Es reuniran periòdicament per respondre a la preocupació del territori, amb una població envellida i disseminada
La urbanització El Pi de Sant Just, que depèn del municipi d’Olius (Solsonès), és un dels punts on s’han concentrat els robatoris.
Els Mossos d’Esquadra, el Consell Comarcal del Solsonès i els alcaldes d’alguns municipis del territori han creat un comitè de seguretat "davant del sentiment d’intranquil·litat i preocupació dels alcaldes i veïns arran dels últims casos de robatoris". Així ho ha explicat a l’ACN el president del Consell Comarcal, Joan Solà, qui ha apuntat que "la prevenció és molt important en una comarca com la nostra formada per nuclis molt petits i disseminats". Durant dos caps de setmana seguits el Solsonès ha patit vuit robatoris que s’han concentrat en tres nuclis de població. Segons fonts policials, els delictes haurien estat comesos pel mateix grup de lladres però, de moment, no s’han pogut identificar.
L’última onada de robatoris que s’ha detectat al Solsonès s’ha produït durant els caps de setmana del 8 i 9 de març, i el del 15 i 16 del mateix mes als municipis de Clariana del Cardener i Olius, i a la urbanització del Pi de Sant Just -molt propera a Solsona-. En concret, durant aquests dies s’han comès vuit robatoris que, segons fonts policials, haurien estat comesos pels mateix grup de lladres però que, de moment, no s’han pogut identificar.
El cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) del Solsonès, el sotsinspector Joan Carles Vidal, ha explicat a l’ACN que no és la primera vegada que la comarca viu aquests repunts puntuals de robatoris, però ha destacat que vuit furts en tan sols quinze dies "fan augmentar molt la mitjana de fets delictius que es produeixen al Solsonès en un mes". Per altra banda, Vidal ha subratllat que, el fet de ser una petita comarca -amb poc més de 15.000 habitants- fa que els rumors s’escampin a través del boca orella i, en ocasions, es tracta "de rumors falsos o exagerats".
Davant d’aquests fets, el Consell Comarcal del Solsonès, els Mossos d’Esquadra i els alcaldes afectats han decidit crear un comitè de seguretat per fer seguiment dels robatoris que es produeixen a la comarca i informar a tots els batlles perquè puguin donar resposta a les inquietuds dels veïns amb informació de primera mà.
La importància de la prevenció
El president del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà, ha explicat que el comitè de seguretat, a banda de donar resposta a la ciutadania un cop s’ha comès algun robatori, també té per objectiu "coordinar-nos i anar tots a la una per fer prevenció". Per ell, és "molt important que els veïns quan tinguin algun dubte o vegin alguna cosa estranya truquin de seguida als Mossos per poder prevenir futurs robatoris".
"La gent sempre creu que hi ha necessitat d’incrementar el nombre de patrulles però som una comarca amb més de mil metres quadrats de superfície i, per tant, necessitaríem moltes patrulles per abastir tots els municipis". Per això, ha apuntat Solà, "és molt important la prevenció perquè és impossible ser al mateix temps a tots els municipis i, davant d’aquest fet, demanem a la població que comuniqui als agents qualsevol moviment estrany que vegi".
Per altra banda, el sotsinspector Vidal ha destacat que, en una comarca com el Solsonès, la col·laboració ciutadana és "bàsica", ja que es tracta d’una zona amb masies molt disperses, sovint mal comunicades, amb poca població i envellida, i amb molts camins i carreteres que poden facilitar la fugida dels lladres.
El ‘WhatsApp’ per alertar-se dels perills
Els robatoris que s’han produït a la comarca durant les últimes setmanes han fet que alguns pobles hagin engegat iniciatives particulars, com és el cas d’uns 270 veïns del Pi de Sant Just que s’han organitzat en quatre grups del ‘WhatsApp’ per informar-se davant de qualsevol perill o incidència que detectin a la urbanització.
Des del cos dels Mossos d’Esquadra, el cap de l’ABP Solsonès veu amb bons ulls la iniciativa, "ja que pot ajudar a estar més atent i evitar possibles robatoris". Tot i això, ha insistit en què només s’ha d’utilitzar com a via de comunicació i ha demanat als veïns que no s’enfrontin mai als lladres. En aquest sentit, els ha instat a trucar els Mossos d’Esquadra davant de qualsevol sospita. De la mateixa manera s’ha expressat Solà, qui ha apuntat que "qualsevol acció que pugui fer la població és benvinguda, sempre i quan s’avisi als Mossos".
Actualment al Solsonès hi ha una cinquantena d’agents dels Mossos d’Esquadra. Segons Vidal, arran dels últims incidents s’ha incrementat el patrullatge i els controls de carretera.