Joan Campolier

Alcalde de Santa Susanna


“Més que eliminar municipis, el què hem de fer és mancomunar serveis”


0
382

Situat entre Pineda i Malgrat, a la comarca del Maresme, Santa Susanna és un poblet que compta amb el mar i el turisme com a principals atractius. La seva població ha crescut notablement als darrers vint-i-cinc anys, ja que ha passat dels poc més de 600 habitants l’any 86 a més de 3000 als darrers anys. Amb diversos elements històrics d’interès (especialment un molí del segle XVII), Santa Susanna es troba en un punt estratègic d’interès, prop de Barcelona i Girona.
“Cal utilitzar sempre el diàleg. Sempre hi ha d’haver un canal per a facilitar l’entesa, i més entre administracions, on parlem el mateix llenguatge, per entendre’ns. I si d’això en pot sortir beneficiat el ciutadà o el municipi, doncs molt millor”
 
“No sempre els mandats llargs han de ser necessàriament dolents. Si no hagués estat per una coherència política, Santa Susanna no tindria aquesta estructura de municipi que avui tenim. Però és clar, això comporta la responsabilitat de fer-ho bé”
 
“Amb la crisi, haurem de buscar encara més recursos que abans els teníem oblidats, optimitzant al màxim el que tenim. Però no tot ha de ser a càrrec del ciutadà, encara que cal ser conscients que hi ha uns serveis que no cal deixar de banda”
Sempre ha estat Alcalde, vostè
Bé, no sempre, encara que de ben jove he tingut vocació política perquè l’Ajuntament em motivava molt. Però he treballat en turisme, jo. Portava tota la gerència d’un càmping i havia treballat en d’altres feines mentre estudiava. 
 
Però després de més de trenta-cinc anys…
Jo vaig començar com tanta gent que s’ha acabat dedicant a la política, en temes d’entitats, de cultura i de festes. Quan m’hi vaig posar, m’agradava molt, em sentia molt involucrat en això. I tenint en compte que això és un poble petit, que llavors no tenia ni cinc-cents habitants, però Déu n’hi do el què féiem. I naturalment, ja ens barallàvem amb l’Ajuntament per a què ens donés més diners. 
 
Però va entrar l’any 76, quan encara faltaven tres anys pels primers ajuntaments democràtics!
L’any anterior m’havia entrevistat amb el governador de Barcelona, perquè jo volia fer més coses, encara que clar, una cosa és portar la Festa Major i una altra, ben diferent, és portar un Ajuntament, per petit que sigui. Però era jove, molt jove, em van animar i vaig entrar, encara que no sabia què era el que m’hi trobaria. 
 
I què s’hi va trobar?
Doncs que hi havia divisions internes, i això que tothom era del mateix color polític. Però ja se sap què és el que pasa als pobles petits. El cas és que el primer que vaig demanar quan vaig entrar és que tothom m’acceptés com Alcalde, sense divisions inicials. Sorprenentment, va anar així. 
 
Un bon començament
Però llavors va venir el segon repte: resoldre aquest conflicte intern. I suposo que va ser una combinació de factors, però el cas és que ens en vam sortir, i això em va donar molta confiança per tirar endavant. Pensi que el primer ajuntament estava format per gent d’edat molt diversa i tirar endavant un projecte com aquest va resultar molt engresador. I així va ser. Vam muntar el primer equip democràtic que es va presentar com independent. 
 
Així doncs, parlar-li de limitació de mandats deu resultar-li gairebé irònic, oi?
No cregui. Penso que cal distingir entre ajuntaments petits i ajuntaments grans. En qualsevol cas, un mandat, com més llarg sigui, millor, ja que hi ha més possibilitats de realitzar allò que vols. L’experiència que hem tingut, per exemple: si al llarg d’aquests anys haguessin hagut diversos equips de govern, Santa Susanna no tindria aquesta estructura de municipi que avui tenim. Però és clar, això comporta la responsabilitat de fer-ho bé i de no aprofitar-te’n. 
 
Haurà estat difícil mantenir la idea de poble, però al mateix temps, obrir-se al turisme
Tot ha estat compatible, creu-me, en part perquè hem treballat sobre una base sólida que és el Pla General del 60, on vam haver de ser capaços d’ordenar un municipi que fins llavors era completament agrícola i adaptar-lo als nous temps. Volíem continuar mantenint la nostra personalitat, però al mateix temps, buscar l’equilibri en allò que llavors es deia la “segona residència”, i per això amb el temps s’han anat combinant els dos factors. 
 
