09.07.14 – MANRESA • Bages

Nou servei de mediació hipotecària a la comarca del Bages

0
365

L’objectiu del SIDH és augmentar i estendre els punts d’atenció a les famílies que tenen problemes per afrontar els deutes hipotecaris, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únics de mediació en tot el territori de la demarcació de Barcelona.


Foto de la presentació del SIDH Bages.
El director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt, la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Mercè Cardona, la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, el diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, i el degà del Col·legi d’Advocats de Manresa, Abel Pié, han presentat avui, a Manresa, el nou Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge (SIDH), que la Diputació ha posat en marxa en aquest municipi i a tota la comarca.
El SIDH de Manresa ha començat a funcionar aquest mes de juliol. Aquest servei, que la Diputació està desplegant per totes les comarques de Barcelona, és fruit de la coordinació amb Ofideute, que és el servei de mediació hipotecària de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu del SIDH, que compta amb la col·laboració dels Col·legis d’Advocats de Barcelona i de Manresa, és augmentar i estendre els punts d’atenció a les famílies que tenen problemes per afrontar els deutes hipotecaris, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únics de mediació en tot el territori de la demarcació de Barcelona.
Ofideute és un servei que ofereix l’Agència de l’Habitatge de Catalunya de la Generalitat i que es va crear l’any 2010 per pal·liar els efectes de la crisi en l’àmbit de l’habitatge i evitar l’exclusió social per motiu residencial. Des de llavors, treballa per estendre la mediació entre els particulars i les entitats bancàries als municipis.
El desembre de 2012 la Generalitat i la Diputació van signar un conveni per coordinar els serveis de mediació hipotecària amb què comptaven les dues administracions. Amb la signatura d’aquest conveni, el servei Ofideute es coordina amb el SIDH de la Diputació per oferir un servei de proximitat a la ciutadania. 
Funcionament del SIDH
Ara el SIDH ja ha arribat al Bages. Fins a aquest moment els ciutadans de Manresa comptaven amb una l’Oficina d’Intermediació Hipotecària, que va impulsar l’Ajuntament, el juny de 2012, juntament amb el Col·legi d’Advocats de Manresa. En aquests dos anys de funcionament, l’oficina ha rebut 125 sol·licituds d’intermediació. 
En el cas del Bages, el SIDH és de cobertura municipal i comarcal. Els ciutadans de la comarca del Bages (excepte Manresa ciutat) hi poden accedir a través del Servei d’Atenció al Ciutadà (SAC), emplaçat a l’Oficina Local d’Habitatge del Consell Comarcal del Bages (Muralla de Sant Domènec, 24, baixos, Manresa). Els ciutadans de Manresa, a través dels Serveis Centrals dels Serveis Socials de Manresa (Carretera de Vic, 16).
Les famílies que s’adrecen al SIDH, una vegada feta la comprovació de les condicions d’accés (ser propietaris d’un únic habitatge que s’utilitzi com a habitatge principal i no poder afrontar el pagament de la hipoteca), són entrevistades per la persona lletrada especialitzada, que fa una proposta de modificació de les condicions del deute. Aquesta proposta és tramesa a Ofideute, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que farà la mediació amb l’entitat financera corresponent.
Més de 1.000 famílies ateses  pels punts SIDH
Actualment estan en marxa els punts SIDH de les comarques de l’Anoia,  el Berguedà, el Bages i el Garraf, i alguns punts en municipis del Baix Llobregat i del Barcelonès. Però es preveu el desplegament territorial d’aquest servei de forma progressiva per tota la demarcació de Barcelona. De moment, funcionen 14 punts d’atenció: a Igualada, Sant Sadurní d’Anoia, Berga, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Viladecans, Castelldefels, Santa Coloma de Gramenet, el Prat de Llobregat, Gavà, Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat i ara els dos punts de Manresa. En aquests punts, s’hi han atès 1.072 famílies de les comarques de l’Anoia, el Berguedà, el Garraf, l’Alt Penedès, el Baix Llobregat i el Barcelonès, i s’han acceptat un 74% de les propostes d’intermediació amb les entitats financeres.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.