01.09.16 – BARCELONA • Barcelonès

Nou Barris retirarà les 232 plaques franquistes detectades en habitatges de Barcelona

0
219

El Districte de Nou Barris ha detectat 232 plaques franquistes que encara es conserven en edificis construïts durant la dictadura. Així ho reflecteix el catàleg que ha elaborat l’Assemblea d’Aturades i Aturats de Nou Barris per encàrrec del Districte.


Fotografia d’una placa.
El catàleg forma part del procés de retirada de tota la simbologia franquista que es duu a terme a Nou Barris. El Districte considera que les referències franquistes en l’espai públic són contràries a la democràcia, la llibertat i la solidaritat i que representen una infracció moral de la memòria de les víctimes del feixisme i de les persones que van patir la repressió de la dictadura, entre el 1936 i el 1975.
Durant el juliol, l’Ajuntament ha contractat un equip de sis persones en situació d’atur, la majoria de llarga durada, per realitzar un recompte exhaustiu de les plaques franquistes instal·lades a les façanes dels edificis del districte.
Un cop inventariades i documentades aquestes plaques, durant la tardor s’adreçarà una carta a les comunitats de propietaris dels edificis en qüestió en què s’indicarà la voluntat del Govern de retirar-les. Se’ls donarà un termini de resposta i se’ls informarà que l’Ajuntament es farà càrrec de la retirada de la placa i d’arreglar l’espai on estava col·locada. En cas de no rebre cap resposta, l’Ajuntament entendrà que la comunitat és favorable a la retirada de les plaques, que es durà a terme un cop finalitzat el termini establert i d’acord amb la Llei 52/2007 de memòria històrica.
Altres actuacions
A més de la retirada de plaques i símbols, el Govern municipal treballa per revisar el nomenclàtor del districte i obrir-lo a les persones, entitats i associacions defensores de les llibertats i protagonistes de diferents lluites, i també a les víctimes del feixisme, com els assassinats, exclosos, vençuts, resistents, deportats i exiliats. Totes aquestes actuacions es faran tenint en compte la perspectiva de gènere, ja que es considera que els noms femenins estan infrarepresentats a la ciutat.
Fa poc, la plaça de la República va estrenar oficialment la nova denominació amb la descoberta de les plaques que substituïen les de la ja antiga plaça de Llucmajor.
Una política de ciutat
A nivell de ciutat, el Govern municipal, a través del comissionat de Programes de Memòria, ja ha posat en marxa un conjunt d’accions per fer visible la memòria històrica i democràtica, el rebuig al franquisme i la lluita contra la impunitat. Es preveu poder fer extensiva, progressivament, la iniciativa d’eliminar les plaques a d’altres districtes on les entitats també han posat sobre la taula aquesta necessitat, com Sant Andreu o Sarrià – Sant Gervasi.
Així mateix, des de la Ponència del Nomenclàtor es vol fomentar la memòria democràtica, que té una representació deficitària a la ciutat; impulsar una política de reconeixement dels moviments socials, feministes i de radicalitat democràtica, i eliminar qualsevol vestigi franquista vinculat a crims de sang.
L’Ajuntament també ha decidit sumar-se a la querella pels bombardejos sobre la ciutat que va protagonitzar l’aviació feixista italiana durant la Guerra Civil, i ha expressat igualment el seu suport a la querella que s’instrueix a Argentina pels crims del franquisme.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.