Negociacions UE-Regne Unit: suport ferm del PE a la posició europea

0
487

19-6-20

El Parlament lamenta que continuï havent-hi divergències substancials malgrat el poc temps que queda per aconseguir un acord sobre la futura relació entre la Unió Europea i el Regne Unit.
  • Els eurodiputats tanquen files entorn del negociador de la UE, Michel Barnier.
  • La UE rebutja la selecció interessada de temes que defensa el Regne Unit.
  • El Parlament Europeu exigeix un acord sobre igualtat de condicions i pesca per donar-hi la seva aprovació.
  • El Parlament va aprovar dijous per ampla majoria una resolució en la qual passa revista a l’estat de les negociacions entre la Unió Europea i el Regne Unit per definir la seva nova associació. Els diputats manifesten el seu rebuig davant l’estratègia britànica de fragmentació i posen l’accent sobre el fet que un acord global beneficiaria totes dues parts.
 
Lamenten que, després de quatre rondes de negociacions, no s’hagin fet progressos reals i que continuï havent-hi divergències substancials.
 
El document afirma que per a la Unió resulta «inacceptable» la selecció interessada de polítiques que planteja el Regne Unit al mateix temps que pressiona per tenir accés al mercat interior després del Bréxit. Els diputats expressen la seva profunda preocupació davant la insistència del Govern britànic per negociar tan sols els àmbits que li interessen al Regne Unit.
 
En la resolució es reitera el suport ple i incondicional del Parlament a la labor del negociador principal de la UE, Michel Barnier, en els seus contactes amb els negociadors britànics, conformement al mandat de negociació que li van conferir els Estats membres i el Parlament.
 
Els diputats demanen al Regne Unit que respecti els compromisos establerts en la Declaració Política, signada pel primer ministre Boris Johnson i ratificada tant per la Unió Europea com pel Regne Unit.
 
Obligacions derivades de la retirada
 
El document assenyala que l’aplicació estricta del Protocol sobre Irlanda/Irlanda del Nord i l’aplicació efectiva de l’Acord de Retirada, en particular pel que respecta als drets dels ciutadans europeus al Regne Unit, així com als drets del ciutadans britànics a la Unió, són condicions prèvies per celebrar un acord sobre la futura relació amb el Regne Unit.
 
Competència en igualtat de condicions i acord de pesca
 
En el text es reitera que l’aprovació per part del Parlament de tot futur acord comercial amb el Regne Unit dependrà de l’acceptació per part del Govern britànic de la igualtat de condicions (regles i normes comunes) en àmbits com la protecció del medi ambient, els estàndards laborals i les ajudes estatals, així com de la celebració d’un acord de pesca satisfactori. Aquesta exigència es justifica per la proximitat geogràfica del Regne Unit, el grau d’interconnexió i l’alt nivell d’harmonització i interdependència existent amb la normativa de la Unió.
 
En la resolució s’indica que ara com ara el Regne Unit no ha entaulat negociacions sobre les condicions de competència equitatives.
 
La resolució, aprovada per 572 a favor, 34 en contra i 91 abstencions, pot consultar-se aquí (18.06.2020).
 
Declaració de David McAllister
 
«La Unió Europea i el Regne Unit han manifestat la seva voluntat d’aconseguir importants avenços en les negociacions durant el mes de juliol. En la resolució que ha aprovat avui, el Parlament Europeu manifesta la seva bona disposició per aconseguir un acord ambiciós i just, sense cedir en els nostres principis ni objectius». Aquestes han estat les declaracions de David McAllister (PPE, Alemanya), president de la comissió d’Afers Exteriors del Parlament Europeu i del Grup de Coordinació sobre el Regne Unit (UKCG), en relació amb la votació en el Ple i el resultat de la reunió d’alt nivell entre la UE i el Regne Unit celebrada el 15 de juny.
 
 
Clica en els noms per veure els vídeos de les intervencions en el Ple dels membres del UKCG:
 
David McAllister (PPE, Alemanya), president de la comissió d’Afers Exteriors; 
 
Bernd Lange (S&D, Alemanya), president de la comissió de Comerç Internacional del Parlament Europeu;
 
Kati Piri (S&D, Països Baixos), coponent;
 
Christophe Hansen (PPE, Luxemburg), coponent.
 
 
Context
 
El període de transició vigent conclou el 31 de desembre de 2020. Perquè un nou acord, ja sigui comercial o general, pugui entrar en vigor l’endemà, les Parts han de subscriure’l a l’octubre a tot tardar. A continuació, el text ha de ser ratificat pel Parlament Europeu i pel Parlament del Regne Unit. En cas d’un acord mixt, és així mateix necessària la ratificació del conjunt de Parlaments nacionals dels Estats membres.
 
 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.