Dimecres es va publicar la Llei 19/2017 del Referèndum d’Autodeterminació i dijous la convocatòria del Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya i les normes complementàries per a la realització del Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya
Hemicicle del Parlament durant el Ple del dijous. Foto: epa.
Mitjançant el Decret 139/2017, de 6 de setembre, de convocatòria del Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya, es convoca oficialment el Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya que se celebrarà el dia 1 d’octubre de 2017, d’acord amb la Llei 19/2017, del referèndum d’Autodeterminació
La Llei 19/2017, de 6 de setembre, del Referèndum d’Autodeterminació regula la celebració del referèndum d’autodeterminació vinculant sobre la independència de Catalunya, les conseqüències en funció de quin sigui el resultat i la creació de la Sindicatura Electoral de Catalunya. Aquesta llei, d’acord amb el seu article 3.2, preval jeràrquicament sobre totes les normes que hi puguin entrar en conflicte.
D’acord amb l’article 3.2 la Llei estableix un règim jurídic excepcional adreçat a regular i garantir el referèndum d’autodeterminació, i preval jeràrquicament sobre totes les normes que hi puguin entrar en conflicte, en tant que regula l’exercici d’un dret fonamental i inalienable del poble de Catalunya.
L’article 4 de la Llei estableix que la pregunta que es formularà en el referèndum és:
“Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?”
D’acord amb aquest article el resultat del referèndum és vinculant. En cas que s’emetin més vots afirmatius que negatius, el resultat implica la independència de Catalunya. En cas que s’emetin més vots negatius que positius, es convocaran immediatament eleccions autonòmiques.
L’article 9 estableix que el referèndum se celebrarà el dia 1 d’octubre de 2017, d’acord amb el Decret de Convocatòria.
El Capítol VII de la Llei 19/2017 regula l’administració electoral. Es preveu que l’administració electoral estigui formada per la Sindicatura Electoral de Catalunya, les sindicatures electorals de demarcació, les meses electorals i l’Administració Electoral del Govern de la Generalitat de Catalunya. D’acord amb l’article 21, totes les autoritats públiques, en l’àmbit de les seves respectives competències, tenen el deure de col·laborar amb la Sindicatura Electoral de Catalunya. Les sindicatures electorals de demarcació es corresponen amb les demarcacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i l’Aran.
L’article 28 preveu que la circumscripció electoral és el territori de Catalunya, dividit en les demarcacions esmentades anteriorment. Les demarcacions electorals es divideixen en seccions electorals.
L’article 29 preveu que l’administració electoral del Govern de la Generalitat determina el nombre, els límits de les seccions electorals, els locals i les meses corresponents a cadascuna de les demarcacions. Els ajuntaments posaran a disposició de l’administració electoral els locals de la seva titularitat que s’utilitzen habitualment com a centres de votació.
Els articles 30 i 31 regulen la constitució de les meses electorals, i la designació dels càrrecs de president i vocal de les meses electorals.
Juntament amb el Decret de convocatòria del referèndum s’ha publicat en el DOGC el DECRET 140/2017, de 6 de setembre, de normes complementàries per a la realització del Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya. Aquest Decret té per objecte establir les normes complementàries que han de regir el procés per a la celebració del Referèndum d’Autodeterminació. L’article 2 estableix que totes les autoritats, persones físiques i jurídiques que participin directament o indirectament en la preparació, organització i/o celebració del referèndum, i en el procés d’implantació del resultat, queden sotmeses per la Llei 19/2017, de 6 de setembre.
El Decret 140/2017, mitjançant el qual es regulen les normes complementàries, consta de 12 capítols que desenvolupen les previsions de la Llei 19/2017, de 6 de setembre, del Referèndum d’Autodeterminació. L’article 6 estableix que el cens electoral que s’utilitza és el que s’hagi tancat el dia 30 de març de 2017. L’elaboració del cens electoral és competència de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.
La campanya electoral, segons l’article 11, té una durada de 15 dies. Comença les 00.00 hores del dia 15 de setembre de 2017, i finalitza les 24:00 hores del dia 29 de setembre de 2017.
Es poden consultar les normes en els enllaços següents:
- Llei 19/2017, del 6 de setembre, del Referèndum d’Autodeterminació
- DECRET 139/2017, de 6 de setembre, de convocatòria del Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya
- DECRET 140/2017, de 6 de setembre, de normes complementàries per a la realització del Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya
Us adjuntem també les resolucions del Parlament referents al nomenament dels membres de la Sindicatura Electoral:
- RESOLUCIÓ 807/XI del Parlament de Catalunya, per la qual es designen cinc síndics de la Sindicatura Electoral
- RESOLUCIÓ 1/2017, de 7 de setembre, per la qual es dona publicitat a la designació del president, de la vicepresidenta i del secretari de la Sindicatura Electoral de Catalunya i se’n disposa la publicació oficial