Aquestes aules són espais de suport a les activitats educatives i lúdiques de caire ambiental adreçades a les escoles, famílies i públic general.
Imatge de la presentació. Foto: Aj. Sant Vicenç dels Horts.
L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) van inaugurar ahir la 2a aula d’educació ambiental al Baix Llobregat i la 4a en el conjunt de la xarxa de parcs.
L’acte va comptar amb la presència de Maite Aymerich Boltà, alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts; Alejandro Aparicio, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts; Xavier Segura, director de Serveis d’Espai Públic de l’AMB i Jordi Bordanove, coordinador de Serveis de Promoció i Conservació d’Espai Públic de l’AMB.
Aymerich va destacar aquest nou espai com a "puntal", pel que fa a la sensibilització pel medi ambient a Sant Vicenç dels Horts: "L’aula significa un punt més pel que fa a l’educació ambiental, sent conscients de la sort que tenim de tenir el parc del Pi Gros i també tota la zona del riu", va afegir.
En aquest sentit, l’alcaldessa va posar en relleu la importància de promocionar espais com l’aula ambiental, per demostrar "l’estima pel poble i redescobrir el seu valor". Per últim, Aymerich va recordar la inversió de 200.000 euros que va fer l’Ajuntament al parc, "per reforçar l’accessibilitat, tancar les barbacoes, millorar la guingueta i ara aquesta aula".
Xavier Segura va destacar que l’aula serveix per promoure la sensibilització ciutadana i que es tracta d’un punt per connectar amb la natura. En aquesta línia, Jordi Bordanove va posar en valor la proximitat dels espais verds urbans, ja que més d’un milió de persones tenen un parc metropolità a 15 minuts caminant des de casa seva. Va afegir que aquestes aules representen un paraigua de totes les activitats educatives que ja es realitzen als parcs.
L’evolució i millora de la xarxa de parcs de l’AMB ha provocat una naturalització molt important de l’entorn urbà, amb espais verds plens de biodiversitat enmig d’un entorn densament edificat i urbanitzat. Aquest fet és clau per entendre l’essència de les aules d’educació ambiental, que tenen una funció social basada en el reconeixement, valor i respecte de la biodiversitat i el medi ambient per part de la ciutadania.
L’objectiu principal d’aquestes aules és centralitzar totes les propostes en un mateix espai d’educació ambiental i tenir un lloc físic perquè la gent pugui seguir totes les activitats ambientals. Aquests equipaments i la gestió de les propostes són possibles gràcies a la coordinació conjunta d’ajuntaments, AMB, centres educatius i entitats, entre d’altres agents.
Quina és la singularitat que dona valor a aquestes aules? La seva ubicació dins dels parcs, com en el cas de Sant Vicenç dels Horts, ja que es relacionen en un mateix lloc la ciutat, les persones i el medi natural. D’aquesta manera, els parcs formen part del coneixement que els més petits aprenen dins les aules, ja que un cop a fora veuen tot allò que han après.
Tot plegat implica que es reforcin els vincles i la pertinença de les persones al seu entorn, i els parcs formin part de la vida quotidiana de la gent fins al punt que es considerin fonamentals a l’hora de fer educació ambiental.
En aquest sentit, Alejandro Aparicio, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, va destacar: "El parc el tenim al bell mig de la ciutat i és una espai forestal amb una gran diversitat d’espècies, tant d’ocells com d’animals terrestres, i volem potenciar que la gent conegui molt més el seu espai natural i a partir d’aquí el cuidi molt millor".
Així doncs, aquestes aules consoliden l’essència de la xarxa de parcs de l’AMB com a espais vivencials, d’experimentació i aprenentatge entorn del respecte cap al medi ambient i la sostenibilitat.
Antecedents
Aquest és el quart espai recuperat per a aquesta finalitat, juntament amb les aules establertes als parcs de la Fontsanta (Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern) i de Can Solei i Ca l’Arnús (Badalona), i la de la platja del Litoral (Sant Adrià de Besòs). Aquests equipaments s’afegeixen a d’altres ja existents relacionats amb l’educació ambiental i vinculats a altres parcs metropolitans, com ara la Masia del Jardí Botànic Històric o la Casa Natura, a tocar del parc dels Pinetons de Ripollet.