros anuals, el mateix que li hauria pertocat el 2007, a principis de l’anterior mandat.
Aquell any, Monràs no cobrava com a alcalde, sinó com a diputat de l’àrea d’esports de la Diputació de Barcelona. La seva remuneració aleshores era d’uns 98.000 euros anuals bruts. Amb el canvi de poders a la Diputació, ara en mans de CiU, Monràs recupera perd el seu càrrec com a diputat i recupera la retribució com a batlle.
La polèmica va sorgir perquè segons l’actualització salarial que s’hauria d’aplicar al municipi, Monràs hauria de passar a cobrar uns 78.000 euros anuals. L’alcalde, però, sempre havia afirmat que hi renunciava per quedar-se amb el que li hauria pertocat l’any 2007, els prop de 65.000 euros anuals que cobra actualment, "poc més de 3.000 euros al mes", segons va declarar ell mateix.
La confusió va provocar una important polèmica al municipi, amb una manifestació que va obligar l’alcalde a sortir escortat per la Policia Local després del ple municipal del mes de juliol que va aprovar la congelació salarial. El debat sobre la retribució dels electes va passar a ser un dels temes destacats de l’agenda informativa del moment.
Un pressupost 50,3 MEUR
El ple d’aquest dilluns ha servit també per aprovar el pressupost de l’Ajuntament, que cau un 16,8% respecte a l’any anterior, i se situa en els 50,3 milions d’euros. Pel capítol d’inversions s’han pressupostat 3,5 MEUR, dels quals 2,8 MEUR son finançats directament per l’Ajuntament. Les principals actuacions previstes són a les Masies de Can Flequer i Can Pantiquet, millores de carrers i espais públics, acondicionament d’equipaments municipals, despeses en aplicacions informàtiques i inversions per a la millora de l’eficiència energètica.