31.05.13 – BARCELONA • Barcelonès

Munté alerta que la llei de governs locals ataca el model català de serveis socials i retorna a “l’assistencialisme”

0
323

La consellera reconeix que es viu una situació "d’emergència social" i insta a actuar per evitar un escenari encara pitjor


La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, durant la seva participació al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya.
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha alertat que la llei de governs locals del govern espanyol ataca el model català de serveis socials basat en la proximitat i retorna a "l’assistencialisme". En una conferència al Fòrum Tribuna-Catalunya, la consellera ha assegurat que la norma "contravé l’esperit públic" del sistema de serveis socials de Catalunya i va en contra de la "proximitat" que sempre s’ha defensat des del país. A més, ha assegurat que també obvia les diferències del cost de vida i que té una visió "recentralitzadora". D’altra banda, la consellera ha reconegut que es viu una "emergència social" i ha instat a actuar plegats per evitar un escenari encara pitjor.
La consellera ha alertat de "l’amenaça" que suposa la nova llei de règim local del govern espanyol perquè estableix una visió "recentralitzadora" que va en contra del model de proximitat que ha funcionat "amb èxit" a Catalunya. Munté ha dit que no es tracta només d’un problema de repartiment de competències sinó que té una incidència directa en polítiques socials així com en el seu finançament perquè es vol establir un "cost estàndard amb un reial decret obviant els diferents costos de vida".

Munté ha defensat que els ens locals són "la porta d’entrada" dels usuaris dels serveis socials i ha asseverat que el Govern "batallarà" per defensar aquest model. Ha reconegut que la situació econòmica difícil que travessa la Generalitat està afectant també a la capacitat econòmica dels ajuntaments per donar resposta a les necessitats socials però ha dit que això no té res a veure amb que aquest sigui un model d’èxit i que, en tot cas, s’ha de reclamar un finançament suficient.

En aquest context econòmic, la consellera també ha dit que cal que els que tenen més recursos aportin més, en al·lusió al copagament dels serveis socials que ja va anunciar que contemplaria la futura llei de protecció social, per tal que els que no tenen les mateixes capacitats econòmiques tinguin garantint els seus drets. Ha dit també que el sistema fiscal "no admet més pujades d’impostos".

Ha dit que l’Estat de Benestar està "amenaçat" perquè l’Estat "dóna l’esquena" als temes socials i ha considerat que la situació no és sostenible. En aquest sentit, ha reiterat les seves crítiques a l’incompliment per part del govern espanyol del finançament de la llei de la dependència. Munté ha dit que actualment el 75% del pressupost de Benestar es destina a dependència.

Munté també ha criticat el límit de dèficit "injust" i ha declarat que "no hi ha res més antisocial que un dèficit de més de 16.500 MEUR en relació amb l’Estat". Per aquest motiu, ha defensat l’aposta pel dret a decidir perquè transformar l’àmbit nacional "és també transformar l’àmbit social". La consellera ha reiterat que Catalunya genera prou recursos com perquè els ciutadans "puguin viure millor".

Sobre el fet de tenir pressupostos prorrogats, Munté ha defensat que estan treballant "amb tota la normalitat que es pot" i ha defensat que sempre és millor tenir uns pressupostos prorrogats que no haver fet uns comptes amb un límit de dèficit "inassumible".

Emergència social

La consellera ha reconegut que el país viu una situació "d’emergència social" davant de les altes taxes d’atur i l’augment de la pobresa i l’exclusió social i per això ha instat a totes les parts a treballar per evitar arribar a un escenari que s’hauria de denominar amb una terminologia encara pitjor.

A la pregunta sobre quin és el seu somni, Munté ha contestat que somia amb "la justícia social" i poder disposar dels recursos que genera Catalunya perquè permetrien "viure millor i patir menys".

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.