Apunta que si Catalunya ha incomplert el dèficit del 2012 haurà de fer un pla d’ajustament superior
El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en roda de premsa al Ministeri
El ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha afirmat aquest dimarts que el seu executiu no es plantejarà flexibilitzar l’objectiu de dèficit de les comunitats autònomes per al 2013 (0,7%) mentre Europa no adopti una decisió en aquesta direcció respecte al dèficit global de l’Estat (4,5%). Si Europa el canvia -ha dit- "ja ho veurem", però "mentrestant tots hem d’estar a l’objectiu". Montoro també ha tornat a negar que el dèficit de la Generalitat al 2012 (2,3% quan l’objectiu era l’1,5%) tingui "res a veure" amb l’incompliment de les inversions de l’Estatut, i ha apuntat que en la mesura que el dèficit ha estat superior, "caldrà fet un programa d’ajustament superior".
El ministre ha fet aquestes manifestacions en una roda de premsa on ha presentat les dades d’ingressos del 2012 que, gràcies als augments d’impostos i a les modificacions fiscals, han ascendit a 167.731 milions d’euros al 2012. Segons Montoro, les dades demostren que l’executiu "ha complert amb escreix els ingressos" els ha "superat clarament" en un any "extraordinàriament difícil".
El ministre ha volgut deixar clar que l’Estat no obrirà l’aixeta del dèficit a les comunitats autònomes mentre Europa no adopti una decisió en la mateixa direcció respecte al conjunt de l’Etat. Ho ha fet després que aquest dilluns el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va afirmar en una roda de premsa conjunta amb el comissari europeu d’Afers Econòmics, Olli Rehn, que el repartiment dels objectiud d’aquest 2013 seria "equitatiu".
Montoro ha recordat que el mateix Rehn va afirmar que "hi hauria novetats" però ha recordat que de moment "no n’hi ha" i, per tant, malgrat les declaracions en un o altre sentit, els territoris han de seguir la senda de convergència que marca Brussel·les.
"Fins que això no canviï tots hem d’estar a l’objectiu", i "si canvia, ja ho veurem, però no ha canviat" ha dit. Per tant, segons Montoro, tan Catalunya com les altres dues comunitats que van avançar eleccions i estan preparant els pressupostos, han de redactar els seus comptes "amb l’objectiu de dèficit formal que tenim", és a dir, amb el 0,7%, i la resta s’han ce continuar cenyint a aquest límit.
El ministre també ha volgut llançar dos missatges a Catalunya. El primer per queixar-se de la decisió de la Generalitat de donar a conèixer el seu dèficit del 2012 abans de passar pel Ministeri d’Hisenda. És un fet, ha admès, que "li preocupa" perquè les dades van aparèixer sense la traducció a la "comptabilitat nacional", és a dir, sense passar per la cuina del Ministeri. Les definitives, ha afegit, arribaran al mes de febrer.
El segon missatge per a Catalunya fa referència al compliment del dèficit i a la petició respecte a la necessitat que l’Estat flexibilitzi l’objectiu del 2013. Segons Montoro, el debat a Catalunya "no és l’objectiu de dèficit", sinó "tornar Catalunya als mercats" a través dels programes econòmico-financers "tan aviat com sigui possible".
Augmentar l’objectiu de dèficit quan no hi ha possibilitat de finançar-se, ha dit, "no té utilitat". En aquest sentit ha advertit que la intenció del govern espanyol és que el FLA "sigui un mecanisme extraordinari i per tant amb caducitat en el temps".
Un cop més, Montoro ha negat les afirmacions del govern de la Generalitat, que atribueix l’incompliment dels objectius de dèficit del 2012 al fet que el govern espanyol no hagi fet efectives les inversions que consten a la disposició addicional Tercera de l’Estatut.
Segons el titular d’Hisenda, la desviació de vuit dècimes "no té res a veure" amb l’incompliment de l’Estatut per part del seu govern, sinó amb el fet que al desembre la Generalitat ha reconegut despeses que no havia reconegut fins ara. "Però no passa res, perquè el criteri és que surti tot", i "si el dèficit públic és pitjor, cal fer un programa d’ajustament major", ha conclòs.