21.03.13 – MADRID

Montoro obre la porta a l’objectiu de dèficit autonòmic asimètric i crea un grup de treball per estudiar-ho

0
328

El ministre avisa que les comunitats encara han de decidir si es revisa o no el model de finançament de les autonomies


El ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro
El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha obert la porta, després de la reunió del CPFF, a que l’Estat apliqui un sistema asimètric a l’hora de fixar els objectius de dèficit, flexibilitzant així els topalls en funció de les condicions de cada comunitat. Montoro ha creat un grup de treball per "estudiar" totes les possibilitats i atendre les peticions dels governs territorials, i ha avançat que no es pot "prejutjar" cap resultat. Amb tot, preveu que el grup es posi a treballar d’immediat i es prengui una decisió "ràpida". D’altra banda, també s’ha creat una altra comissió per fer balanç del model de finançament autonòmic, i Montoro ha avisat que encara s’ha de decidir si s’ha de reformar.
El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) ha reunit aquest dijous a la tarda als consellers econòmics de les disset administracions autonòmiques de l’Estat amb Cristobal Montoro. En acabar la trobada, el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques ha explicat que s’ha acordat la creació de tres grups de treball que permetran al CPFF prendre decisions més endavant. Així, s’han posat en marca comissions multilaterals per "fer balanç del sistema de finançament autonòmic", per valorar "l’aplicació dels objectius de dèficit i estabilitat del deute en les comunitats" i una darrera per "analitzar la reforma de l’administració per tal de reduir esculls i evitar duplicitats entre administracions". 
D’aquests grups, Montoro ha assegurat que el que actuarà amb més celeritat serà el que tracti possibles canvis en la fixació dels topalls de dèficit. "Anirà ràpid; necessitem que vagi ràpid, sentar criteris i estudiar una possible correcció respecte de com ha s’ha fet en 2012", ha assegurat el ministre. 
I és que aquesta comissió multilateral obre la porta a un sistema per fixar els objectius de dèficit asimètric, que permetria decidir el topall de cada autonomia en funció de les seves condicions econòmiques i la situació que tingui. En qualsevol cas, el ministre no ha donat per fet, en absolut, que estigui decidit que això s’aplicarà. "Volem conèixer el criteri de les comunitat sobre si volen que tinguem un objectiu únic per tots o no", ha dit, tot afegint que un moment com l’actual on hi ha "tantes diferències" entre unes comunitats i altres pel que fa al dèficit "s’ha d’entendre com una ocasió per reflexionar sobre una altra forma de d’establir l’objectiu de dèficit públic sense prejutjar resultats". 
Flexibilització compartida amb les autonomies
El que sí ha donat per segur és que, si Europa finalment decideix relaxar les xifres permeses pel dèficit del conjunt de l’Estat, el govern espanyol "compartirà" aquesta suavització amb les autonomies. "És la nostra intenció", ha assegurat. 
Montoro, però, no ha volgut concretar quantitats i ni tan sols ha volgut valorar la proposta del conseller d’Economia de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, d’aplicar un terç de la flexibilització a les comunitats. "No hem concretat com es faria la redistribució. Quan tinguem els criteris de tots, ja els valorarem", ha dit. 
Respecte del grup de treball sobre el model de finançament, el ministre ha explicat que, principalment, és un fòrum per debatre i fer balanç sobre com ha anat l’actual sistema, i no un espai per dissenyar l’aposta de futur per les autonomies de règim comú. "Volem fer una anàlisi i una avaluació de l’actual model. Si anem o no a una revisió ho decidirem en funció del resultat del grup, perquè hi ha comunitats que volen la revisió però altres que no", ha explicat, advertint que "encara s’ha d’escoltar tothom" i no està decidit si s’ha de reformular el model o com s’hauria de fer. 
Content amb la reducció del dèficit i les empreses públiques
Cristóbal Montoro també ha volgut felicitar-se perquè, en fer balanç de l’exercici econòmic de 2012 en el conjunt de les autonomies, el resultat ha estat "històric". "Hi ha hagut un gran avenç, perquè el conjunt del dèficit de els comunitats s’ha reduït un 50%, i això correspon a l’esforç que ha fet tota Espanya amb l’austeritat, la contenció de la despesa pública i el sanejament de les administracions", ha sentenciant, tot afegint que, al seu criteri, aquestes xifres suposen "un guany en credibilitat com a conjunt d’Espanya i com estat de les autonomies, i demostra que aquest model és viable, fiable i governable". Montoro també s’ha congratulat que en les dades globals de les comunitats "s’ha aconseguit reduir més del 90% de els empreses públiques autonòmiques que es van comprometre a suprimir en 2012".

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.