14.02.12 – VIC • Osona

Neix a Vic la primera fira de la biomassa forestal amb 51 expositors d’arreu de Catalunya

0
314

Vic (ACN).- Vic acollirà els propers 23, 24 i 25 de febrer la primera fira de la biomassa forestal de Catalunya amb 51 expositors d’arreu del país, tres de l’Estat i un de Portugal. La fira vol ser un punt de trobada per als professionals del sector i una referència per als usuaris i ciutadans amb l’objectiu d’impulsar l’ús d’aquesta energia renovable a Catalunya. L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha assenyalat durant la presentació de l’esdeveniment aquest dimarts que el país té un gran capital amb 800 milions d’arbres, "però no en som coneixedors i cal explotar-lo i recuperar-lo". La fira, que serà gratuïta, acollirà conferències, ponències i visites a instal·lacions de biomassa d’Osona.

La fira de la Biomassa Forestal de Catalunya, que s’instal·larà al recinte Firal el Sucre de Vic, es vol convertir en un espai comercial i pedagògic. Per un costat, les empreses hi presentaran les últimes novetats i ofertes en matèria de productes i serveis relacionats amb la biomassa i, per l’altre, la presència de les empreses ha de servir als ciutadans per informa-se sobre les diferents solucions tecnològiques associades a l’aprofitament de la biomassa i per valorar quines s’ajusten més a les seves necessitats. Dels 51 expositors catalans, setze són de Vic i comarca i 35 són de la resta de Catalunya.

La fira s’acompanya de jornades tècniques centrades en casos concrets sobre l’aprofitament energètic de la biomassa amb conferències com "Boscos de Catalunya. Any internacional dels boscos", a càrrec del doctor Martí Boada o exemples d’èxit en la producció i l’ús energètic de biocombustibles, entre d’altres. A més, el públic podrà visitar dues instal·lacions que treballen amb aquesta energia renovable a la comarca: les instal·lacions esportives municipals de Vic i el supermercat Bonpreu de Malla.

L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha assenyalat que "tota la tecnologia de la fira es troba en la biomassa" que és, segons ha afirmat, "el petroli que tenim a casa". Ha afegit que "abans del petroli, la biomassa ja era el nostre petroli i hem d’aconseguir que ho torni a ser". Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de La Selva, Robert Fauria, ha apuntat que cal aprofitar l’oportunitat que ofereix la fira "per ser líders dins el sector a nivell estatal".

Els beneficis de la biomassa

La biomassa és el conjunt de la matèria orgànica renovable d’origen vegetal, animal o procedent de la seva transformació natural o artificial. Aquesta matèria prové del procés de fotosíntesi, procés pel qual es transforma l’energia solar en energia química que, mitjançant combustió i altres processos de valorització, es recupera i converteix en altres formes d’energia, com ara la tèrmica o l’elèctrica.

Segons ha explicat la directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Maite Masià, hi ha dues vies per l’aprofitament energètic de la biomassa: els usos tèrmics i els usos elèctrics. Els primers consisteixen en la combustió sòlida, en forma de pèl·let, estella o altres tipus de biocomustibles en una caldera per a la seva transformació en un fluid tèrmic, generalment aigua calenta. El fluid tèrmic generat pot tenir diversos usos tant en l’àmbit domèstic com en l’industrial. La producció d’electricitat implica processos més complexos que combinen la combustió de la biomassa en una caldera per a producció de vapor i la posterior generació d’electricitat en una turbina de vapor.

Per Masià, tot i que la densitat energètica de la biomassa sigui menor que la dels combustibles fòssils, aquesta font autòctona d’energia permet reduir l’ús de combustibles derivats del petroli, fet que disminueix la dependència energètica de l’exterior i la factura que paga tant l’usuari com el país per la importació de gas, de carbó i de derivats del petroli.

A més, és una forma d’energia gestionable que, tot i tenir una lleugera dependència de l’estacionalitat, pot jugar un paper important en la dinamització de l’economia i la creació de llocs de treball, principalment en les zones rurals.

Un altre dels avantatges que presenta l’aprofitament energètic de la biomassa és la posada en valor de residus vegetals i la posada en valor de tasques com la conservació dels entorns forestals i prevenció d’incendis. A banda, el balanç d’emissions de CO2 és neutre, ja que el diòxid generat en la combustió és reabsobit a través de la fotosíntesi que produeix la vegetació i no contribueix, així, a augmentar l’efecte hivernacle.

La biomassa a Catalunya

Catalunya disposa de dos milions d’hectàrees de superfície forestal, de les quals, 1’3 milions corresponen a superfície arbrada. L’inventari forestal del Servei de Gestió Forestal calcula que cada any l’increment del volum aparent dels boscos és de 3’5 milions de metres cúbics.

Actualment, el país té en funcionament tres plantes de producció de biocombustibles sòlids en forma de pèl·let, mentre que en els darrers cinc anys ja s’han instal·lat aproximadament un miler de calderes de biomassa per a usos tèrmics en àmbits domèstics, industrials o municipals que sumen una potència de 71,1MW.

La comarca de la Selva és la zona més boscosa de Catalunya, seguida per les comarques del Berguedà, Osona i el Ripollès.

La primera fira de la Biomassa Forestal de Catalunya està organitzada per la Generalitat de Catalunya (Medi Natural, ICAEN i Centre de Propietat Forestal), l’Ajuntament de Vic i els Consells Comarcals d’Osona i la Selva.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.