El ministre recorda que l’Estat no podrà sortir de la crisi sense Catalunya i que cal no aguditzar la recessió
El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha llançat aquest dimecres un doble missatge des del Congrés. El primer, als barons del PP crítics amb un dèficit asimètric que beneficiï Catalunya. El ministre ha recordat que l’Estat no podrà sortir de la crisi sense Catalunya i que cal posar en marxa mecanismes que "no aguditzin encara més la recessió" a territoris "importants" com la mateixa Catalunya o Andalusia. "La vida és així", els ha dit. Amb tot, també ha atribuït les crítiques dels barons del PP a Catalunya a la "insistència" del govern de la Generalitat en el projecte sobiranista, i ha demanat al Govern que deixi de banda qualsevol qüestió que no sigui la recuperació i la reducció del dèficit.
Montoro ha fet aquestes manifestacions des del Congrés dels Diputats i en resposta a una interpel·lació del portaveu adjunt de CiU Josep Sánchez-Llibre, que ha reclamat a l’executiu espanyol que cedeixi als territoris un terç del dèficit que li permet Europa i li ha retret que no hagi fet "pedagogia" per calmar les crítiques dels barons del PP a Catalunya.
En aquest sentit, Sánchez Llibre ha recriminat al govern espanyol que no clarifiqués quin seria l’objectiu de dèficit de cada comunitat autònoma en el moment en què va anunciar que la mitjana seria de l’1,2%. Pel diputat de CiU, aquesta actuació va donar ales a la "catalanofòbia" i a crítiques a un govern com el català "que ha fet els seus deures i que ha fet uns plantejaments eficients".
Sánchez-Llibre també ha recordat a Montoro el dèficit fiscal de 16.500 milions que pateix Catalunya anualment i ha reivindicat un repartiment equitatiu dels ingressos que l’Estat ha aconseguit gràcies a l’augment de l’IVA i l’IRPF.
Montoro als barons: "La vida és així"
En la seva resposta, Montoro ha reiterat que les comunitats autònomes que més hauran de reduir els seus dèficits són aquelles que van quedar més lluny de l’objectiu al 2012. Però també ha volgut recordar als seus barons que hi ha territoris que tenen "un pes específic a l’economia nacional, com és el cas de Catalunya, la Comunitat Valenciana o Andalusia", que són comunitats "molt grans" que "han de seguir reduint el dèficit públic però no al ritme que podria provocar més recessió econòmica ni als seus territoris ni al conjunt nacional".
Segons Montoro, això és precisament el que fa Europa amb els estats. "Això és el que pretén per primera vegada el govern d’Espanya, per primera vegada, sí, però la vida és així". "Sempre arriba la primera vegada, i el que fa falta és que aquest sigui l’últim període de crisi econòmica", i "el que cal fer és conjuntament una política econòmica pressupostària" perquè "les comunitats autònomes que van incomplir el dèficit públic l’any passat no tenen accés als mercats".
En aquest sentit ha reiterat que hi ha territoris amb una capacitat de creixement superior a la mitjana, com és el cas de Catalunya, i precisament aquesta capacitat de creixement és el que ha de fer de Catalunya en un "poternt motor de sortida de la crisi econòmica" que "és el que esperen els catalans i el conjunt dels espanyols".
El projecte sobiranista "incomoda"
Pel que fa a les crítiques dels barons del PP, el ministre ha advertit la Generalitat que la proposta sobiranista "incomoda" i "per tant els debats polítics que es produeixen a Espanya venen també del fet que tenim un govern a Catalunya que insisteix massa en la crisi sobiranista".
Per aquest motiu ha "aconsellat" CiU que deixi de banda el procés que "divideix i enfronta els espanyols" i situï com a "objectiu polític prioritari la sortida de la crisi". "Aquest és l’objectiu, sortir de la crisi", perquè "a Catalunya hi ha més de 900.000 persones que no tenen feina i hi ha un problema de finançament dels serveis públics perquè la Generalitat no té accés normal als mercats i l’està cobrint l’Estat", ha dit.
Segons Montoro, el sentit del plantejament de CiU i de la Generalitat hauria de cenyir-se només a la crisi i si ho fa així "veurà com no es produeixen altres debats polítics" perquè "tots ens hem d’esforçar no en altres tipus d’objectius que distreuen, sinó en sortir d’una vegada d’aquesta crisi".