21.03.13 – ÀGER • La Noguera

Més de vint municipis de la Noguera i el Jussà s’inclouen a la zona del Montsec certificada com a Destí Starlight

0
449

Onze d’aquests municipis també han estat distingits com a Reserva Starlight, d’especial qualitat del cel nocturn i compromís per a la seva protecció


Moment en què el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila (dreta), rep de la mà del vicepresident de la Fundació Starlight, Francisco Sánchez, el certificat que acredita el cel del Montsec com a Destí Turístic Starlight.
La Fundació Starlight, avalada per la Unesco, ha inclòs en la delimitació de la zona del Montsec certificada com a Destí Turístic un total de 24 municipis pertanyents a les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà. Aquesta decisió incrementa en 8 el nombre de municipis integrats en el projecte de desenvolupament turístic del Montsec al voltant del recurs del cel nocturn de qualitat respecte dels 16 que formaven part de l’extingit consorci del Montsec. A més a més, 11 d’aquests municipis també han estat distingits com a Reserva Starlight, d’especial qualitat del cel nocturn i compromís per a la seva protecció. El Centre d’Observació de l’Univers (COU) ha acollit el lliurament de la certificació.
Els Destins Turístics Starlight són indrets visitables que compten amb qualitats excel·lents per a la contemplació del cel i la realització d’activitats turístiques relacionades amb aquest recurs. L’objectiu d’aquesta certificació, que valora conjuntament per primer cop ciència i turisme, és garantir poder gaudir de l’observació del cel i descobrir els valors naturals, culturals i paisatgístics vinculats. En aquests moments, a banda del Montsec, hi ha cinc llocs al món certificats com a destí turístic Starlight: la illa de la Palma, la Reserva de Biosfera de La Rioja, Granadilla de Abona (Tenerife), Alqueva (Portugal) i Costiera (Itàlia).
Dels 24 municipis inclosos en la zona del Montsec certificada per la Fundació Starlight com a Destí Turístic, 18 pertanyen a la Noguera: Àger, Os de Balaguer, Ivars de Noguera, Algerri, Castelló de Farfanya, Balaguer, la Sentiu de Sió, Cubells, Foradada, Artesa de Segre, Ponts, Oliola, Tiurana, la Baronia de Rialb, les Avellanes i Santa Linya, Camarasa, Alòs de Balaguer i Vilanova de Meià. Els altres 6 municipis formen part del Pallars Jussà. Es tracta de Sant Esteve de la Sarga, Castell de Mur, Llimiana, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà i Tremp.
El vicepresident de la Fundació Starlight i director de l’Institut d’Astrofísica de les illes Canàries, Francisco Sánchez, ha estat l’encarregat de lliurar la certificació al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. El conseller ha remarcat que caldrà seguir treballant a la zona per reduir l’impacte llumínic de determinats punts i també ha destacat la importància que suposa el certificat per la comunitat científica que estudia el cel nocturn des del Montsec i també per la potenciació turística de la zona protegida. Per la seva part, Sànchez ha dit que no és gens fàcil aconseguir aquest tipus de certificats i ha destacat que un dels avantatges que té és que és un procés que permet una renovació constant de la zona protegida amb millores permanents per garantir la qualitat del cel nocturn.
Procés de millora continuat, recomanacions i avaluació cada 4 anys
La concessió del certificat de Destí Starlight s’entén com una etapa d’un procés de millora continua tant pel que fa a la qualitat i coherència del producte turístic, com a la necessitat de preservar la qualitat dels cels nocturns i la protecció dels recursos associats. Així, la concessió de la certificació s’estableix per un període de quatre anys, revisable després d’una nova auditoria de comprovació de l’evolució de l’indret i del compliment de les recomanacions que la Fundació Starlight emet en l’informe de les auditories realitzades.
Algunes de les recomanacions se centren en fer un seguiment continu dels paràmetres de la qualitat del cel com la nitidesa, la transparència o la brillantor; desenvolupar un sistema d’indicadors del Destí Starlight que inclogui els de la qualitat del cel i els de l’ús de la percepció dels visitants; concretar i desenvolupar el Pla d’Acció del Destí Starlight en el marc del Pla de Desenvolupament Sotenible del Turisme Montsec 2020; definir els criteris que hauran de guiar l’ús de la marca i la imatge Montsec ja existent en la variant de qualitat autoturística; i també fer accions informatives i formatives sobre prevenció de la contaminació lumínica adreçades a tècnics però també a la població local i als col·legis.
Altrament, també es recomana establir acords de cooperació amb altres destins Starlight; potenciar el sistema d’informació amb la incorporació d’eines de comunicació de nova generació; fomentar l’observació del cel nocturn en altres zones del destí mitjançant la creació de miradors estel·lars per tal de deslocalitzar les tasques que ara només es porten a terme al Parc Stronòmic; i consolidar la Comissió de Seguiment del Montsec com a ens de promoció i consens d’estratègies i projectes turístics.
Onze municipis del Montsec integraran la tercera Reserva Starlight del món
Francisco Sánchez també ha anunciat aquest dijous l’atorgament de la distinció de Reserva Starlight a una àrea del Montsec, un cop a finalitzat el procés d’avaluació de les auditories efectuades els darrers mesos.
Aquesta reserva està a l’interior de la zona de delimitació de Destí Turístic i comprèn de manera total o parcial el territori d’onze municipis. A la Noguera hi ha Àger, Camarasa, Les Avellanes i Santa Linya, Alòs de Balaguer i Vilanova de Meià; i al Pallars Jussà són els sis que també estan inclosos al Destí Starlight.
Aquestes reserves són espais naturals amb un grau encara major de qualitat del cel nocturn i accés a la llum dels estels, així com una major exigència i compromís per a la defensa d’aquests elements. Al món també hi ha l’illa de la Palma i el llac Tekapo a Nova Zelanda, que ostenten aquesta distinció.
Fa un any que el Consorci del Montsec va engegar el procés per aconseguir ser un Destí Turístic Starlight. S’ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i també la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat. Així mateix, el Servei Meteorològic de Catalunya ha fet les mesures contra la contaminació lumínica i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya ha facilitat dades de qualitat d’imatge astronòmica. Per últim, el Consejo Superior de investigaciones Científicas ha fet els informes de la qualitat de l’aire.
El conseller Vila ha resolt fixar l’Observatori Astronòmic del Montsec com a punt de referència, figura màxima de protecció contra la contaminació lluminosa, per a la preservació de l’excel·lent qualitat del cel nocturn de la serralada del Montsec. Aquesta resolució s’ha publicat aquest dijous al DOGC i estableix la protecció de l’observatori i els 16 municipis de la seva àrea d’influència, amb una superfície de 1.600 quilòmetres quadrats.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.