MARTORELL • Baix Llobregat

Neix l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità per defensar les ciutats de la segona corona metropolitana

0
1008

Els alcaldes i alcaldesses de Martorell, Vilafranca del Penedès, Mollet del Vallès, Granollers, Vilanova i la Geltrú, Rubí, Mataró, Sabadell i Terrassa van signar el passat 13 d’abril la Declaració de Martorell, que comporta la constitució de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità. La nova entitat neix amb la voluntat de treballar per reforçar la veu del municipalisme en la presa de decisions i oferir una visió pròpia dels municipis de la segona corona dins el desenvolupament tant de la Regió Metropolitana de Barcelona com del conjunt del territori.

L’Associació està oberta a la incorporació de nous membres. S’hi poden sumar els municipis de més de 25.000 habitants, Consells Comarcals i entitats locals interessades en les finalitats del nou organisme. Les comarques dels municipis fundadors sumen 2,9 milions d’habitants, més de la meitat dels 5,7 habitants de la província de Barcelona i prop d’un 38% de la població de Catalunya.

La Declaració signada el 13 d’abril a Martorell posa les bases del que serà la tasca de la nova associació en aquells àmbits estratègics on cal centrar l’acció pública, especialment els aspectes de caire més territorial i supramunicipal, amb especial atenció a les qüestions amb component mediambiental.

L’Associació constitueix un punt de partida que començarà a treballar amb la voluntat d’anar incrementant progressivament la seva representativitat com a interlocutora dels temes que afecten el conjunt de la Regió Metropolitana.

Totes les alcaldesses i alcaldes van coincidir que la creació de la nova entitat és una fita històrica i que dona continuïtat a una línia de treball iniciada ja als anys 90 del segle passat. L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, va afirmar que es tracta d’un «objectiu fixat fa més d’una dècada que ara, en moments molt difícils, hem assolit». Mayoral va recordar que aquest llarg treball tenia en el seu origen la voluntat del territori d’incidir en la redacció del Pla Territorial Metropolità i que la comissió d’ordenació metropolitana, a hores d’ara, encara no s’havia reunit mai. Per això «reclamem respecte, que es reuneixi la comissió i faci la feina que li pertoca de tirar endavant aquest projecte compartit de territori, entre els municipis i la Generalitat».

Així doncs, els municipis signants reivindiquen tenir veu en el seguiment del Pla Territorial Metropolità així com també, entre altres qüestions, participar al màxim al Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, que interpel·la al conjunt de la Regió.

En aquest sentit proposen:

  • Reclamar la convocatòria de la Comissió d’Ordenació Metropolitana, contemplada en la llei del Pla Territorial de la Regió Metropolitana i mai convocada.
  • Treballar conjuntament amb les ciutats de l’AMB en els projectes d’aquelles infraestructures necessàries per garantir el desenvolupament equilibrat del conjunt del sistema (Pla de Rodalies, sistema de tarifació del transport públic, infraestructures i serveis de connectivitat digital, etc.)
  • Posar en marxa propostes centrades en la lluita contra el canvi climàtic i la qualitat de l’aire, amb l’impuls a la transició energètica, amb l’aposta per les fonts renovables i coordinar possibles accions en el marc de la Taula per la Qualitat de l’Aire de la Regió Metropolitana (RMB): zones de baixes emissions, resiliència climàtica….
  • Activar mecanismes semblants als que es van implementar amb la Llei de Barris i que van permetre intervencions d’èxit davant de situacions d’una gran complexitat, a partir d’una actuació conjunta i compartida entre els ajuntaments i la Generalitat amb un important suport financer per part d’aquesta. També impulsar les agendes urbanes locals com a estratègia per donar resposta a les diverses problemàtiques urbanes i als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
  • Abordar de manera compartida la reflexió al voltant de la necessitat de desenvolupar un pla d’habitatge amb finançament suficient de l’Estat i de la Generalitat, que permeti la rehabilitació del parc d’habitatges, el retorn dels habitatges de titularitat dels grans tenidors a la comunitat i la construcció d’habitatges de protecció oficial.
  • Posar en valor i potenciar la capacitat industrial i de serveis dels municipis de l’Arc Metropolità i definir estratègies per estimular la seva complementarietat, mitjançant el reforç, modernització i transició de l’activitat productiva cap a una economia circular en un entorn innovador, tecnològic i d’indústria 4.0 que reforci el seu paper com a pol econòmic del sud d’Europa.
  • Prendre en consideració el valor estratègic de l’espai natural i lliure en la consolidació de qualsevol projecte metropolità que es plantegi. Atendre la demanda de creixement de forma compatible amb el manteniment i millora de l’espai natural en clau de preservació dels seus valors tant productius, com paisatgístics i culturals; posant en valor l’espai agrícola actiu per a garantir la sobirania alimentaria.
  • Aprofundir en la definició de nous models de gestió en polítiques socials que facilitin ser compartits i que equilibrin els nivells de prestació entre els diferents municipis per fer front de manera similar a situacions similars.
  • Establir una estratègia conjunta i coherent a tot l’àmbit territorial de la RMB a partir d’una visió pròpia de les ciutats de l’Arc metropolità i dels sistemes urbans que aquestes ciutats articulen, reforçant l’especialització de cada territori i posant en valor les potencialitats d’aquest sistema heterogeni i complementari.

La nova Associació estarà formada per una assemblea general, amb representants de tots els municipis associats, el comitè executiu, presidència i vicepresidències, que es reuniran periòdicament per abordar les diferents qüestions d’interès.

Font: Ajuntament de Granollers

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.