Potser per això ha estat President de Turisme de la Costa del Maresme i President de les estacions nàutiques d’Espanya?  
Això és va donar en les circumstàncies en les que vaig estar a l’”atur polític”, ara fa uns anys. Sóc inquiet de mena, i vaig veure que tenia l’oportunitat d’embarcar-me en d’altres projectes interessants. I en aquestes dues entitats vaig veure que podia interessar al municipi formar-ne part, entre d’altres coses perquè s’hi acaba aprenent molt i sempre podia aconseguir alguna cosa pel poble. 
 
I així va ser? 
I tant. Als darrers anys, el turisme ha canviat molt i s’han anat creant marques, com la de Barcelona mateix, que han anat acumulant prestigi. Fa anys, es parlava de “Costa del Maresme” per promocionar la zona però això no venia, no funcionava. En canvi, el fet d’anunciar “Costa de Barcelona” o “Maresme-Barcelona Nord”, feia que hi hagués interès. I amb el tema dels Jocs Olímpics, doncs va ser un gran impuls, és clar. 
 
I això ha anat continuant
Mira, la prova està en què la cosa ha funcionat, i ara diversos consorcis que es dediquen precisament a promocionar el tema: el del Maresme, el del Garraf, el del Llobregat i el del Penedès, el que indica que això va ser un encert. Ara, a més, la Diputació hi ha pres part, i volem invertir-hi més recursos per promocionar la marca encara més. 
 
I el tema de les estacions nàutiques? 
Si, vam entrar-hi a través d’un pla d’iniciació que vaig aconseguir al 2002. Un dels motius pels quals la cosa va tirar endavant era pel propi mar: teníem un gran producte, un mediterrani que ens queda per descobrir. Així que l’estació nàutica pretenia potenciar la pràctica, però també anar creixent i donar al mateix temps confiança als empresaris. 
 
I és bo, això, de potenciar tant el turisme marítim?
Miri, així no només defenso els interessos de Sant Susanna sinó també els d’arreu de l’estat. Hi ha encara molt camí per recórrer, i ara tinc l’oportunitat de ser el President d’Europa d’aquest col·lectiu, el que permetrà tenir un producte fort, potent, i conéixer molt més el Mediterrani, per aprofitar-lo més que ara d’una manera ordenada, clara i transparent. 
 
Ara, però, no es parla precisament d’expansió. Com pensa que es pot compatibilitzar la crisi i donar serveis de qualitat? 
És certament difícil. Jo aquests quatre anys que he estat fora i no he exercit d’alcalde, els he notat molt. Tot ha canviat: el mateix ajuntament, les persones, la manera en què s’ha acabat enfocant la situació. I la crisi hi ha tingut molt a veure, és clar. En aquest sentit, penso que haurem de buscar encara més recursos que abans els teníem oblidats, optimitzant al màxim el que tenim.
 
El ciutadà, doncs, acabarà rebent? 
No, no tampoc ha de ser tot a càrrec del ciutadà, encara que cal ser conscients que aquí tenim el tema del turisme i que per tant, hi ha uns serveis de més que no cal deixar de banda. En aquest sentit, has d’intentar superar-te, comptar només amb el que tens, i mirar de no baixar la guàrdia, és clar, perquè si no, tot s’acaba complicant. Però cal ser conscients que hi ha molta cosa que ha canviat, que res serà igual i que, entre d’altres coses, cal delimitar bé les competències entre les administracions, per tal que les locals facin la seva feina, i la central la que li correspon. 
 
De fet, ara s’ha comentat que l’Estat recupera competències amb el pretext de l’estalvi, i molta gent ho ha vist com una recentralització 
Mira, no ho sé. He arribat a un moment en què fins i tot he pensat que l’Estat volia eliminar totes les autonomies. També és cert que estem doblant molts organismes, i no pot ser que hi hagi tanta duplicitat, i més si les transferències estan atorgades. Però és una cadena: d’una banda, els Ajuntaments necessiten de l’Administració més propera que és en aquest cas les autonomies, per completar les seves competències. Però també ens agradaria quedar-nos part dels impostos de societats que es paguen, perquè entre d’altres coses, s’han generat aquí, no? S’haurà de buscar alguna solució perquè això no pot continuar així. 
 
