El Pla d’autoprotecció és un instrument que analitza i avalua els possibles riscos per a les instal·lacions i les persones que les usen, i defineix els recursos personals i materials per la prevenció dels riscos, el control d’emergències i l’ús de les instal·lacions
Durant el primer trimestre de 2014, els municipis d’Avinyó, Gualba, Martorelles, Moià, Monistrol de Montserrat, Olivella, Prats de Lluçanès, Roda de Ter, Sant Bartomeu del Grau, Sant Martí de Centelles, Sant Pol i Villalba Sasserra, han rebut el Pla d’autoprotecció de les seves respectives escoles bressol, que ha estat elaborat per la Diputació de Barcelona.
El Pla d’autoprotecció és un instrument que analitza i avalua els possibles riscos per a les instal·lacions i les persones que les usen, i defineix els recursos personals i materials destinats a garantir la prevenció dels riscos, el control inicial de les emergències i les condicions d’ús i manteniment de les instal·lacions.
Tècnics acreditats de la Diputació de Barcelona elaboren i signen els plans, incorporant-los directament al Registre electrònic de plans d’autoprotecció que gestiona Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. Amb aquest suport, Educació de la Diputació de Barcelona facilita que les escoles bressol municipals s’adaptin a la normativa vigent.
L’elaboració d’un pla d’autoprotecció homologat és d’obligat compliment per a les escoles bressol, segons les determinacions del Decret 82/2010, de 29 de juny. El termini per presentar aquests plans s’ha ampliat fins al 31 de desembre de 2014. A més dels plans que ja s’han elaborat, la corporació està treballant, en diferents fases de desenvolupament, en prop de 100 plans de municipis de la demarcació de Barcelona.
A part de l’elaboració dels plans, la Diputació va organitzar, a final de març, un seminari per conèixer la normativa referent als plans d’autoprotecció (PAU), analitzar els procediments de gestió i definir el rol del tècnic/a d’educació. El seminari, adreçat a tècnics municipals d’educació i a directores d’escoles bressol, va comptar amb la participació de 42 persones de 26 municipis.
Aquest suport municipal de la Diputació de Barcelona forma part del programa de Manteniment de centres educatius de la línia de treball de Sostenibilitat i qualitat educativa de l’Àrea d’Atenció a les Persones.