27.02.13 – SANT CUGAT DEL VALLÈS • Vallès Occidental

Neix l’Associació d’Espais Escènics Municipals per reivindicar l’activitat teatral que s’ofereix fora de Barcelona

0
275

Manresa, Sant Cugat, Viladecans, Vic i Granollers han impulsat la iniciativa però estan oberts a l’entrada de nous espais municipals


Presentació de l’Associació d’Espais Escènics Municipals de Catalunya al Teatre-Auditori de Sant Cugat.
El Teatre Kursaal de Manresa, el Teatre-Auditori Sant Cugat, l’Atrium de Viladecans, L’Atlàntida de Vic i el Teatre Auditori de Granollers han creat l’Associació d’Espais Escènics Municipals de Catalunya amb l’objectiu de posicionar els teatres municipals de fora de Barcelona dins de la cultura del país. L’associació s’anomena Teatres Amics i entre els seus reptes hi ha els de defensar els interessos comuns davant de les administracions i el sector de les arts escèniques; fomentar l’intercanvi de recursos i experiències; o actuar com a central de compres. Segons ha apuntat el president de l’associació, Lluís Vila d’Abadal, estan oberts a l’entrada d’altres teatres similars d’arreu de Catalunya.
Cinc teatres municipals de cinc ciutats de la província de Barcelona s’han unit per crear l’associació Teatres Amics. Es tracta de Manresa, Sant Cugat del Vallès, Viladecans, Vic i Granollers que aquest dimecres han donat a conèixer el contingut d’aquesta nova associació. Entre els seus objectius principals, s’hi troben els de defensar els interessos comuns davant l’administració i el sector de les arts escèniques; millorar les condicions dels teatres a través de la coordinació de les programacions; fomentar l’intercanvi de recursos i experiències; col·laborar en la producció de continguts; i actuar com a central de compres. 
El president de l’associació, Lluís Vila d’Abadal, ha explicat que tots els teatres que integren l’entitat "oferim en la nostra programació diferents disciplines" i "tenim interessos comuns tant davant de l’administració com també en els sistemes de funcionament". Tanmateix, ha apuntat Vila d’Abadal, no es tracta d’una associació tancada, sinó que estan oberts a l’entrada de nous equipaments culturals de fora de Barcelona com podrien ser el teatre de l’Hospitalet, de Badalona, Terrassa o Tarragona. L’única condició, ha dit el president, és que "siguin de gestió municipal". 
Per ell, aquesta unió entre els equipaments culturals permetrà una "eficiència més gran" en la seva gestió, ja que "podrem intercanviar sistemes de treball, de models i també el sistema de taquilla". A més, "podrem apropar els públic d’un teatre a l’altre i això ens permetrà que aconseguim preus més baixos i competitius a l’hora de contractar empreses o companyies perquè ens presentarem com una sola veu davant de l’administració", ha afegit. 
Pel que fa a dades concretes, el pressupost acumulat el 2012 dels cinc teatres és de 9.809.000 euros. Un 53% del finançament és generat pels propis teatres, ja sigui a través de la taquilla o a partir de lloguers o patrocinis, mentre que un 34% l’aporten els Ajuntaments, i un 11% les institucions públiques (Generalitat i Diputació de Barcelona). En total, els cinc teatres han aconseguit un total de 219.984 espectadors el darrer any i un 76% d’ocupació. 
Reivindicar l’activitat cultural de fora de Barcelona
Un altre dels grans objectius de la nova associació és reivindicar l’activitat cultural que es fa i s’ofereix fora de Barcelona. "La capitalitat de Barcelona és molt potent i absorbent i molts cops el què passa fora de Barcelona no existeix", ha denunciat el president de l’associació. "Ens hem trobat que alguns dels nostres teatres hem estrenat un espectacle i fins que no ha anat a Barcelona no ha existit". Per això, ha dit, "volem presentar-nos en veu d’un territori que està fent un desplegament cultural i que pot arribar a una quantitat de població molt important, ja que si parlem de públic potencial estaríem parlant d’un milió i mig de persones". 
Els alcaldes satisfets
La presentació de l’associació Teatres Amics ha comptat amb la presència dels alcaldes de totes les ciutats implicades. Tots ells han coincidit a afirmar la importància d’unir-se en un moment de crisi econòmica per tal de ser més forts i competitius. L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha apuntat que aquesta unió "pot aportar més espectadors i donar a conèixer tot allò que es fa fora de Barcelona en l’àmbit del teatre, la música o la dansa, que molts cops queda eclipsat per la capital".
De la seva banda, el batlle de Granollers, Josep Mayoral, ha apuntat que "en temps difícils el més encertat és sumar" i "establir aliances amb teatres punters del territori i ser capaços de generar centralitat, capitalitat i atractivitat". L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha remarcat que la col·laboració entre les capitals de comarca te la voluntat de "ser capdavanteres i, si ens ajuntem per fer més cultura, generarem més oportunitats de crear artistes i gent que aporti coses a la cultura catalana". 
Finalment, l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, han destacat la importància d’aquesta unió en moments difícils i el fet que "sumant sinèrgies puguem aconseguir economies d’escala", segons ha matisat Conesa.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.