Això hi ha qui no ho acaba d’entendre
Sí, és clar, per això cal utilitzar el diàleg. Sempre hi ha d’haver un canal per a facilitar l’entesa, i més entre administracions, on parlem el mateix llenguatge. I si d’això en pot sortir beneficiat el ciutadà o el municipi, doncs molt millor, oi? Però sí, penso que a través del diàleg podem aconseguir moltes coses. I si les fem ben fetes, podem optimitzar recursos per tal que qui hagi de suportar la càrrega econòmica, també en pugui treure profit. 
 
A nivell estrictament municipal, però, no sé si poden fer alguna per tal de generar llocs de treball o incentivar feines
Des de l’Ajuntament és difícil, no ens enganyem, i més ara amb la situació que està passant, que serà encara més difícil poder donar, perquè som pocs Ajuntaments que avui poden tenir un pla d’inversions. Amb prou feines podem pagar el què devem, i per això ja ha estat bé el què ha dut a terme l’estat per tal de posar al dia els pagaments a proveïdors. 
 
Estaria bé que sempre es pagués amb puntualitat
Bé, és que de fet és el que es persegueix, perquè entre d’altres coses, és l’única manera d’ajudar al petit empresari. No n’hi ha d’altres. Donar feina? Amb el sector immobiliari  tan parat és impossible. I pel que fa al tema turístic, evidentment a Santa Susanna estan treballant al voltant de 2.700 persones que donem treball. No tothom té una estructura hotelera com la nostra, i si l’atur va a més, no sabem com ens ho farem. 
 
Pensa que s’han de suprimir municipis, com també s’ha dit?
Més que eliminar municipis, el què hem de fer és mancomunar serveis. I parlo a nivell general, ja no només municipal. La policia, per exemple.Per què no podem tenir un sol cos que es coordini millor que no pas els que hi ha? I estic convençut que això suposaria un estalvi d’un 25%. I llavors a nivell de poble, per exemple. Serveis com la neteja de platges, en què cada municipi en té una, amb tot el que suposa. Així que, abans d’eliminar municipis podem provar altres coses. Cal mantenir la identitat. 
 
I aquesta identitat passa per mantenir també uns valors que sembla que hem deixat arraconats? 
Això és primordial. És una obligació recuperar aquests valors que deia a tots els nivells tot i que de vegades costa, entre d’altres coses perquè a vegades ens costa reconèixer el que està ben fet o el que no. Però d’una manera o altra, si els deixem perdre, difícilmente ens en podrem sortir.
En tot el temps que portem entrevistant Alcaldes, el d’avui bat tots els rècords de veterania: Joan Campolier. I encara que no ha exercit sempre com a tal, ja que va estar quatre anys retirat, la seva singladura comença fa més de trenta-cinc anys, l’1 de gener de 1976. I la seva carrera és testimoni de la gran transformació, especialment turística, que ha tingut Santa Susanna. Potser per això parla un munt d’idiomes, i s’entén amb l’alemany, l’angles, i el francès. A les eleccions d’ara fa un any, on s’hi va tornar a presentar, va guanyar en una llista formada majoritàriament per independents.

QÜESTIONARI IMPERTINENT
  • Equip de futbol: El Barça, naturalment. L’acompanyo on faci falta.
  • Llibre de capçalera: Les memòries del President Pujol 
  • Una cançó: Sóc un enamorat dels Beatles. La seva música és la que m’agrada. 
  • Un plat de cuina: Els canelons
  • Un país: Espanya i Catalunya. M’agrada viatjar però penso que tenim moltes coses aquí a prop nostre.  
  • Un viatge: M’agradaria anar a la India. 
  • Un esport: El futbol.
  • El que valora més d’una persona: La sinceritat.

Santa Susanna

Situat entre Pineda i Malgrat, a la comarca del Maresme, Santa Susanna és un poblet que compta amb el mar i el turisme com a principals atractius. La seva població ha crescut notablement als darrers vint-i-cinc anys, ja que ha passat dels poc més de 600 habitants l’any 86 a més de 3000 als darrers anys. Amb diversos elements històrics d’interès (especialment un molí del segle XVII), Santa Susanna es troba en un punt estratègic d’interès, prop de Barcelona i Girona.





FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.