La FMC treballarà perquè les dues lleis de règim local, l’estatal i la catalana, responguin realment a les necessitats dels pobles i ciutats de Catalunya
Xavier Amor, President de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Pineda de Mar.
Així ho ha dit el President de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, en la seva intervenció al Fòrum Europa Tribuna Catalunya aquest matí. Amor ha afegit que l’FMC treballarà perquè les dues lleis de règim local, l’estatal i la catalana, responguin realment a les necessitats dels pobles i ciutats de Catalunya
En la seva intervenció, el President de l’entitat municipalista també ha qualificat “d’inassumible” la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local del Govern espanyol. Xavier Amor ha dit que “suposa un retrocés per al món local i atempta contra la nostra autonomia” i ha afegit que “l’eliminació de competències als Ajuntaments deixa als alcaldes i alcaldesses sense capacitat de gestionar els serveis locals en favor d’administracions de segon grau, amb el conseqüent afebliment democràtic que això suposa”. Precisament avui es discuteixen al Congrés unes esmenes a la totalitat a aquesta Llei i, si es refusen, passarà a tràmit parlamentari.
El President de l’FMC ha recordat que el mes de juliol, conjuntament amb la vice-presidenta del Govern català, ja va denunciar que la Llei estatal vulnera les competències municipals i catalanes. Xavier Amor ha dit que “el Govern ens tindrà al seu costat reclamant els drets de Catalunya per legislar el món local”. Però Amor ha afegit que “amb la mateixa claredat i contundència ens tindrà al davant defensant els interessos del municipalisme català”.
Cal recordar que l’FMC es va abstenir en la votació del Projecte de Llei de Governs Locals de Catalunya, el 15 de juliol passat a la Comissió de Govern Local, i ha presentat al•legacions, demanant tenir un paper més actiu durant la tramitació parlamentària.
El President de la Federació de Municipis ha destacat que “la principal mancança de la Llei és que no abasta el model de finançament local i l’actualització de la normativa relativa a les hisendes locals i a la tutela financera”. A més, ha reivindicat que el nou model local sigui revisat en profunditat amb el mateix esperit que l’Estatut donava als municipis: respectant els principis d’autonomia, diferenciació, eficiència i proximitat.
Amor ha explicat que el compromís del Govern de la Generalitat va ser que es plantejaria la Llei d’Hisendes Locals de Catalunya abans de final d’any i que, per això, l’FMC no va votar en contra del projecte de Llei de Governs Locals. El President ha afegit que l’FMC està treballant una proposta per fer-la arribar a l’executiu català.
Segons l’entitat municipalista, la nova Llei ha de contemplar l’establiment de les garanties perquè els Ajuntaments puguin prestar les seves competències amb els recursos necessaris; i, també, amb les condicions adients per garantir la qualitat i el serveis als ciutadans.
També ha d’incloure el desenvolupament dels continguts pressupostaris que la normativa actual no contempla i que cal actualitzar: programes, comptabilitat analítica, transparència, rendiment de comptes… Finalment, ha de fixar una participació dels ens locals en els ingressos de la Generalitat, amb un model que doni estabilitat a les finances locals i que es correspongui amb l’evolució dels ingressos totals de la Generalitat.
Xavier Amor ha dit que “el més important és que aquest Fons, aquesta participació, no estigui subjecte a decisions canviants per part de la Generalitat. Ha de ser el resultat d’un model que sigui estable i que es revisi amb la periodicitat que es convingui”. A més, s’haurien de modificar les lleis bàsiques per adaptar les participacions de tributs i subvencions incondicionades que es reben de l’Estat a les necessitats i condicions que requereixen els ens locals de Catalunya.
Aquest, ha dit, “podria ser un camí que permetés obrir noves fronteres a la imposició local d’acord amb les noves propostes que s’han de generar cap el futur: tributació verda, creació de tipologies especials de municipi, establiment de tipus diferents en l’IBI segons categories d’edificis…”.
El President de l’FMC també s’ha referit al deute contret amb els Ajuntaments per part de la resta d’administracions i ha destacat que el President Mas, en el debat de política general, va dir que el deute de 600 milions es pagaria, “només en part”, abans de final d’any. Xavier Amor ha dit que per les prospeccions fetes per l’FMC la quantitat és bastant més elevada, d’uns 1.200 milions d’euros, i ha demanat que es pagui d’una vegada tot el que es deu als ens locals.
L’alcalde ha destacat que davant del context de crisi política, institucional i econòmica que estem vivint, cal més municipalisme que mai: “els dic rotundament que la regeneració democràtica passa necessàriament i en primer lloc pels municipis”. Xavier Amor ha reivindicat també la política amb ànima, la que està a prop de la gent, entén els seus problemes i treballa per resoldre les seves dificultats.